Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Duitsland tekent verklaring over einde fossiele exportsteun

Ook Duitsland tekent verklaring over einde fossiele exportsteun

GLASGOW (ANP) - Duitsland heeft zich aangesloten bij het initiatief om te stoppen met overheidssteun voor projecten op het gebied van fossiele brandstoffen in andere landen. Op de klimaattop in Glasgow zette de Duitse staatssecretaris Jochen Flasbarth zijn handtekening. Dat in Duitsland een kabinetsformatie gaande is, stond dat niet in de weg.

Ook El Salvador sloot zich aan. Inmiddels heeft de verklaring in totaal 29 steunbetuigingen ontvangen, waaronder van grote landen als het Verenigd Koninkrijk, dat het initiatief nam, de Verenigde Staten en Canada. "Wie is de volgende", vroeg de Britse klimaatgezant John Murton op Twitter.

Nederland was eerst van plan een besluit door te schuiven naar het volgende kabinet, omdat het huidige kabinet demissionair is. Daarop ontstond veel ophef. Milieuorganisaties en linkse partijen in de Tweede Kamer herinnerden eraan dat demissionair premier Mark Rutte in Glasgow de wereld had opgeroepen tot "actie, actie, actie". Na overleg tussen de betrokken ministers volgde maandag alsnog een Nederlandse steunbetuiging.

Geen eenvoudig besluit

Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hield het er maandag op dat het "geen eenvoudig besluit was". Daarom was volgens hem "even tijd nodig om het goed met elkaar te bespreken".

Landen beloven in de verklaring om uiterlijk eind volgend jaar te stoppen met het helpen van bedrijven die zich bezighouden met fossiele projecten in andere landen. Die steun bestaat vooral uit zogeheten exportkredietverzekeringen. Nederland verzekert nu nog voor bijna 5 miljard euro aan 'fossiele' projecten. Bestaande steun hoeft volgens de verklaring niet te worden beëindigd, het gaat om nieuwe projecten. Uitzonderingen zijn overigens wel mogelijk. Zo laat de verklaring ruimte voor projecten waar het broeikasgas CO2 niet de lucht in gaat, maar wordt afgevangen en opgeslagen.

Meer uit Buitenland

Regering Netanyahu overleeft moties van wantrouwen van oppositie

JERUZALEM (ANP/RTR) - De oppositie in het Israëlische parlement gaat, in afwachting van de toespraak van premier Benjamin Netanyahu, gewoon door met het verzet tegen de hervormingen van de rechtsspraak door de regering. Oppositieleden hebben twee moties van wantrouwen ingediend tegen de regering, maar die zijn weggestemd door de coalitie. Die heeft een meerderheid in de Knesset, het Israëlisch parlement.

36 minuten geleden
Israëlische vakcentrale roept op tot nationale staking

JERUZALEM (ANP/AFP) - De Israëlische vakcentrale heeft opgeroepen tot een onmiddellijke landelijke staking vanwege de hervormingen van de rechtspraak. De leider van de nationale werknemersorganisatie Histadrut wil het land platleggen zodat premier Benjamin Netanyahu stopt met zijn plannen, die al weken tot massale protesten leiden in heel Israël.

2 uur geleden
Media: premier Israël stopt omstreden hervormingen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu stopt met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Dat meldt de Israëlische publieke omroep, die rekening houdt met een opschorting van de plannen. Ook bronnen van de Likudpartij van Netanyahu uitten die verwachting. Netanyahu gaat naar verluidt maandag om 09.30 uur (Nederlandse tijd) een toespraak houden.

3 uur geleden
President Israël hamert op einde omstreden hervormingen

TEL AVIV (ANP/DPA) - De Israëlische president Herzog heeft na massale protesten de regering opgeroepen meteen te stoppen met de omstreden hervormingen op justitiegebied. Hij zei dat de veranderingen de eenheid van het Israëlische volk en daarmee de hele samenleving bedreigen.

4 uur geleden
Protesten in heel Israël na ontslag defensieminister

JERUZALEM (ANP) - Honderdduizenden Israëli's zijn de straat op gegaan om te protesteren tegen het ontslag van defensieminister Yoav Gallant. Demonstranten blokkeren wegen en kruispunten op verschillende locaties in Israël uit protest tegen het besluit van premier Benjamin Netanyahu om Gallant te ontslaan, schrijft dagblad Haaretz. Het dagblad meldt dat volgens de politie op ruim 150 locaties demonstraties plaatsvinden.

7 uur geleden
Engeland gaat bezit van lachgas verbieden

LONDEN (ANP) - De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden, schrijft omroep BBC. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de BBC is lachgas een van de meest gebruikte drugs door Engelse jongeren in de leeftijd van 16 tot 24-jaar. Het was al illegaal om lachgas te produceren of te leveren als drug, maar het in bezit hebben ervan was dat nog niet.

10 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontslaat kritische defensieminister

TEL AVIV (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft defensieminister Yoav Gallant ontslagen, meldt het kantoor van de premier. Gallant had zaterdag in een televisietoespraak gezegd dat de door Netanyahu bepleite omstreden juridische hervormingen niet moeten doorgaan. De regeringsplannen zorgen voor een verdeeldheid die leidt tot gevaar voor de veiligheid van Israël, aldus Gallant.

15 uur geleden