Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook discounter Action ontkomt niet aan prijsverhogingen

Ook discounter Action ontkomt niet aan prijsverhogingen

ZWAAGDIJK (ANP) - Discountketen Action zal net als vrijwel alle andere winkelketens de prijzen moeten verhogen om de torenhoge inflatie het hoofd te kunnen bieden. Topvrouw Hajir Hajji benadrukt in gesprek met het ANP dat het voor de keten daarbij vooral zaak blijft om de goedkoopste te blijven. "Dat is waar wij scherp op letten."

De winkelketen waarschuwde eerder al voor hogere prijzen als gevolg van de gestegen kosten voor transport in een periode dat de inflatie toch al hoog ligt. De oorlog in Oekraïne heeft de prijzen voor veel grondstoffen en goederen nog verder de hoogte in geduwd. "Niemand komt hier onderuit", aldus Hajji. Volgens haar lukt het Action vooralsnog de impact gering te laten zijn. "Door onze volumes kunnen wij nog steeds voordelig inkopen. Voor een aantal producten hebben wij ook nog genoeg voorraad staan", aldus de topvrouw.

Volgens Hajji was 2021 geen makkelijk jaar. Ook de eerste elf weken van dit jaar zijn uitdagend geweest. "Covid is nog niet verdwenen. En de situatie in Oekraïne is verschrikkelijk", zegt ze.

Inkomens

De oorlog heeft vooralsnog geen impact op het resultaat van het bedrijf. Hajji zegt attent te zijn op wat de inflatie doet met de reële inkomens van mensen, zoals het personeel van Action. Volgens haar ligt die bal niet alleen bij werkgevers, maar ligt hier ook een taak voor overheden. "Het is ook niet zo dat je zomaar een cao openbreekt", aldus Hajji. Daarbij speelt mee dat het bedrijf in verschillende landen actief is en verschillende cao's kent. Ook overheden per land kunnen verscheidene maatregelen nemen.

Qua ziekteverzuim, dat in veel sectoren aan het begin dit jaar door corona hoog lag, lijkt Action de dans te zijn ontsprongen. Hajji is ook opgelucht dat er geen winkels noodgedwongen hun deuren hebben moeten sluiten vanwege een personeelstekort. "Wij hebben daar niet zoveel van gemerkt."

Hajji wil zich verder niet te veel wagen aan voorspellingen dit jaar. "Vorig jaar rond deze tijd dachten we qua corona ook dat we het ergste hadden gehad. Toen kampten we met winkelsluitingen aan het begin en aan het einde van het jaar vanwege corona", aldus de Action-baas. "Ik hoop dat de coronamaatregelen voor een groot deel achter ons zijn. Maar het moet blijken nog hoe het daadwerkelijk gaat."

Meer uit Financieel

Bitcoin omhoog na terugtrekking Biden uit race om Witte Huis

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De koers van de bitcoin is verder gestegen na de terugtrekking van president Joe Biden als kandidaat voor de Amerikaanse verkiezingen. Daarmee lijkt de cryptomarkt ervan uit te gaan dat de Democraten met een andere presidentskandidaat Donald Trump toch niet meer kunnen inhalen in de race om het Witte Huis.

13 minuten geleden
China verlaagt rentetarieven om economie te steunen

BEIJING (ANP/AFP) - De Chinese centrale bank heeft maandag twee belangrijke rentetarieven verlaagd om het kwakkelende herstel van de op een na grootste economie ter wereld aan te jagen. China kampt met een crisis in de vastgoedmarkt en afzwakkende consumentenuitgaven door de onzekere economische vooruitzichten. Door leningen goedkoper te maken hopen de beleidsmakers de bestedingen en investeringen te stimuleren.

39 minuten geleden
Koophuis 10 procent duurder, sterkste toename in bijna twee jaar

DEN HAAG (ANP) - De huizenprijzen zijn vorige maand opnieuw flink gestegen, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster. In juni waren de prijzen van bestaande koopwoningen gemiddeld 9,7 procent hoger dan in juni 2023. Dat is de grootste stijging in bijna twee jaar.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar drukke beursweek met veel resultaten

DEN HAAG (ANP) - Beleggers staat een drukke beursweek te wachten met veel bedrijfsresultaten om te verwerken. Onder meer verfconcern AkzoNobel, telecombedrijf KPN, uitzender Randstad en bouwconcerns BAM en Heijmans presenteren cijfers. Buiten Nederland zijn onder meer Google-moederbedrijf Alphabet en frisdrankconcern Coca-Cola aan de beurt.

15 uur geleden
Vakbond Samsung plant manifestatie, onderhandelingen lopen nog

SEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De grootste vakbond van Samsung Electronics houdt maandag een manifestatie op het chipproductiecomplex ten zuiden van Seoul, ondanks lopende onderhandelingen. Naar verwachting komen zo'n 1500 mensen opdagen bij de protestmars, volgens een woordvoerder van de vakbond.

15 uur geleden
ECB-bestuurder: geen haast om over renteverlagingen te beslissen

CORK (ANP/BLOOMBERG) - Snelle actie van de Europese Centrale Bank (ECB) rond de rentetarieven is niet nodig, zegt ECB-bestuurder en Ierse centralebankpresident Gabriel Makhlouf. "Het is niet nodig om echt haast te maken met het nemen van beslissingen", zei hij tegen de krant Irish Examiner in een op zondag verschenen interview.

17 uur geleden
Xi belooft belastinghervorming in nieuwe plannen voor China

BEIJING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Xi Jinping belooft de steun voor lokale overheden te vergroten en het Chinese belastingstelsel te hervormen. Dat is onderdeel van nieuw gepresenteerde plannen voor de op een na grootste economie ter wereld.

18 uur geleden