Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook CDA-leden roepen op vluchtelingen van Lesbos op te vangen

Ook CDA-leden roepen op vluchtelingen van Lesbos op te vangen

DEN HAAG (ANP) - Ook leden van het CDA roepen de kabinetsleden en Tweede Kamerfractie van hun partij op zich hard te maken voor opvang van vluchtelingen die nu nog in kampen op de Griekse eilanden zitten. De oproep is ondertekend door een kleine veertig leden, onder wie veel lokale en provinciale bestuurders.

Er moet wat de CDA-leden betreft een Europees herverdelingsplan komen, maar zij vinden ook dat er nu geen tijd is om daar op te wachten. "Dus totdat dat plan door alle lidstaten goedgekeurd is, moet Nederland zeggen ‘Wir Schaffen Das’, en de deuren openen, zoals we dat in 2015 ook deden."

Ook leden van de coalitiepartijen ChristenUnie en D66 voerden de druk op hun volksvertegenwoordigers al op om de meest kwetsbare vluchtelingen die op Lesbos zitten, in Nederland op te vangen. Dat deden ze naar aanleiding van de verwoestende brand in het vluchtelingenkamp Moria.

Het kabinet blijft erbij geen vluchtelingen op te nemen, heeft staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielzaken) al gezegd. Met name bij D66 en ChristenUnie is dat een gevoelig punt. Doorgaans staan die partijen wat asielbeleid betreft lijnrecht tegenover hun coalitiegenoten VVD en CDA. De Tweede Kamer debatteert donderdag over de kwestie.

Meer uit Politiek

Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. Maar er is meer nodig, erkent hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europees asielbeleid.

5 uur geleden
Van der Burg: asielakkoord EU 'bouwsteen' onder belofte Rutte

LUXEMBURG (ANP) - Het akkoord over de opvang, het terugsturen en verdelen van asielzoekers van de EU-landen helpt premier Mark Rutte om zoals beloofd de toestroom van migranten naar Nederland te verminderen, zegt staatssecretaris Eric van der Burg. "Hiermee is een bouwsteen gezet", zei hij na de doorbraak in de jarenlange impasse in het Europese asielbeleid.

6 uur geleden
Nederland stuurt boten, pompen en reddingsvesten naar Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Nederland stuurt twintig boten, vijftien waterpompen, ruim 180 reddingsvesten en ruim vijftig waadpakken naar het gebied in Oekraïne dat door de verwoesting van de Kachovka-dam is overstroomd. De hulpgoederen zijn beschikbaar gesteld door de waterschappen. Daarnaast stuurt de Nationale Reddingsbrigade ten minste twaalf reddingsboten.

8 uur geleden
Ook BBB wil nu al koopkrachtplan horen van kabinet

DEN HAAG (ANP) - De BoerBurgerBeweging sluit zich aan bij de oproep van de PvdA en GroenLinks aan het kabinet om al in de voorjaarsnota, die nu in de Tweede Kamer wordt behandeld, stappen te zetten om de koopkracht van kwetsbare huishoudens blijvend te verbeteren. Minister Sigrid Kaag (Financiën) en de coalitiepartijen willen het daar pas richting Prinsjesdag over gaan hebben.

9 uur geleden
Kamer niet te spreken over treinstoring en onderbreking Eurostar

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer is kritisch op de aanpak van de treinstoring in Amsterdam afgelopen zondag. Ook zijn de Kamerleden niet te spreken over de maandenlange onderbreking van de treinverbinding tussen Amsterdam en Londen, de Eurostar. Dat lieten zij donderdag aan staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) weten tijdens een debat over het spoor. De staatssecretaris vindt beide incidenten "geen goede reclame voor het spoor".

11 uur geleden
Kaag overweegt schuiven ontwikkelingsgeld om asielconstructie

DEN HAAG (ANP) - Minister Sigrid Kaag (Financiën) zal tijdens de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar "welwillend kijken" naar de mogelijkheid om geld naar voren te halen voor ontwikkelingssamenwerking. Dat budget wordt dit jaar flink geraakt: het wordt gebruikt om de kosten van het eerste jaar van de opvang van asielzoekers te betalen, en in deze tijd komen "uitzonderlijk" veel asielzoekers naar Nederland.

11 uur geleden
Kabinet: sturen reddingsboten naar Oekraïne serieuze optie

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil Oekraïne hulp bieden na de verwoesting van de Kachovka-dam nabij Cherson. Het sturen van reddingsboten is een "serieuze optie", laat een woordvoerder van minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) weten.

11 uur geleden