
Ook bitcoin lijdt onder Amerikaanse recessievrees
SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De waarde van de bitcoin is dinsdag gezakt tot het laagste niveau sinds november vorig jaar. De koersdaling volgde op de flinke verkoopgolf op de Amerikaanse aandelenmarkten. Die werd veroorzaakt door de vrees dat het handelsbeleid van president Donald Trump de Amerikaanse economie in een recessie duwt. De bereidheid van beleggers om te investeren in risicovolle beleggingen zoals aandelen en cryptomunten nam daardoor flink af.
De bitcoin daalde dinsdagochtend tijdens de Aziatische handelssessie meer dan 3 procent en dook weer onder de 80.000 dollar. Ether, de op een na grootste digitale munt, zakte 6 procent en bereikte het laagste niveau sinds oktober 2023. Beide munten wisten die verliezen later deels te compenseren, waarbij de bitcoin weer boven de 80.000 dollar noteerde.
Op de cryptomarkten werd vorige week al teleurgesteld gereageerd op de aankondiging van Trump om de digitale munten bitcoin, ether, XRP, solana en cardano op te nemen in een Amerikaanse strategische reserve van cryptovaluta. De reserve wordt gefinancierd door munten die de Amerikaanse overheid in beslag heeft genomen. De overheid gaat niet zelf extra cryptomunten kopen. Volgens gegevens van cryptoplatform CoinMarketCap is de bitcoin in de afgelopen zeven dagen ruim 4 procent minder waard geworden. Ether, XRP, solana en cardano zakten rond de 10 procent in een week tijd.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
11 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
11 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
12 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
13 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
13 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
14 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
16 uur geleden