
Ook Duitsland wil hogere olieproductie van Golfstaten
ABU DHABI (ANP/DPA/RTR) - Ook Duitsland wil dat olieproducerende landen in de Golfregio meer gaan oppompen om zo de hoge olieprijzen tegen te gaan. De Duitse minister van Economische Zaken en Klimaat Robert Habeck is momenteel op bezoek in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Zondag was hij al in Qatar.
Vorige week bracht de Britse premier Boris Johnson al een bezoek aan de VAE en ook Saudi-Arabië met het verzoek om meer olie te gaan produceren. Door de oorlog in Oekraïne en zorgen over verstoringen van de Russische olieleveringen zijn de prijzen naar de hoogste niveaus in jaren gestegen, waardoor de brandstofprijzen aan de pomp steeds verder oplopen.
De vraag naar extra olie uit het Midden-Oosten lijkt steeds nijpender te worden, want de Europese Unie zou een importverbod op Russische olie overwegen. Volgens bronnen dringen vooral Baltische staten aan op een dergelijk embargo. Maar landen als Duitsland waarschuwen voor overhaaste beslissingen, gezien de hoge energieprijzen in Europa. Moskou heeft gewaarschuwd dat het de gaskraan naar Europa dichtdraait als de EU de import van olie verbiedt. De EU is voor circa 40 procent van de gastoevoer afhankelijk van Rusland.
Habeck heeft gezegd dat vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar kan helpen om Duitsland niet meer afhankelijk te laten zijn van Russisch gas. Duitsland is bezig met de bouw van lng-terminals voor de import van lng uit Qatar en andere landen.
Meer uit Financieel
AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak is maandag licht hoger begonnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgde voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten en niet meer aan zijn schuldverplichtingen kunnen voldoen.
28 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt maandag positief te beginnen aan de nieuwe handelsweek. Het principeakkoord tussen de Democraten en Republikeinen over het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid zorgt voor opluchting bij beleggers. Zonder een verhoging van het plafond zouden de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten. De deal moet nog wel worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres, waar het naar verwachting woensdag in stemming zal worden gebracht.
1 uur geledenTAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse chipproducent Nvidia heeft een reeks nieuwe producten en diensten bekendgemaakt rondom kunstmatige intelligentie (AI). Daaronder valt bijvoorbeeld een supercomputer waarmee techbedrijven als Microsoft en Meta Platforms opvolgers van de bekende chatbot ChatGPT kunnen ontwikkelen. Nvidia profiteert al sterk van de grote vraag naar techniek voor AI-toepassingen.
1 uur geledenTOKIO (ANP) - De Aziatische aandelenbeurzen gingen maandag overwegend vooruit. Beleggers reageerden opgelucht dat een crisis rond het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid lijkt te zijn afgewend. De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben zondag een definitieve versie opgesteld van het akkoord over een verhoging van het schuldenplafond.
2 uur geledenISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - De Turkse lira is maandag in waarde gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De daling van de Turkse munt volgde op de herverkiezing van Recep Tayyip Erdogan die zondag de tweede ronde van de presidentsverkiezingen wist te winnen. Erdogan weet daarmee zijn tijd als langstzittende leider van het land met nog eens vijf jaar te verlengen.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.
17 uur geledenCAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.
21 uur geleden