Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook buitenlandministers EU doorbreken impasse over sancties niet

Ook buitenlandministers EU doorbreken impasse over sancties niet

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het nog altijd oneens over een embargo op Russische olie. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken zijn er niet in geslaagd het verzet van een handvol landen weg te nemen, aldus minister Wopke Hoekstra.

"Ik had het graag anders gezien, maar de discussie duurt voort", zei een teleurgestelde Hoekstra na vruchteloos overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Hij hoopt "dat er in ieder geval in de loop van deze week wél witte rook komt." Voorstanders als Nederland en tegenstanders als, vooral, Hongarije zijn maandag wel weer wat nader bij elkaar gekomen, denkt de minister.

De ministers werden het wel eens over extra geld voor de aanschaf van wapens voor Oekraïne. Het EU-budget daarvoor gaat, zoals EU-buitenlandchef Josep Borrell vorige week al aankondigde, voor dit jaar met nog eens een half miljard euro omhoog en komt op 2 miljard euro.

Hongarije

Ook Borrell sprak zijn teleurstelling uit over het uitblijven van overeenstemming over een olieboycot, al "wist iedereen dat de tijd niet rijp was" om maandag al een oplossing te vinden. De Europese Commissie stelde de EU-landen al bijna twee weken geleden een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland voor, het embargo inbegrepen. Om de grote weerstand te overwinnen van enkele lidstaten die erg afhankelijk zijn van olie uit Rusland, is hun onder meer uitstel aangeboden.

Maar voor in ieder geval Hongarije is het nog niet genoeg. De regering in Boedapest wil langer uitstel, en wil ook geld om de overstap naar alternatieven te betalen. Hongarije leek zijn eisen maandag zelfs op te schroeven. Om zonder Russische olie te kunnen heeft het land niet honderden miljoenen, maar 15 tot 18 miljard euro nodig, stelde Hoekstra's Hongaarse ambtgenoot.

Hoge bedragen

Borrell denkt nog steeds er uit te zullen komen, maar "kan niet zeggen of dat een week vergt of twee". Hij hamert erop dat het verzet van Hongarije niet voortkomt uit sympathie voor Rusland, maar economisch van aard is - en dus is op te lossen.

"Ja, de bedragen zijn vrij hoog" die Hongarije noemt, zegt Borrell, al heeft hij "ook andere bedragen gehoord". Maar sancties doen nu eenmaal pijn, ook bij degene die ze oplegt. Het is zaak de pijn voor Rusland groter te maken dan de eigen pijn en die laatste te delen, aldus de Spanjaard.

Meer uit Binnenland

Motorrijder komt om door verkeersongeluk in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een motorrijder is dinsdagochtend overleden door een verkeersongeluk met meerdere voertuigen in Rotterdam, dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 08.10 uur op het Stadionviaduct bij De Kuip in Rotterdam-Zuid.

7 minuten geleden
AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

2 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

3 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

4 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft dinsdag om 00.48 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

7 uur geleden
Een op de negen jongeren krijgt jeugdzorg

DEN HAAG (ANP) - Bijna een half miljoen jongeren in Nederland krijgen jeugdzorg. Het aantal is in de afgelopen vijf jaar gestegen van zo'n 443.000 tot ongeveer 474.000. Dat is één op de negen jongeren tot 23 jaar, aldus statistiekbureau CBS.

9 uur geleden