
Ook beleggers houden Amazon Prime Day waarschijnlijk in de gaten
AMSTERDAM (ANP) - Amazon Prime Day, een van de grootste onlinekoopjesfestijnen van het jaar, houdt komende dagen waarschijnlijk niet alleen shoppers bezig. Naar verwachting zullen beleggers ook erg benieuwd zijn hoeveel er tijdens het evenement op maandag en dinsdag gespendeerd zal worden door consumenten verspreid over de wereld. Met name in de Verenigde Staten komt de economie de laatst tijd namelijk flink op stoom. Daardoor leven er op de financiële markten zorgen dat centrale banken eerder de rente willen verhogen en coronasteunmaatregelen gaan afbouwen. Dat laatste is iets wat beleggers niet graag willen.
De economische oververhitting, waarover sommige economen spreken, komt mogelijk ook naar voren in de verkoopcijfers van de aankomende Prime Day. Webwinkelconcern Amazon probeert op het evenement jaarlijks door fikse kortingen zijn verkopen op te voeren en meer abonnees te vinden voor zijn Prime-diensten. Als er komende dagen weer verkooprecords zouden worden gebroken, zegt dat mogelijk ook iets over het herstel van de economie en het tempo waarin landen de coronacrisis achter zich kunnen laten. Sowieso laat het verloop van Prime Day zien hoe Amazon er momenteel zelf voor staat.
Vanwege de oplevende rente- en inflatieangst gingen zowel de Europese beurzen als Wall Street vrijdag al met stevige koersverliezen de handel uit. De brede S&P 500-index kende in New York zelfs de slechtste week sinds februari. Nadat de Federal Reserve woensdag had aangekondigd dat de rente waarschijnlijk eerder omhoog zal gaan dan gedacht, deed het hoofd van de Fed van St. Louis hier vrijdag nog een schepje bovenop. Hij verwacht eind volgend jaar al een renteverhoging in de VS.
Stemming over Big Five
Grote techbedrijven als Amazon, en ook Google en Facebook, weten in de nieuwe beursweek ook om een andere reden de aandacht op zich gericht. Een belangrijke commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat stemmen over wetsvoorstellen die de dominante marktpositie van 'Big Tech' flink kunnen inperken. Het doel van de voorstellen is om te zorgen voor een eerlijkere concurrentie.
Beleggers buigen zich in de nieuwe beursweek daarnaast over een rentebesluit van de Bank of England. Verder presenteert de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus zijn resultaten en komen enkele grote Amerikaanse bedrijven, waaronder koeriersconcern FedEx en sportartikelenverkoper Nike, met nieuwe cijfers.
Daarbij blijven de ogen gericht op de ontwikkelingen rond het coronavirus en het tempo waarin landen hun restricties afbouwen. Ook staan er weer diverse macro-economische cijfers op de agenda en de olieprijzen zijn interessant om in de gaten te houden. Die zijn de laatste tijd flink opgelopen, met als gevolg dat ook de benzineprijs aan de pomp fors omhoog is gegaan.
Meer uit Financieel
VELSEN (ANP) - Vakbond FNV overlegt maandag met het personeel van Tata Steel over een mogelijke staking op het hoogovencomplex bij IJmuiden. Omdat de directie van het staalconcern blijft vasthouden aan het schrappen van 1600 arbeidsplaatsen, bereiden de werknemers en bonden zich voor op acties.
27 minuten geledenMENAAM (ANP) - De koper van tien vakantieparken van Peter Gillis zoekt naar overeenstemming met de realityster om de koop toch te laten plaatsvinden. Daarmee is er sprake van een koerswijziging. Eerst weigerde koper Taeke Dijkstra te betalen door de problemen van Gillis met de Belastingdienst, maar zijn nieuwe advocaat Oscar van Oorschot overtuigde hem toch weer in gesprek te gaan. Dat bevestigt Van Oorschot na berichtgeving van Omroep Brabant.
40 minuten geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York gingen vrijdag licht omhoog. Beleggers wachten vooral op de gesprekken tussen de Verenigde Staten en China komend weekend. De delegaties van beide landen ontmoeten elkaar zaterdag in het Zwitserse Genève. Het zijn de eerste gesprekken tussen China en de VS sinds president Donald Trump zijn handelstarieven onthulde. Trump sloot donderdag al een handelsdeal met het Verenigd Koninkrijk en gaf aan dat de torenhoge importheffingen op Chinese goederen verlaagd kunnen worden als de onderhandelingen goed verlopen.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP/DPA) - De nieuwe bondskanselier van Duitsland, Friedrich Merz, wil dat de Europese Unie helemaal afziet van regels die grote bedrijven verplichten misstanden bij leveranciers tegen te gaan. "We zullen de nationale wet in Duitsland intrekken. Ik verwacht ook van de Europese Unie dat ze deze stap volgt en deze richtlijn daadwerkelijk opheft", zei de CDU-politicus over de zogeheten antiwegkijkwet. Hij zei dit in een persconferentie die hij samen met Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen gaf.
1 uur geledenWASHINGTON (ANP) - "Een importtarief van 80 procent op Chinese goederen lijkt me goed", laat de Amerikaanse president Donald Trump weten via zijn socialemediaplatform Truth Social. "Maar het is nu aan Scott B", verwijst Trump naar zijn minister van Financiën Scott Bessent, die zaterdag de eerste gesprekken met China voert sinds het invoeren van de handelstarieven.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
3 uur geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
4 uur geleden