Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Duitsland tekent verklaring over einde fossiele exportsteun

Ook Duitsland tekent verklaring over einde fossiele exportsteun

GLASGOW (ANP) - Duitsland heeft zich aangesloten bij het initiatief om te stoppen met overheidssteun voor projecten op het gebied van fossiele brandstoffen in andere landen. Op de klimaattop in Glasgow zette de Duitse staatssecretaris Jochen Flasbarth zijn handtekening. Dat in Duitsland een kabinetsformatie gaande is, stond dat niet in de weg.

Ook El Salvador sloot zich aan. Inmiddels heeft de verklaring in totaal 29 steunbetuigingen ontvangen, waaronder van grote landen als het Verenigd Koninkrijk, dat het initiatief nam, de Verenigde Staten en Canada. "Wie is de volgende", vroeg de Britse klimaatgezant John Murton op Twitter.

Nederland was eerst van plan een besluit door te schuiven naar het volgende kabinet, omdat het huidige kabinet demissionair is. Daarop ontstond veel ophef. Milieuorganisaties en linkse partijen in de Tweede Kamer herinnerden eraan dat demissionair premier Mark Rutte in Glasgow de wereld had opgeroepen tot "actie, actie, actie". Na overleg tussen de betrokken ministers volgde maandag alsnog een Nederlandse steunbetuiging.

Geen eenvoudig besluit

Minister Tom de Bruijn voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking hield het er maandag op dat het "geen eenvoudig besluit was". Daarom was volgens hem "even tijd nodig om het goed met elkaar te bespreken".

Landen beloven in de verklaring om uiterlijk eind volgend jaar te stoppen met het helpen van bedrijven die zich bezighouden met fossiele projecten in andere landen. Die steun bestaat vooral uit zogeheten exportkredietverzekeringen. Nederland verzekert nu nog voor bijna 5 miljard euro aan 'fossiele' projecten. Bestaande steun hoeft volgens de verklaring niet te worden beëindigd, het gaat om nieuwe projecten. Uitzonderingen zijn overigens wel mogelijk. Zo laat de verklaring ruimte voor projecten waar het broeikasgas CO2 niet de lucht in gaat, maar wordt afgevangen en opgeslagen.

Meer uit Buitenland

Trump in beroep tegen uitspraak rechter in Illinois

WASHINGTON (ANP/RTR) - Donald Trump heeft volgens het Amerikaanse CBS News meteen beroep aangetekend tegen het besluit van een rechter in Illinois hem uit te sluiten van deelname aan de Republikeinse voorverkiezing in die Amerikaanse staat. De oud-president, die in een nieuwe termijn in het Witte Huis ambieert, werd woensdag van het stembiljet gehaald om zijn rol in de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021.

2 minuten geleden
Biden: VS onderzoeken tegenstrijdige versies schietincident Gaza

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - President Joe Biden heeft gezegd dat de Verenigde Staten onderzoek hebben ingesteld naar de "tegenstrijdige versies" van het schietincident in Gaza. Dat zal de onderhandelingen over een wapenstilstand waarschijnlijk bemoeilijken, voegde hij eraan toe.

57 minuten geleden
VS: sinds oktober zijn 25.000 vrouwen en kinderen in Gaza gedood

WASHINGTON (ANP) - Sinds de aanval door Hamas op Israël op 7 oktober zijn in de Gazastrook meer dan 25.000 vrouwen en kinderen omgekomen door de Israëlische tegenaanval. Dat heeft de Amerikaanse defensieminister Lloyd Austin donderdag gezegd.

1 uur geleden
Bondgenoten Navalny op zoek naar lijkwagen voor begrafenis

MOSKOU (ANP/RTR) - Een dag voor de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny in Moskou is nog steeds geen lijkwagen gevonden, meldt een woordvoerder van bondgenoten van de activist die in gevangenschap stierf. Onbekenden zouden pogingen dwarsbomen een voertuig te huren.

3 uur geleden
Israël noemt doden bij voedselverdeling in Gaza een tragedie

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël heeft een dodelijk incident bij de aanvoer van hulpgoederen in Gaza omschreven als een tragedie. De Palestijnse autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat er meer dan honderd doden vielen nadat Israëlische troepen het vuur hadden geopend, maar volgens Israël kwamen mogelijk tientallen mensen om het leven doordat ze zijn aangereden door trucks met hulpgoederen.

3 uur geleden
Spaans terreuronderzoek naar Catalaanse separatist Puigdemont

MADRID (ANP/AFP) - Het Spaanse hooggerechtshof opent een terreuronderzoek naar de Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont. Hij was leider van de regio Catalonië, met Barcelona als hoofdstad, toen daar in 2017 een illegaal onafhankelijkheidsreferendum werd gehouden.

4 uur geleden
Autoriteiten Gaza: ruim honderd doden bij aflevering voedselhulp

GAZA-STAD (ANP/RTR/AFP) - De autoriteiten in de Gazastrook zeggen dat Israëlische troepen het vuur hebben geopend op Gazanen die stonden te wachten op hulpgoederen. Het dodental zou inmiddels zijn opgelopen tot 104. Ook raakten volgens het ministerie van Volksgezondheid in het gebied honderden mensen gewond.

4 uur geleden