Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook China neemt deel aan Oekraïne-top in Saudi-Arabië

Ook China neemt deel aan Oekraïne-top in Saudi-Arabië

JEDDAH (ANP/RTR) - China heeft laten weten dat het zijn gezant voor Euraziatische Zaken, Li Hui, naar Jeddah in Saudi-Arabië stuurt om er deel te nemen aan de top over Oekraïne. Dat is een opsteker voor het gastland, dat zo een belangrijke gesprekspartner aan de gastenlijst kan toevoegen.

Eerder beloofden een veertigtal andere landen, waaronder de Verenigde Staten, deel te nemen aan de ontmoeting in Saudi-Arabië. Rusland werd niet uitgenodigd.

"China hoopt een constructieve rol te kunnen spelen binnen de internationale gemeenschap om een politieke oplossing te vinden voor de crisis in Oekraïne," verklaarde een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Geen concreet uitzicht

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt dat de bijeenkomst in Jeddah een opstap wordt naar een vredestop dit najaar. Hij zou graag zien dat de deelnemende landen het eens worden over zijn puntenplan. Daarin staat onder meer dat "Rusland zich volledig moet terugtrekken en de territoriale integriteit van Oekraïne moet respecteren".

Zelensky hoopt ook dat op de top niet-westerse landen hun steun explicieter uitspreken voor Kyiv. Tot nog toe hebben landen als India, Brazilië en Zuid-Afrika, die allemaal in Saudi-Arabië aanwezig zullen zijn, zich neutraal opgesteld in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Ondanks de top in Saudi-Arabië is er geen concreet uitzicht op mogelijke rechtstreekse onderhandelingen tussen Kyiv en Moskou.

Meer uit Buitenland

Rusland meldt verovering twaalf nederzettingen in Charkiv

MOSKOU (ANP/RTR) - Het Russische ministerie van Defensie meldt dat het leger binnen een week twaalf nederzettingen in de Oekraïense regio Charkiv heeft ingenomen en verder blijft oprukken. Russische militairen zijn daar een week geleden met een nieuw grondoffensief begonnen.

30 minuten geleden
Eerste schip met Europese voedselhulp onderweg naar pier Gaza

BRUSSEL (ANP) - Een eerste schip met Europese voedselhulp voor de Palestijnen is vrijdag vertrokken naar de Gazastrook. Het schip zal later op de dag lossen aan de donderdag door de Amerikanen aangelegde pier.

1 uur geleden
Poetin trekt legitimiteit Zelensky in twijfel voor sluiten deal

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin trekt de legitimiteit van Volodymyr Zelensky als politiek leider van Oekraïne in twijfel. Tijdens zijn bezoek aan China werd hem gevraagd of Zelensky's status een probleem kan worden nu zijn termijn als president binnenkort in principe afloopt en de verkiezingen in Oekraïne zijn afgelast.

1 uur geleden
Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

BRATISLAVA (ANP/AFP/RTR) - De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op zijn leven zou overleven, maar er wel slecht aan toe is. De vicepremier en de ziekenhuisdirecteur meldden vrijdag dat het nog niet helemaal zeker is dat Fico zal genezen.

2 uur geleden
Poetin over offensief Charkiv: militairen creëren een bufferzone

HARBIN (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin stelt dat een verovering van de Oekraïense stad Charkiv geen deel uitmaakt van het plan van Rusland. De Russische militairen in de gelijknamige grensregio creëren volgens Poetin een "bufferzone" voor de veiligheid van Rusland.

2 uur geleden
Nederland en andere landen doen in brief oproep aan Israël

DEN HAAG (ANP/RTR) - Een groep Westerse landen, waaronder Nederland, heeft een brief geschreven aan de Israëlische regering. Die wordt opgeroepen om zich aan het internationaal recht te houden. Persbureau Reuters heeft de brief ingezien en meldt dat de landen zich ook uitspreken tegen het offensief in Rafah en voor humanitaire steun.

3 uur geleden
Zitting over Gaza in Den Haag korte tijd onderbroken om protest

DEN HAAG (ANP/AFP/RTR) - De zaak voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) rond de Israëlische operatie in Rafah is korte tijd onderbroken geweest door een protest. Dat gebeurde tijdens een slotwoord van het verdedigingsteam van Israël. De zaak in het Vredespaleis in Den Haag is aangespannen door Zuid-Afrika.

3 uur geleden