
Ook Duitsland tekent verklaring over einde fossiele exportsteun
GLASGOW (ANP) - Duitsland heeft zich aangesloten bij het initiatief om te stoppen met overheidssteun voor projecten op het gebied van fossiele brandstoffen in andere landen. Op de klimaattop in Glasgow zette de Duitse staatssecretaris Jochen Flasbarth zijn handtekening. Dat in Duitsland een kabinetsformatie gaande is, stond dat niet in de weg.
Ook El Salvador sloot zich aan. Inmiddels heeft de verklaring in totaal 29 steunbetuigingen ontvangen, waaronder van grote landen als het Verenigd Koninkrijk, dat het initiatief nam, de Verenigde Staten en Canada. "Wie is de volgende", vroeg de Britse klimaatgezant John Murton op Twitter.
Nederland was eerst van plan een besluit door te schuiven naar het volgende kabinet, omdat het huidige kabinet demissionair is. Daarop ontstond veel ophef. Milieuorganisaties en linkse partijen in de Tweede Kamer herinnerden eraan dat demissionair premier Mark Rutte in Glasgow de wereld had opgeroepen tot "actie, actie, actie". Na overleg tussen de betrokken ministers volgde maandag alsnog een Nederlandse steunbetuiging.
Geen eenvoudig besluit
Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hield het er maandag op dat het "geen eenvoudig besluit was". Daarom was volgens hem "even tijd nodig om het goed met elkaar te bespreken".
Landen beloven in de verklaring om uiterlijk eind volgend jaar te stoppen met het helpen van bedrijven die zich bezighouden met fossiele projecten in andere landen. Die steun bestaat vooral uit zogeheten exportkredietverzekeringen. Nederland verzekert nu nog voor bijna 5 miljard euro aan 'fossiele' projecten. Bestaande steun hoeft volgens de verklaring niet te worden beëindigd, het gaat om nieuwe projecten. Uitzonderingen zijn overigens wel mogelijk. Zo laat de verklaring ruimte voor projecten waar het broeikasgas CO2 niet de lucht in gaat, maar wordt afgevangen en opgeslagen.
Meer uit Buitenland
BRUSSEL (ANP/AFP) - De activiteiten op de Belgische luchthaven Charleroi zijn dinsdag stilgelegd vanwege een bommelding aan boord van een vliegtuig, meldt de beheerder van de luchthaven.
13 minuten geledenNEW DELHI (ANP/AFP) - Het Indiase leger meldt dat drie vermeende opstandelingen zijn gedood bij een vuurgevecht in de regio Kasjmir. Dat brak uit nadat informatie was binnengekomen dat rebellen zich bevonden in een bos, staat in een bericht op X.
1 uur geledenBELGRADO (ANP) - Servië wordt niet gestraft voor de aanwezigheid van president Aleksandar Vučić bij de militaire parade in Moskou afgelopen vrijdag, waarop het Kremlin de overwinning op nazi-Duitsland herdacht. Het land mag doorgaan met het toetredingsproces tot de Europese Unie, zei voorzitter van de EU-leiders António Costa tijdens een persconferentie in Belgrado.
1 uur geledenJERUSALEM (ANP) - De Amerikaans-Israëlische Edan Alexander heeft een dag na zijn vrijlating door Hamas gebeld met de Amerikaanse president Donald Trump. Dat gebeurde toen de Amerikaanse gezant Steve Witkoff de voormalige gijzelaar opzocht in het ziekenhuis, berichten media als The Jerusalem Post en Times of Israel.
1 uur geledenGENÈVE (ANP) - De mensenrechtenchef van de Verenigde Naties zegt bezorgd te zijn over de behandeling van migranten die worden uitgezet door de Amerikaanse autoriteiten. Volker Türk stelt dat het lot van 245 Venezolanen en 30 Salvadoranen die naar El Salvador zijn gestuurd, onduidelijk is.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - De Franse acteur Gérard Depardieu heeft dinsdag in de rechtbank van Parijs een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden gekregen. De 76-jarige acteur is in zijn eerste zaak schuldig bevonden aan aanranding.
2 uur geledenPARIJS (ANP/AFP) - Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte brengen begin juli een staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk, melden het Elysée en Buckingham Palace. De Franse president ontmoet onder anderen koning Charles, koningin Camilla en de Britse premier Keir Starmer. Ook wordt een Frans-Britse top georganiseerd.
2 uur geleden