Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook Britse politie gaat 'partygate' onderzoeken

Ook Britse politie gaat 'partygate' onderzoeken

LONDEN (ANP) - De Britse politie gaat toch een onderzoek instellen naar vermeende feesten met overheidspersoneel tijdens coronalockdowns. Er wordt gekeken of de coronaregels zijn overtreden, zei politiechef Cressida Dick.

De onrust over de vermeende feesten wordt 'partygate' genoemd en heeft de positie van premier Boris Johnson aan het wankelen gebracht. De politie had zich eerder nog afwachtend opgesteld en dat leidde tot kritiek. Dick zei dinsdag dat er doorgaans geen onderzoek meer komt als overtredingen van coronaregels pas na lange tijd worden gemeld. "Dat hebben we publiekelijk ook vaak gezegd."

De politiechef verdedigde zich door uit te leggen dat de politie beperkte middelen heeft. Geweldsmisdrijven en terrorisme moeten volgens Dick ook worden aangepakt. Toch komt er alsnog een onderzoek naar "een aantal gebeurtenissen" van de afgelopen twee jaar in Downing Street en Whitehall, straten die deel uitmaken van het regeringscentrum van het land.

Ander onderzoek

Er liep al een ander onderzoek naar feesten en sociale bijeenkomsten waarop regels overtreden zouden zijn. Dat wordt in opdracht van de regering uitgevoerd door topambtenaar Sue Gray, die naar verwachting deze week met aanbevelingen komt. Haar onderzoek gaat volgens de regering gewoon door.

Binnen de Conservatieve Partij van Johnson wordt gevreesd dat 'partygate' de premier de kop kan kosten. Er komen steeds weer nieuwe berichten over feesten naar buiten. Zo berichtte nieuwszender ITV maandag over festiviteiten rond een verjaardag van Johnson, die tijdens een lockdown in 2020 taart zou hebben gekregen en is toegezongen.

De regering zegt dat het geen echt feest was, maar alleen een korte bijeenkomst om de premier te feliciteren. Johnson zou zelf minder dan tien minuten aanwezig zijn geweest. Toch reageerden politici en nabestaanden van overleden coronapatiënten verontwaardigd op de onthulling.

Johnson

De oppositie roept al langer dat Johnson moet opstappen, maar heeft geen meerderheid in het Lagerhuis. Dat wordt gedomineerd door de Conservatieve Partij van Johnson. Het echte gevaar voor de premier komt daarom vooral van boze partijgenoten. Die kunnen proberen hem af te zetten als partijleider. Dan moet hij ook weg als premier.

De politie in Londen heeft inmiddels een schriftelijk verzoek om informatie neergelegd bij het zogeheten Cabinet Office van de regering. Dat gaat over het onderzoek van Gray. Het korps wil alle relevante informatie krijgen over bijeenkomsten in Downing Street, waar zich de ambtswoning van Johnson bevindt.

Meer uit Buitenland

VK stuurt eerste asielzoeker naar Rwanda

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk heeft voor het eerst sinds de aanname van het 'Rwanda-plan' een asielzoeker naar Rwanda gestuurd. Dat meldt de Britse krant The Sun.

7 minuten geleden
VS gaan cannabis als softdrugs beschouwen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse overheid gaat cannabis als minder gevaarlijk beschouwen dan bijvoorbeeld LSD of heroïne. De drugswaakhond DEA is van plan marihuana in te schalen als een drug met een lager risico, melden Amerikaanse media.

2 uur geleden
EU-landen vieren uitbreiding van EU en denken na over vetorecht

BRUSSEL (ANP) - Discussies over het gebruik van het vetorecht binnen de EU zijn onvermijdelijk bij een toekomstige EU-uitbreiding. Dat zei Eurocommissaris Vera Jourova (justitie) na een vergadering van de ministers van Europese Zaken van de huidige 27 EU-landen en de tien eventuele nieuwe lidstaten. De vergadering was er speciaal om te vieren dat het woensdag twintig jaar geleden is dat de Europese Unie in één klap uitbreidde van vijftien tot 25 landen.

4 uur geleden
Amerikanen verhogen druk op Hamas

AMMAN (ANP/RTR/AFP) - De Amerikanen verhogen de druk op de Palestijnse Hamas om een deal met Israël over de Gazastrook te sluiten. De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken roept de beweging op de voorstellen "zonder verder uitstel" te accepteren.

5 uur geleden
VS: Israël opent nieuwe doorgang Gaza, straks ook hulp via haven

WASHINGTON (ANP/RTR) - In het noorden van Gaza opent Israël nog deze week een nieuwe grensovergang. Dat meldt het Witte Huis nadat president Joe Biden daar bij premier Benjamin Netanyahu op zou hebben aangedrongen. Ook verwacht het Witte Huis dat in de komende dagen de eerste goederen geleverd kunnen worden via een tijdelijke haven voor de kust van de Gazastrook.

6 uur geleden
Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen hem. Hij mag getuigen, juryleden of rechtbankpersoneel en hun familieleden niet publiekelijk aanvallen.

7 uur geleden
Duitsland hoeft van ICJ niet te stoppen met wapenexport Israël

DEN HAAG (ANP/DPA/RTR) - Duitsland hoeft de wapenexport naar Israël niet stil te leggen. Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag heeft de beschuldigingen van Nicaragua afgewezen in een genocidezaak die het had aangespannen. Wel laat het ICJ weten diep bezorgd te blijven over de situatie in Gaza.

8 uur geleden