Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Eurocommissaris ziet Tunesië als partner bij aanpak migratie

Ook Eurocommissaris ziet Tunesië als partner bij aanpak migratie

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Eurocommissaris Ylva Johansson ziet in Tunesië een essentiële partner om illegale migratie naar de EU te bestrijden. Dat zei ze in Brussel, waar de Europese ministers van Binnenlandse Zaken en Migratie bijeen zijn. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) zei woensdag in de Tweede Kamer dat het kabinet een 'asieldeal' wil sluiten met Tunesië.

Volgens Johansson is het "noodzakelijk" om met Tunesië samen te werken om mensensmokkel te bestrijden en om af te spreken dat het land onderdanen terugneemt die naar de EU zijn gereisd zonder dat ze recht op asiel hebben. Van der Burg denkt aan een "Turkijedeal deel twee" met Noord-Afrikaanse landen zoals Tunesië.

In 2016 sloot de EU die deal met Ankara, waarbij Turkije miljarden euro's kreeg om de grenzen beter te bewaken en asielzoekers die naar EU-land Griekenland glipten terug te nemen en op te vangen. In ruil daarvoor verplichtten de EU-landen zich een deel van de vluchtelingen in Turkije over te nemen. Van der Burg wil met Tunesië een "vergelijkbare deal" sluiten, en het liefst ook met andere Noord-Afrikaanse kustlanden.

Politieke onrust

Het is momenteel echter politiek onrustig in Tunesië. Johansson noemde recente verklaringen van president Kais Saied over migranten "zorgwekkend". In een recente toespraak zei hij over migranten uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara dat zij deel zijn van een "crimineel complot om de demografische samenstelling van Tunesië te veranderen" en gaf hij hun de schuld van geweld en criminaliteit in Tunesië.

Tunesië is een belangrijk transitland voor migranten die via de Middellandse Zee Europa proberen te bereiken, maar een groot aantal komt ook uit Tunesië zelf. Het land worstelt met schulden, inflatie en tekorten aan essentiële goederen.

Combinatie van beleid

Om de asielstroom in te perken is een combinatie nodig van asielbeleid, grensbeleid, buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking, aldus Van der Burg. Hij erkende dat een akkoord een lange adem vergt.

Meer uit Buitenland

Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

34 minuten geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

54 minuten geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

1 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV trekt zijn Europese lijsttrekker terug na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

1 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

2 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

2 uur geleden
Scheuren in meest rechtse fractie in Europees Parlement

BRUSSEL (ANP) - De radicaal-rechtse fractie in het Europees Parlement waar ook de PVV bij hoort, staat op scheuren. De belangrijkste partij in de fractie, die van de Franse Marine Le Pen, wil niet verder met het Duitse Alternative für Deutschland. Ook de Deense Volkspartij zegt AfD de wacht aan.

3 uur geleden