Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook buitenlandministers EU doorbreken impasse over sancties niet

Ook buitenlandministers EU doorbreken impasse over sancties niet

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn het nog altijd oneens over een embargo op Russische olie. Ook hun ministers van Buitenlandse Zaken zijn er niet in geslaagd het verzet van een handvol landen weg te nemen, aldus minister Wopke Hoekstra.

"Ik had het graag anders gezien, maar de discussie duurt voort", zei een teleurgestelde Hoekstra na vruchteloos overleg met zijn EU-collega's in Brussel. Hij hoopt "dat er in ieder geval in de loop van deze week wél witte rook komt." Voorstanders als Nederland en tegenstanders als, vooral, Hongarije zijn maandag wel weer wat nader bij elkaar gekomen, denkt de minister.

De ministers werden het wel eens over extra geld voor de aanschaf van wapens voor Oekraïne. Het EU-budget daarvoor gaat, zoals EU-buitenlandchef Josep Borrell vorige week al aankondigde, voor dit jaar met nog eens een half miljard euro omhoog en komt op 2 miljard euro.

Hongarije

Ook Borrell sprak zijn teleurstelling uit over het uitblijven van overeenstemming over een olieboycot, al "wist iedereen dat de tijd niet rijp was" om maandag al een oplossing te vinden. De Europese Commissie stelde de EU-landen al bijna twee weken geleden een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland voor, het embargo inbegrepen. Om de grote weerstand te overwinnen van enkele lidstaten die erg afhankelijk zijn van olie uit Rusland, is hun onder meer uitstel aangeboden.

Maar voor in ieder geval Hongarije is het nog niet genoeg. De regering in Boedapest wil langer uitstel, en wil ook geld om de overstap naar alternatieven te betalen. Hongarije leek zijn eisen maandag zelfs op te schroeven. Om zonder Russische olie te kunnen heeft het land niet honderden miljoenen, maar 15 tot 18 miljard euro nodig, stelde Hoekstra's Hongaarse ambtgenoot.

Hoge bedragen

Borrell denkt nog steeds er uit te zullen komen, maar "kan niet zeggen of dat een week vergt of twee". Hij hamert erop dat het verzet van Hongarije niet voortkomt uit sympathie voor Rusland, maar economisch van aard is - en dus is op te lossen.

"Ja, de bedragen zijn vrij hoog" die Hongarije noemt, zegt Borrell, al heeft hij "ook andere bedragen gehoord". Maar sancties doen nu eenmaal pijn, ook bij degene die ze oplegt. Het is zaak de pijn voor Rusland groter te maken dan de eigen pijn en die laatste te delen, aldus de Spanjaard.

Meer uit Binnenland

Burgemeester Halsema wil dat clubs en KNVB maatregelen treffen

AMSTERDAM (ANP) - Het is hoog tijd dat de KNVB en voetbalclubs maatregelen treffen. Dat vindt de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Ze reageert zondagavond laat op de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA.

2 uur geleden
Politievakbond ACP: tijd dat clubs en KNVB hard optreden

DEN HAAG (ANP) - Politiebonden ACP en de Nederlandse Politiebond (NPB) roepen op tot maatregelen na de ongeregeldheden zondag bij de Johan Cruijff ArenA. Na de gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord werden vernielingen aangericht bij de hoofdingang van het stadion en voerde de ME charges uit.

6 uur geleden
Drie aanhoudingen na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Tijdens de ongeregeldheden bij de Johan Cruijff ArenA zondagmiddag na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zijn drie mensen aangehouden. De politie zegt meer aanhoudingen niet uit te sluiten.

6 uur geleden
Politie: orde is hersteld rond Johan Cruijff ArenA

AMSTERDAM (ANP) - Na de gestaakte voetbalklassieker Ajax - Feyenoord zondagmiddag zijn ongeregeldheden uitgebroken en zijn aanhangers van Ajax de hoofdingang van de Johan Cruijff ArenA binnengedrongen. De politie meldt dat inmiddels "de orde is hersteld".

7 uur geleden
Politie zet traangas in bij ongeregeldheden rond ArenA

AMSTERDAM (ANP) - De politie heeft zondag traangas gebruikt om supporters die zich rond de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hebben verzameld uiteen te drijven. Na de gestaakte wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord verzamelden aanhangers van Ajax zich bij de hoofdingang. Ze riepen leuzen aan het adres van het bestuur en eisten het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat, meldt een ANP-verslaggever ter plaatse.

8 uur geleden
ME grijpt in buiten ArenA na gestaakte wedstrijd Ajax - Feyenoord

AMSTERDAM (ANP) - Nadat de wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord definitief werd gestaakt, heeft de Mobiele Eenheid zondagmiddag ingegrepen. Buiten de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam hadden teleurgestelde supporters zich verzameld bij de hoofdingang. Ze riepen onder meer leuzen als "Kankerbestuur" en "Wij willen Ajax zien". Ook werd om het vertrek van technisch directeur Sven Mislintat gevraagd.

9 uur geleden
Man (73) en vrouw (71) in Amsterdam zwaargewond door mishandeling

AMSTERDAM (ANP) - Een 73-jarige man en een 71-jarige vrouw uit Amsterdam zijn zaterdagavond zwaargewond op straat gevonden. Een 44-jarige buurman is opgepakt en wordt ervan verdacht het stel zwaar te hebben mishandeld in de Geertruida van Lierstraat in Amsterdam Nieuw-West. Ook wordt hij verdacht van poging tot doodslag.

11 uur geleden