Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Ook binnensporten vanaf 1 juli mogelijk'

'Ook binnensporten vanaf 1 juli mogelijk'

ARNHEM (ANP) - Binnensporten, zoals gymnastiek, kunnen normaal gesproken op 1 juli toch weer beginnen. Bij de eerdere door het kabinet aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen bleken onder meer sportscholen en sportkantines hun deuren te mogen openen, maar bleef het stil rond de binnensporten.

"Een communicatiefoutje", zei Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, donderdag. "Ik heb de verzekering van VWS dat ook binnensporten straks worden meegenomen als definitief bekend wordt wat er na 1 juli mag."

Met name de gymnastiekbond KNGU reageerde teleurgesteld toen premier Rutte eind mei het tijdstip waarop onder meer sportscholen wel hun deuren mochten openen en de gymclubs niet, vervroegde van 1 september naar 1 juli. Dielessen: "Ik stond er ook van te kijken, want vooraf was mij verteld dat de binnensporten wel degelijk ook eerder weer konden starten. Dat zal eind deze maand worden rechtgezet, op voorwaarde natuurlijk dat de coronacijfers niet de verkeerde kant op gaan."

Uitdaging

De openstelling voor binnensporten geldt onder meer ook voor de klim- en bergsport, tafeltennis en badminton.

"Sport is niet belangrijker dan de volksgezondheid, maar sport levert wel een belangrijke bijdrage aan een gezonde samenleving", stelde Dielessen die met NOC*NSF continu bekijkt wat er binnen de grenzen van de coronamaatregelen mogelijk is om de samenleving weer aan het sporten te krijgen. De grootste uitdaging daarin zijn wedstrijden met publiek, die onder evenementen vallen en dus tot 1 september niet mogelijk zijn en wellicht langer. "We moeten anticiperen op de gevolgen: er zijn geen evenementen met publiek, ook niet bij kleinere verenigingen. Er zijn minder sponsormiddelen beschikbaar en wellicht volgt er ook een ledendaling."

Herstart competities

Het kabinet stelde 110 miljoen euro beschikbaar voor verenigingen in nood.

Wensen van de sportkoepel zijn naast de binnenkort gerealiseerde openstelling voor de binnensporten de herstart van de competities per 1 september, met voor sommige specifieke sporten mogelijk een eerder begin. Ook hoopt NOC*NSF dat topsporttrainingen zonder de 1,5 meterregel snel weer kunnen.

NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg zei dat de manier waarop sportverenigingen zijn omgegaan met de voorzichtige terugkeer van het sportleven goed is ontvangen in Den Haag. "Minister Van Rijn zei dat hij trots was dat er niemand beboet is, dat er niet 'gesmokkeld' werd met de regels. Dan krijg je ook makkelijker iets gedaan."

Meer uit Sport

Teambaas Jumbo-Visma: respect voor Roglic

SAN LUCA (ANP) - Teambaas Richard Plugge van wielerploeg Jumbo-Visma zag zijn renner Primoz Roglic de Ronde van Emilia winnen. Dat deed de 33-jarige Sloveen op de dag dat hij bevestigde het Nederlandse team te verlaten, mogelijk vanwege vergevorderde plannen voor een fusie met de Belgische ploeg Soudal Quick-Step. "Primoz zal voor altijd in mijn hart blijven als onze koning. We zijn hem erg dankbaar voor de weg naar boven die we samen hebben ingezet", reageerde Plugge.

7 uur geleden
Europese golfers houden ruime voorsprong na tweede dag Ryder Cup

ROME (ANP) - De Europese golfers staan na de tweede dag van de 44e editie van de Ryder Cup nog steeds ruim aan de leiding. Net als na de eerste dag heeft Team Europa 5 punten voorsprong op de Verenigde Staten: 10,5 tegen 5,5. Zondag volgen de singles.

7 uur geleden
Olympisch- en wereldkampioen meerkamp Hashimoto mist WK-finale

ANTWERPEN (ANP) - Turner Daiki Hashimoto uit Japan kan zijn wereldtitel in de meerkamp niet verdedigen bij de WK in Antwerpen. De regerend olympisch- en wereldkampioen in de meerkamp kwam in de kwalificaties tot een totaal van 85,432 punten en staat daarmee voorlopig derde in het klassement na twee subdivisies. In het klassement moet hij zijn landgenoten Kenta Chiba (85,799) en Kazuma Kaya (85,598) voor zich dulden. Er gaan maximaal twee turners per land naar de finale.

12 uur geleden
Roglic bevestigt vertrek bij Jumbo-Visma

BOLOGNA (ANP) - Primoz Roglic heeft voorafgaand aan de Ronde van Emilia bevestigd dat hij de Nederlandse ploeg Jumbo-Visma gaat verlaten. Eerder deze week ging al het gerucht dat de Sloveense renner, die nog een doorlopend contract heeft, bezig is aan zijn laatste seizoen in Nederlandse dienst.

15 uur geleden
Britse turners brengen WK in Antwerpen op gang

ANTWERPEN (ANP) - De Britse turners hebben de WK in Antwerpen op gang gebracht. Olympisch voltigekampioen Max Whitlock en zijn teamgenoten Jake Jarman, James Hall, Courtney Tulloch en Harry Hepworth turnden naar 254,193 punten en gaan daarmee aan de leiding na de eerste subdivisie. In totaal zijn er, verdeeld over zaterdag en zondag, zes subdivisies bij de mannen.

15 uur geleden
Lefevere verwacht snel opheldering over fusieplannen Jumbo-Visma

BRUSSEL (ANP) - Patrick Lefevere, de baas van wielerploeg Soudal Quick-Step, heeft zaterdag in zijn column in de krant Het Nieuwsblad de gesprekken over een mogelijke fusie met Jumbo-Visma bevestigd. Lefevere verwacht volgende week meer duidelijkheid.

15 uur geleden
Tennisster Jabeur maakt favorietenrol waar in Ningbo

NINGBO (ANP) - Tennisster Ons Jabeur heeft haar favorietenrol waargemaakt op het WTA-toernooi in het Chinese Ningbo. De Tunesische, als eerste geplaatst, liet in de finale de Russin Diana Sjnaider met 6-2 6-1 kansloos.

16 uur geleden