
Ook Britten onderzoeken betaaleisen Google in Play Store
LONDE (ANP) - De Britse mededingingsautoriteit opent een onderzoek naar de eisen die Google stelt aan apps die binnen zijn Play Store worden aangeboden. Het onderzoek draait met name om de voorwaarde dat aankopen binnen apps alleen via het eigen betaalsysteem van Google mogen worden afgerekend. Volgens de Competition and Markets Authority (CMA) van het Verenigd Koninkrijk kan dat neerkomen op concurrentievervalsing.
Eerder kondigde de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) al een vooronderzoek naar de betaaleisen van Google aan, na klachten van het bedrijf achter datingapps als Tinder en OkCupid. De Britten zijn al verder met hun onderzoek en spreken van "handhavende maatregelen" die ze willen nemen.
Commerciële apps binnen de Play Store, de appwinkel voor Googles besturingssysteem Android, moeten meestal een commissie van 15 procent betalen over alle betalingen die door Google worden verwerkt. In een verweer tegen de klachten van Match Group wees Google op de alternatieve appwinkels die voor Android bestaan, zonder deze voorwaarden.
Mobiele internetbrowsers
De CMA kondigde vrijdag ook aan dieper in de marktmacht te duiken die Google en Apple samen hebben op de markt voor mobiele internetbrowsers, waarbij inbreng van andere marktpartijen welkom is. De twee Amerikaanse techbedrijven hebben feitelijk een "duopolie" op dit vlak, schrijft de toezichthouder na een voorbereidend onderzoek. Dit geeft ze volgens de CMA de mogelijkheid om deze markt, inclusief besturingssystemen, webbrowsers en mobiele telefoons, in een "wurggreep te houden".
Apple beperkt volgens de Britten bovendien de toegang tot computerspelletjes die via de cloud kunnen worden gestreamd. Daarmee zou de iPhone-fabrikant games willen bevoordelen die moeten worden gedownload, omdat die lucratiever zijn voor Apple. Dit zou een nieuwe, innovatieve vorm van gamen afknijpen.
Apple zegt over een aantal conclusies van de CMA "respectvol van mening te verschillen". Ook wijst de techgigant in een reactie op de eigen investeringen in vernieuwende technologie.
Meer uit Financieel
STRAATSBURG (ANP) - Eurocommissaris Maroš Šefčovič (Handel) hoopt dat er binnen enkele dagen een handelsakkoord op hoofdlijnen kan worden gesloten tussen de EU en de VS, zei hij woensdag in het Europees Parlement. Toch kon hij niet garanderen dat er een deal komt, al blijft dat de inzet van de Europese Commissie, benadrukte de Eurocommissaris.
29 minuten geledenZAANDAM (ANP) - De bevoorrading van supermarkten van Albert Heijn in de regio Rotterdam en Den Haag is weer zo goed als op peil. Dat laat een woordvoerster van de supermarktketen weten. In de distributiecentra van de supermarktketen wordt sinds eind vorige maand gestaakt door uitzendkrachten.
50 minuten geledenWARSCHAU (ANP/RTR) - De Poolse regering wil dat de Europese Unie een onderzoek opent naar xAI van techondernemer Elon Musk. De chatbot Grok van het bedrijf in kunstmatige intelligentie baarde de afgelopen tijd opzien met uitspraken die tot klachten over antisemitisme leidden. Daarnaast beledigde het AI-programma Poolse politici.
54 minuten geledenPARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
2 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
2 uur geleden