Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook andere Europese landen zetten Russische 'spionnen' uit

Ook andere Europese landen zetten Russische 'spionnen' uit

BRUSSEL (ANP) - Ook andere Europese landen zetten een aantal Russische diplomaten het land uit. België wijst 21 Russen uit die het verdenkt van spionage, zegt minister Sophie Wilmès van Buitenlandse Zaken en Tsjechië één. Ierland wijst vier Russen de deur die zich niet aan "internationale diplomatieke gedragsregels hebben gehouden".

Nederland gaat zeventien Russische spionnen uitzetten, meldde Wilmès' Nederlandse collega Wopke Hoekstra kort voor de mededelingen uit Brussel, Praag en Dublin. Net als de door België uitgewezen Russen moeten zij binnen twee weken weg zijn. Tsjechië heeft drie dagen geduld.

"Samen met onze bondgenoten verminderen we de aanwezigheid van Russische inlichtingendiensten in de EU", laat het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Belgische maatregelen zijn net als die van Nederland ingegeven door "de nationale veiligheid", zegt Wilmès. Ze hebben niets te maken met de Russische oorlog tegen Oekraïne, benadrukte ze verder in het Belgische parlement.

De 21 Russen die België uitwijst werkten op de ambassade in Brussel en op het consulaat in Antwerpen. Die blijven volgens Wilmès wel open. Dat geldt ook voor de ambassade in Dublin, hoopt Ierland, want het "blijft geloven dat diplomatieke kanalen naar Rusland open moeten blijven".

Meer uit Buitenland

EU en VK gaan samenwerken om migrantenbootjes te stoppen

LONDEN (ANP) - De douaneautoriteiten van een groep EU-landen, waaronder Nederland, en die van het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer samenwerken om de oversteek van migrantenbootjes te verstoren. Dat heeft het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken maandagavond bekendgemaakt.

1 uur geleden
UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

5 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

5 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

6 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

6 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

7 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

7 uur geleden