Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook buitenlandse media berichten over 'onmenselijke' asielcrisis

Ook buitenlandse media berichten over 'onmenselijke' asielcrisis

DEN HAAG (ANP) - De problemen rond de vluchtelingenopvang in Ter Apel krijgen internationaal veel aandacht. Over de dood van de drie maanden oude baby in een sporthal bij het aanmeldcentrum wordt bericht door media in landen als Duitsland, België, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

"Baby overleden in noodopvang. Nederlands asielsysteem op de rand van de afgrond", kopt de Rheinische Post online. De Duitse krant legt lezers uit dat Nederland kampt met een crisis bij de opvang van asielzoekers. Het overlijden van de baby wordt omschreven als een dramatische wending die de druk op de regering in Den Haag nog verder heeft verhoogd.

Ook in buurland België is er aandacht voor de problemen. Omroep VRT schrijft dat de situatie in Ter Apel elke dag erger wordt. "En dat worden ook de buurtbewoners beu." De omroep laat naast omwonenden ook asielzoekers aan het woord. Een man vertelt al twintig dagen te wachten. Ook laten mensen zien dat ze ziek zijn of rondlopen met wonden.

Asielcrisis

Bij de BBC wordt eveneens gesproken over een asielcrisis, waarbij honderden mensen noodgedwongen buiten moeten slapen bij de ontvangstlocatie voor asielzoekers. Een correspondent legt op de site van de Britse omroep uit dat asielzoekers niet snel genoeg geholpen kunnen worden. Ook kampt Nederland met een acuut tekort aan plaatsen waar asielzoekers opgevangen kunnen worden.

Niet alleen Europese media berichten over de situatie in Ter Apel. The Washington Post besteedt eveneens aandacht aan de dood van de baby in een "geïmproviseerde opvanglocatie". De Amerikaanse krant schrijft ook dat hulporganisaties de omstandigheden waaronder vluchtelingen verblijven in de Nederlandse plaats omschrijven als "onmenselijk".

Meer uit Binnenland

Lab: kwart van de schapen bij bedrijven met blauwtong stierf

DEVENTER (ANP) - In de eerste twee maanden van de blauwtonguitbraak zijn 37.000 schapen meer gestorven dan normaal. Dat meldt het laboratorium Royal GD op basis van een analyse van de uitbraak. Bij beroepsmatige schapenhouders die minstens zes weken geplaagd zijn met het virus stierf gemiddeld 25 procent van de dieren.

12 minuten geleden
Aboutaleb wil met XR in gesprek over vergroening haven Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb wil met activisten van Extinction Rebellion (XR) in gesprek over vergroening van de Rotterdamse haven. De burgemeester heeft dat vrijdagmiddag toegezegd, bevestigt een woordvoerster van de gemeente.

2 uur geleden
Queen voor de 20e keer bovenaan in Top 2000, Danny Vera op 2

HILVERSUM (ANP) - Queen staat voor de twintigste keer met Bohemian Rhapsody bovenaan de Top 2000 van NPO Radio 2. Danny Vera, in 2020 nog de nummer 1 met Roller Coaster, is net als de afgelopen twee jaar op de tweede plek te vinden. De nummer 3 is wederom voor de Eagles met Hotel California, zo werd vrijdag bekendgemaakt in het Top 2000 Café in Beeld & Geluid in Hilversum.

2 uur geleden
SWOV: succes 30 km-wegen hangt af van inrichting rijbanen

DEN HAAG (ANP) - Het succes van de nieuwe maximumsnelheid in Amsterdam hangt af van de inrichting van de wegen zelf, zegt het nationaal wetenschappelijk onderzoeksbureau voor verkeersveiligheid SWOV. Dan gaat het bijvoorbeeld om klinkers in plaats van asfalt of een aanpassing van de breedte van de weg. "Dat kan niet van de ene op de andere dag in een stad zoals Amsterdam", zegt een woordvoerder. Vrijdag ging de maximumsnelheid op de meeste wegen in de hoofdstad van 50 naar 30 kilometer per uur.

4 uur geleden
Rechter haalt streep door opvang 300 asielzoekers in Uden

DEN BOSCH (ANP) - De opvang van driehonderd asielzoekers in een hotel van Van der Valk in Uden gaat voorlopig niet door. De nieuwe bewoners zouden op 11 december er hun intrek nemen en er tot uiterlijk 1 oktober 2026 verblijven. Maar de rechtbank haalde een streep door dit voornemen van de gemeente Maashorst en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

4 uur geleden
Yeşilgöz en Asscher bij viering Chanoeka op Amsterdamse Zuidas

AMSTERDAM (ANP) - Op de Zuidas in Amsterdam wordt maandagavond het joodse feest Chanoeka gevierd. Op het George Gershwinplein zullen onder meer demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), voormalig vicepremier Lodewijk Asscher en Parool-columnist Debra Barraud spreken. De organisatie verwacht honderden mensen op de viering.

6 uur geleden
Van der Burg over asielzoekers: voor 1 januari 4000 plekken nodig

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft voor 1 januari 4000 opvangplekken nodig om de asielinstroom naar Nederland aan te kunnen, zei hij vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Hij heeft een beroep gedaan op alle commissarissen van de Koning, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het Veiligheidsberaad en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om dit voor elkaar te krijgen.

6 uur geleden