
Ook beleggers houden Amazon Prime Day waarschijnlijk in de gaten
AMSTERDAM (ANP) - Amazon Prime Day, een van de grootste onlinekoopjesfestijnen van het jaar, houdt komende dagen waarschijnlijk niet alleen shoppers bezig. Naar verwachting zullen beleggers ook erg benieuwd zijn hoeveel er tijdens het evenement op maandag en dinsdag gespendeerd zal worden door consumenten verspreid over de wereld. Met name in de Verenigde Staten komt de economie de laatst tijd namelijk flink op stoom. Daardoor leven er op de financiële markten zorgen dat centrale banken eerder de rente willen verhogen en coronasteunmaatregelen gaan afbouwen. Dat laatste is iets wat beleggers niet graag willen.
De economische oververhitting, waarover sommige economen spreken, komt mogelijk ook naar voren in de verkoopcijfers van de aankomende Prime Day. Webwinkelconcern Amazon probeert op het evenement jaarlijks door fikse kortingen zijn verkopen op te voeren en meer abonnees te vinden voor zijn Prime-diensten. Als er komende dagen weer verkooprecords zouden worden gebroken, zegt dat mogelijk ook iets over het herstel van de economie en het tempo waarin landen de coronacrisis achter zich kunnen laten. Sowieso laat het verloop van Prime Day zien hoe Amazon er momenteel zelf voor staat.
Vanwege de oplevende rente- en inflatieangst gingen zowel de Europese beurzen als Wall Street vrijdag al met stevige koersverliezen de handel uit. De brede S&P 500-index kende in New York zelfs de slechtste week sinds februari. Nadat de Federal Reserve woensdag had aangekondigd dat de rente waarschijnlijk eerder omhoog zal gaan dan gedacht, deed het hoofd van de Fed van St. Louis hier vrijdag nog een schepje bovenop. Hij verwacht eind volgend jaar al een renteverhoging in de VS.
Stemming over Big Five
Grote techbedrijven als Amazon, en ook Google en Facebook, weten in de nieuwe beursweek ook om een andere reden de aandacht op zich gericht. Een belangrijke commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaat stemmen over wetsvoorstellen die de dominante marktpositie van 'Big Tech' flink kunnen inperken. Het doel van de voorstellen is om te zorgen voor een eerlijkere concurrentie.
Beleggers buigen zich in de nieuwe beursweek daarnaast over een rentebesluit van de Bank of England. Verder presenteert de in Amsterdam genoteerde techinvesteerder Prosus zijn resultaten en komen enkele grote Amerikaanse bedrijven, waaronder koeriersconcern FedEx en sportartikelenverkoper Nike, met nieuwe cijfers.
Daarbij blijven de ogen gericht op de ontwikkelingen rond het coronavirus en het tempo waarin landen hun restricties afbouwen. Ook staan er weer diverse macro-economische cijfers op de agenda en de olieprijzen zijn interessant om in de gaten te houden. Die zijn de laatste tijd flink opgelopen, met als gevolg dat ook de benzineprijs aan de pomp fors omhoog is gegaan.
Meer uit Financieel
VILNIUS (ANP) - Kledingverkoopplatform Vinted heeft vorig jaar zijn inkomsten flink verhoogd. Het in Litouwen gevestigde bedrijf profiteerde onder meer van nieuwe categorieën op het platform waar mensen tweedehands kleding kunnen kopen en verkopen, zoals de handel in luxekleding. Ook breidde het bedrijf zijn activiteiten uit, zodat gebruikers van het platform ook elektronische producten zoals speakers en koptelefoons op Vinted kunnen verkopen.
20 minuten geledenSTOCKHOLM (ANP) - Muziekstreamingdienst Spotify heeft in het afgelopen kwartaal opnieuw meer nieuwe abonnees binnengehaald. In totaal hadden 268 miljoen mensen een premiumabonnement bij het bedrijf, 12 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.
35 minuten geledenZÜRICH (ANP/RTR) - Klimaatrampen kunnen in 2025 leiden tot 145 miljard dollar aan verzekerde schade, omgerekend ruim 127 miljard euro. Dat is bijna 6 procent meer dan in 2024. Dit zou betekenen dat 2025 een van de duurste jaren ooit wordt, staat in een rapport van herverzekeraar Swiss Re.
45 minuten geledenPARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk wil invoerheffingen instellen op kleine pakketjes van goedkope Chinese webwinkels zoals Temu en Shein, in een poging een dreigende stroom van goederen te beperken. De Franse regering maakt zich zorgen dat het land overspoeld raakt met Chinese spullen, nu de Verenigde Staten zware importtarieven opleggen aan China.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Nederlandse luchthavens nemen vluchten van Belgische vliegvelden over vanwege een staking in België dinsdag. Door de werkonderbreking zijn alle vluchten van en naar Charleroi Airport geschrapt, net als veel vluchten op Brussels Airport. Twee TUI-vluchten naar Málaga en Alicante in Spanje vertrekken daarom vanaf Rotterdam The Hague Airport in plaats van Brussel, meldt een woordvoerster van de Rotterdamse luchthaven.
2 uur geledenSTOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - Volvo Cars start een kostenbesparingsprogramma en schrapt banen om de gevolgen van de Amerikaanse importheffingen op te vangen. De Zweedse autofabrikant, eigendom van het Chinese autoconcern Geely, heeft ook de financiële prognoses voor dit en volgend jaar ingetrokken. Het bedrijf streeft naar een kostenbesparing van ruim 1,6 miljard euro. Volvo maakte niet bekend hoeveel banen er precies verdwijnen.
3 uur geledenCAPE CANAVERAL (ANP) - Techbedrijf Amazon is begonnen met het bouwen van een eigen satellietennetwerk. De eerste 27 volwaardige satellieten zijn in de nacht van maandag op dinsdag (Nederlandse tijd) samen in een baan rond de aarde gebracht. Project Kuiper, zoals het systeem heet, moet een concurrent worden van Starlink van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX.
3 uur geleden