Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook binnen partij Britse premier klinkt roep om zijn vertrek

Ook binnen partij Britse premier klinkt roep om zijn vertrek

LONDEN (ANP) - De positie van de Britse premier Boris Johnson staat onder druk door een rel over een tuinfeest bij zijn ambtswoning tijdens de eerste coronalockdown. Ook binnen zijn eigen conservatieve partij wordt nu opgeroepen tot zijn vertrek. De voorman van de Schotse conservatieven noemde de positie van de minister-president "onhoudbaar".

Johnson erkende woensdag in het parlement de bijeenkomst in 2020 te hebben bijgewoond. Hij bood excuses aan, maar stelde ook dat hij destijds dacht naar een "werkbijeenkomst" te gaan. De premier zei dat hij medewerkers kwam bedanken, maar vond dat hij "achteraf gezien" iedereen had moeten wegsturen.

De affaire, die Partygate wordt genoemd, leidt ook binnen de partij van Johnson tot verontwaardiging. De premier ging na zijn verontschuldiging naar de theekamer van het parlement om zich te verzekeren van de steun van zijn partijgenoten, schrijft de BBC. Als genoeg conservatieve parlementariërs Johnson opzij willen schuiven, kunnen ze een procedure starten om hem af te zetten als partijleider.

Geen vertrouwen

Een prominente partijgenoot liet alvast weten dat van plan te zijn. Douglas Ross, leider van de Schotse tak van de partij van Johnson, heeft geen vertrouwen meer in de premier. "Hij is de minister-president. Het is zijn regering die deze regels heeft gemaakt en hij moet verantwoordelijk worden gehouden voor zijn daden."

Het conservatieve parlementslid Roger Gale, die vaker kritisch is over Johnson, zei dat de premier politiek ten dode is opgeschreven. Hij noemde Johnson een "dead man walking". Het overgrote deel van de partijgenoten van de premier heeft zich nog niet publiekelijk uitgesproken over de vraag of hij moet vertrekken. De oppositie heeft al wel duidelijk gemaakt van hem af te willen.

Onderzoek

Om Johnson te kunnen vervangen als leider van de Conservatieve Partij, moet minstens 15 procent van de conservatieve parlementariërs het vertrouwen in hem opzeggen. Dat komt neer op 54 parlementsleden. Tegenstanders van de premier hoeven niet publiekelijk om zijn vertrek te vragen, maar kunnen anoniem een brief sturen naar het zogeheten 1922 Committee van hun partij.

Johnson heeft parlementariërs opgeroepen te wachten op de uitkomst van een onderzoek naar mogelijke overtredingen van de coronaregels. Dat wordt uitgevoerd door topambtenaar Sue Gray, die volgens de krant The Guardian de reputatie heeft uitermate grondig te zijn als ze dergelijke interne onderzoeken uitvoert.

Meer uit Buitenland

UNICEF: nog steeds meer meisjes getroffen door hiv dan jongens

NEW YORK (ANP) - Meisjes van 10 tot 19 jaar hebben nog altijd twee keer zoveel kans om besmet te raken met hiv als jongens van hun leeftijd. Dat schrijft UNICEF in een nieuw rapport op Wereldaidsdag. Het aantal besmettingen met hiv is in die groep tienermeisjes volgens de kinderrechtenorganisatie sinds 2010 bijna gehalveerd, maar afgelopen jaar raakten nog 98.000 van hen besmet.

57 minuten geleden
Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij

JERUZALEM (ANP) - Israël laat dertig Palestijnse gevangenen vrij als reactie op de vrijlating van acht gijzelaars door Hamas donderdag. Dat zeiden de gevangenisautoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag. De gevangenen worden vrijgelaten uit gevangenissen in Israël, de Westoever en Jeruzalem.

59 minuten geleden
Biden: 'vaak zeer oneens met Kissinger'

WASHINGTON (ANP) - "Gedurende onze carrières waren we het vaak oneens, en zeer. Maar vanaf onze eerste ontmoeting was zijn krachtige intellect en zijn diepe strategische focus evident." Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden in een verklaring donderdag naar aanleiding van het overlijden van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger.

1 uur geleden
Hamas draagt zes gijzelaars over aan het Rode Kruis

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Hamas heeft opnieuw een groep gijzelaars overgedragen aan het Rode Kruis. Volgens de Israëlische krijgsmacht gaat het om zes personen die inmiddels zijn aangekomen in Israël. Eerder op donderdag kwamen al twee gijzelaars vrij.

3 uur geleden
Blinken waarschuwt Israël voor toenemende internationale druk

TEL AVIV (ANP) - De Amerikaanse buitenlandminister Antony Blinken heeft het Israëlische oorlogskabinet gewaarschuwd dat de internationale druk op het land zal toenemen als de Israëliërs het aantal burgerdoden in de Gazastrook niet weten te beperken. Dan zullen de Verenigde Staten en andere westerse bondgenoten Israël niet lang meer kunnen steunen, schrijft de Israëlische krant Haaretz.

4 uur geleden
Voorzitter klimaattop tevreden over eerste dag

DUBAI (ANP) - De voorzitter van de internationale klimaattop in Dubai was donderdag erg tevreden over de eerste dag van COP28. "Het is opmerkelijk hoe enthousiast alle delegaties zijn om hier te zijn", zei sultan Ahmed Al-Jaber. Ook was hij in zijn nopjes dat de agenda is aangenomen "zonder enige vertraging". Daarbij stond hij overigens niet stil bij het feit dat hij en andere sprekers ruim anderhalf uur te laat aankwamen bij de persconferentie.

5 uur geleden
Witte Huis zegt dat VS proberen het bestand in Gaza te verlengen

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse regering werkt samen met Egypte om de tijdelijke wapenstilstand in Gaza nog eens te verlengen. De VS stellen alles in het werk om het huidige staakt-het-vuren te "ondersteunen en verlengen", zei woordvoerder John Kirby van het Witte Huis in een persconferentie.

5 uur geleden