Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook bij cijfers ABN AMRO gaat aandacht naar oorlog Oekraïne

Ook bij cijfers ABN AMRO gaat aandacht naar oorlog Oekraïne

AMSTERDAM (ANP) - ABN AMRO opent woensdag de boeken over het eerste kwartaal van dit jaar. Net als bij andere grote banken gaat de aandacht vooral uit naar de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. ABN AMRO liet eerder weten dat de sancties tegen Rusland het concern in directe zin slechts beperkt kunnen raken. Maar het conflict heeft ook gevolgen voor de economie als geheel en daar kan de bank natuurlijk wel last van hebben.

Rivaal ING zag zijn kwartaalwinst onlangs nog ruimschoots halveren door de oorlog. Dat komt omdat die bank veel geld apart moest zetten voor leningen die mogelijk nooit meer worden terugbetaald. Van alle Nederlandse banken heeft ING de grootste belangen in Rusland.

Bij ABN AMRO is de situatie anders. In het jaarverslag van de bank stond dat de banden met de Russische markt slechts goed waren voor 50 miljoen euro. Voor een groot deel gaat het ook nog om bezittingen van Russische klanten buiten Rusland en kortetermijnhandelstransacties.

Maar ABN AMRO stelde toen ook dat het conflict wel indirecte gevolgen kan hebben voor klanten van de bank. Die kunnen immers last krijgen van hogere gasprijzen, sancties op de handel met Rusland en toenemende zorgen op het gebied van cyberveiligheid. Daarbij moet ABN AMRO het doorgaans sterk hebben van de Nederlandse economie. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dinsdag juist dat economische groei hier in de eerste drie maanden van dit jaar tot stilstand is gekomen.

Volgens analisten zullen de resultaten van de bank waarschijnlijk wel beter zijn dan een jaar terug. Er wordt alom op winst gerekend, komt naar voren uit schattingen van kenners. In het eerste kwartaal van vorig jaar ging er nog een kwartaalverlies in de boeken als gevolg van de megaschikking die ABN AMRO sloot met het Openbaar Ministerie vanwege tekortschieten bij het tegengaan van witwassen.

Meer uit Financieel

Juventus-eigenaar Exor in kopgroep van afwachtende AEX

AMSTERDAM (ANP) - Exor behoorde dinsdag tot de sterkste stijgers in de AEX-index op het Damrak, die een klein verlies liet zien. Het Italiaanse investeringsbedrijf van de familie Agnelli, de oprichters van autofabriek Fiat en eigenaren van voetbalclub Juventus, profiteerde van een koopadvies door ING. Beleggers waren verder vooral in afwachting van de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal.

36 minuten geleden
Toezichthouder: zonnepanelen via omvormer makkelijk te hacken

DEN HAAG (ANP) - Zonnepanelen zijn vaak makkelijk te hacken, meldt de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI). Veel omvormers voor de panelen, die nodig zijn om zonne-energie om te zetten in te gebruiken elektriciteit, voldoen volgens de toezichthouder niet aan gestelde eisen. Daardoor kunnen ze storingen veroorzaken en toegang verlenen tot andere met het internet verbonden apparaten.

1 uur geleden
Adviescollege: regeldruk kostte Nederland opnieuw meer geld

DEN HAAG (ANP) - De regeldruk in Nederland door nieuwe wetgeving kostte bedrijven vorig jaar structureel 194 miljoen euro meer. Ook zelfstandigen gingen er op achteruit en waren 2 miljoen euro meer kwijt. Voor burgers werden wel barrières weggenomen. Zij zijn structureel 45 miljoen euro minder kwijt als gevolg van regelgeving. Die cijfers komen naar voren uit het jaarverslag van het Adviescollege toetsing regeldruk (ATR).

1 uur geleden
Beleggers wachten op goedkeuring Amerikaanse schuldendeal

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Amsterdamse beurs wachten dinsdag vooral op de goedkeuring van de Amerikaanse schuldendeal. Afgelopen weekeinde bereikten de Democraten en Republikeinen al een principeakkoord over het verhogen van het schuldenplafond van de overheid. Maar die deal moet nog worden goedgekeurd. Het Amerikaanse Congres zal waarschijnlijk woensdag stemmen over het akkoord. Zonder een verhoging van het schuldenplafond zullen de Verenigde Staten spoedig zonder geld komen te zitten.

1 uur geleden
Consumentenbond: basisboodschappen in half jaar 15 procent duurder

DEN HAAG (ANP) - De prijzen voor basisboodschappen als rijst, groenten en brood zijn in een half jaar met 15 procent gestegen. Dat meldt de Consumentenbond op basis van een inventarisatie bij veertien supermarktketens. Daaruit komt verder naar voren dat Spar de duurste supermarkt was voor deze boodschappen, Dirk de goedkoopste. Wel merkt de Consumentenbond dat de prijsstijging afvlakt.

2 uur geleden
Techinvesteerder SoftBank zakt op afwachtende Japanse beurs

TOKIO (ANP) - SoftBank behoorde dinsdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurs in Tokio, die weinig beweging liet zien. Beleggers namen wat winst na de sterke opmars van de Japanse techinvesteerder een dag eerder. Ook werd gewacht op de goedkeuring van het principeakkoord over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid door het Congres. De Amerikaanse president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, bereikten afgelopen weekeinde een deal over het schuldenplafond en het Congres zal daar naar verwachting woensdag over gaan stemmen.

2 uur geleden
Vertrouwen ondernemers industrie neemt verder af in mei

DEN HAAG (ANP) - Het vertrouwen van ondernemers in de industrie is in mei verder afgenomen. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vooral doordat ondernemers minder positief waren over hun orderportefeuille. Ook over de verwachte productie in de komende drie maanden oordeelden ze minder positief en hun oordeel over de voorraden gereed product was eveneens negatiever.

2 uur geleden