Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Eurocommissaris ziet Tunesië als partner bij aanpak migratie

Ook Eurocommissaris ziet Tunesië als partner bij aanpak migratie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Eurocommissaris Ylva Johansson ziet in Tunesië een essentiële partner om illegale migratie naar de EU te bestrijden. Dat zei ze in Brussel, waar de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie bijeen zijn. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zei woensdag in de Tweede Kamer dat het kabinet een 'asieldeal' wil sluiten met Tunesië.

Volgens Johansson is het "noodzakelijk" om met Tunesië samen te werken om mensensmokkel te bestrijden en om af te spreken dat het land onderdanen terugneemt die naar de EU zijn gereisd zonder dat ze recht op asiel hebben. Van der Burg denkt aan een "Turkijedeal deel twee" met Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië.

In 2016 sloot de EU die deal met Ankara, waarbij Turkije miljarden euro's kreeg om de grenzen beter te bewaken en asielzoekers die naar EU-land Griekenland glipten terug te nemen en op te vangen. In ruil daarvoor verplichtten de EU-landen zich een deel van de vluchtelingen in Turkije over te nemen. Van der Burg wil met Tunesië een "vergelijkbare deal" sluiten, en het liefst ook met andere Noord-Afrikaanse kustlanden.

Politieke onrust

Het is momenteel echter politiek onrustig in Tunesië. Johansson noemde recente verklaringen van president Kais Saied over migranten "zorgwekkend". In een recente toespraak zei hij over migranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara dat zij deel zijn van een "crimineel complot om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen" en gaf hij hun de schuld van geweld en criminaliteit in Tunesië.

Tunesië is een belangrijk transitland voor migranten die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken, maar een groot aantal komt ook uit Tunesië zelf. Het land worstelt met schulden, inflatie en tekorten aan essentiële goederen.

Combinatie van beleid

Om de asielstroom in te perken is een combinatie nodig van asielbeleid, grensbeleid, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, aldus Van der Burg. Hij erkende dat een akkoord een lange adem vergt.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

54 minuten geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

2 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

4 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

4 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

7 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

11 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

16 uur geleden