Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Catalonië sluit grenzen vanwege coronacrisis

Ook Catalonië sluit grenzen vanwege coronacrisis

BARCELONA (ANP/RTR) - Catalonië sluit 15 dagen de grenzen met de rest van Spanje. Dat betekent dat reizen van of naar het gebied niet zomaar meer is toegestaan. De autoriteiten in de welvarende kustregio hopen zo verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De Catalaanse gezondheidsminister Alba Vergés waarschuwde dat ziekenhuizen in het gebied onder enorme druk staan.

In Catalonië, waar zich de metropool Barcelona bevindt, waren al strenge maatregelen genomen. Zo moesten horecazaken eerder deze maand de deuren sluiten. Die maatregel wordt nu met 15 dagen verlengd. Catalanen krijgen ook binnen de regio te maken met reisbeperkingen. Ze mogen in weekenden ook hun gemeenten niet meer uit.

Andere Spaanse gebieden besloten onlangs al de grenzen te sluiten in de aanloop naar feestdag Allerheiligen. Het gaat volgens Spaanse media om Madrid, Asturië, Aragón, Castilië en León, Castilla-La Mancha, Cantabrië, Baskenland, Murcia, Navarra, La Rioja en Andalusië. De regio's hebben de bevoegdheid om dergelijke verregaande maatregelen te nemen omdat de noodtoestand is afgekondigd.

De Spaanse regering wil die zogeheten 'staat van alarm' verlengen tot mei 2021. "De regering beseft zich dat burgers moe zijn na maandenlange inspanningen en offers", beklemtoonde landelijk minister van Volksgezondheid Salvador Illa in het parlement. "Maar dit is niet de tijd om maatregelen te versoepelen. Er komen erg zware weken en maanden aan."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

Capsule met asteroïdemonsters op weg naar de aarde

TOKYO (ANP/DPA/AFP) - De Japanse ruimtesonde Hayabusa 2 (Slechtvalk 2) heeft zaterdag op 220.000 kilometer van de aarde met succes een capsule met monsters van de asteroïde Ryugu op weg naar de aarde gestuurd. Dat meldt het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA.

1 minuut geleden
Aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland iets gedaald

BERLIJN (ANP/RTR) - In Duitsland is het aantal coronabesmettingen dat in de laatste 24 uur is vastgesteld met ruim honderd gedaald ten opzichte van een dag eerder. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft zaterdagochtend 23.318 nieuwe gevallen gemeld. Vrijdag waren er nog 23.449 besmettingen.

52 minuten geleden
VS beëindigden Chinese uitwisselingsprogramma's

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft vijf door China gefinancierde uitwisselingsprogramma's met de VS stopgezet en noemt ze propagandamiddelen voor Peking. Minister Mike Pompeo zei in een verklaring dat deze programma's, die vallen onder Amerikaanse wet MECEA en Amerikaanse overheidsmedewerkers toestaat te reizen met buitenlandse overheidsgelden, "vermomd waren als culturele uitwisselingen".

54 minuten geleden
Rusland begint met grootschalige vaccinaties tegen coronavirus

MOSKOU (ANP) - Rusland is zaterdag het eerste land dat mensen op grote schaal gaat inenten tegen het coronavirus. In Moskou gaan vaccinatiecentra open. De eerste mensen die zich kunnen laten inenten zijn leraren en mensen die werken in de zorgsector.

4 uur geleden
Weer recordaantal nieuwe coronabesmettingen in VS

BALTIMORE (ANP) - De Verenigde Staten hebben vrijdag voor de tweede dag op rij een recordaantal nieuwe coronabesmettingen binnen 24 uur geregistreerd. Volgens de Johns Hopkins universiteit in Baltimore zijn er binnen een etmaal meer dan 225.000 Amerikanen geïnfecteerd met het longvirus. Donderdag stond het aantal nog op dik 210.000.

4 uur geleden
'Pentagon blokkeert overleg tussen inlichtingendiensten en Biden'

WASHINGTON (ANP) - De regering-Trump heeft geweigerd leden van het overgangsteam van aankomend Amerikaans president Joe Biden toe te staan met militaire inlichtingendiensten te overleggen. Daarmee wordt volgens huidige en voormalige ambtenaren in de VS de soepele overdracht van de macht ondermijnd, meldt The Washington Post.

6 uur geleden
Trump wil verkiezingsuitslag in Georgia ongeldig laten verklaren

WASHINGTON (ANP) - Trumps campagneteam heeft een rechtszaak aangespannen om de resultaten van de presidentsverkiezingen in de Amerikaanse staat Georgia ongeldig te laten verklaren. Het is een zoveelste poging om via juridische weg de verkiezingsnederlaag tegen aankomend president Joe Biden ongedaan te maken.

7 uur geleden