Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook ambtenaren Amsterdam leggen tijdelijk het werk neer

Ook ambtenaren Amsterdam leggen tijdelijk het werk neer

AMSTERDAM (ANP) - Nadat gemeenteambtenaren vorige week in Almere, Tilburg en Rotterdam het werk neerlegden, is het maandag de beurt aan Amsterdam. Het gaat om ambtenaren die werken voor de stadsreiniging, zoals vuilnismannen, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) en medewerkers van gemeentekantoren. De werkonderbreking duurt van 09.00 tot 12.00 uur.

De werkonderbreking kan invloed hebben op de afvalinzameling, reiniging, handhaving en stadsloketten, waarschuwt de gemeente. "Wel blijft een minimale bezetting bij de diensten gewaarborgd zodat we spoedwerkzaamheden zoveel mogelijk kunnen uitvoeren." Tijdens de werkonderbreking is een aantal afvalpunten dicht. "Mogelijk kan grof afval wat langer dan normaal op straat blijven staan en kunnen containers voor restafval, papier, glas en textiel op een andere dag of tijd geleegd worden", aldus de gemeente.

Verder kan de wachttijd bij de zogeheten stadsloketten langer zijn dan gebruikelijk, kunnen prullenbakken voller zitten en worden straten mogelijk op een later moment geveegd . "We streven ernaar om de achterstand door de werkonderbreking zo snel mogelijk in te halen", laat de gemeente weten. Hoeveel ambtenaren het werk neerleggen in de hoofdstad is nog onduidelijk.

Vakbond FNV wil met werkonderbreking een betere cao afdwingen. De sector waarop de cao voor gemeenteambtenaren van toepassing is, telt volgens FNV ruim 187.000 werknemers. De bond stelde medio november een ultimatum nadat het cao-overleg met de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) op niets was uitgelopen. Zo boden de gemeenten een loonsverhoging van 5 procent op 1 februari en nog eens 3 procent per 1 april 2024. FNV wil daarentegen een loonsverhoging van 12 procent voor één jaar. Ook eist de vakbond automatische prijscompensatie in de cao voor 2024.

Meer uit Binnenland

Hoge verwachtingen van satellieten die broeikasgassen gaan meten

DEN HAAG (ANP) - Twee "dansende" satellieten die in Nederland worden ontwikkeld, gaan over enkele jaren een schat aan data leveren over de uitstoot van broeikasgassen. Betrokken bestuurders en wetenschappers, onder meer van ruimtevaartorganisatie ESA, TNO en het KNMI, hebben hoge verwachtingen van het project genaamd TANGO.

4 minuten geleden
Dierenwelzijnsorganisaties roepen op tot protest op dierendag

AMSTERDAM (ANP) - Dierenwelzijnsorganisaties willen op dierendag een protestmars in Amsterdam houden tegen de vee-industrie. Ze eisen dat dieren buiten kunnen grazen, scharrelen en wroeten en dat staarten en hoorns niet afgeknipt of afgebrand worden. In de herfst moet de Tweede Kamer een beslissing nemen over een wetsvoorstel voor een dierwaardige veehouderij in 2040.

13 minuten geleden
Onderzoekers: 27 miljoen ton nanoplastic in deel van de oceaan

UTRECHT (ANP) - Naar schatting zweeft er 27 miljoen ton aan extreem kleine deeltjes plastic door de Noord-Atlantische Oceaan. Het gaat om nanoplastics, deeltjes die kleiner zijn dan een micrometer en zelfs voor veel typen microscopen onzichtbaar. "We schrokken ervan dat het zoveel is", zegt hoogleraar Helge Niemann, een van de betrokken onderzoekers van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en de Universiteit Utrecht. Hij maakt zich zorgen om de effecten van nanoplastics in zee.

18 minuten geleden
Veel kinderen hebben last van krentenbaard

UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.

25 minuten geleden
Conferentieoord heeft spijt van koekjesreceptbrief aan gemeenten

EPE (ANP) - Het Conferentiehotel Villa Heidebad in Epe heeft spijt van de 'poederbrief' die het aan meerdere gemeenten heeft gestuurd met daarin meel en een recept voor koekjes. De brief zorgde in onder meer het Drentse Tynaarlo voor onrust, omdat niet direct duidelijk was wat de substantie in de brief was. "Het was heel onhandig", zegt Bjarne Pechler, eigenaar van het conferentieoord.

34 minuten geleden
UNESCO wijst opnieuw op risico's voor erfgoedstatus Waddenzee

PARIJS (ANP) - Tijdens een bijeenkomst in Parijs heeft het VN-Werelderfgoedcomité opnieuw zorgen geuit over het behoud van de Waddenzee. Het stuk zee tussen de Waddeneilanden en het vasteland heeft een werelderfgoedstatus van UNESCO, maar het comité ziet risico's voor deze status. Dat komt door gaswinning, infrastructuurprojecten zoals kabels en waterstofleidingen en de gevolgen van klimaatverandering.

35 minuten geleden
Gemeente Tynaarlo: meelbrief was gericht aan burgemeester

VRIES (ANP) - De 'poederbrief' waarin uiteindelijk meel met een koekjesrecept bleek te zitten, zag er "anders" uit en was gericht aan de burgemeester. Dat zegt een woordvoerder van de gemeente Tynaarlo. De Drentse gemeente meldde dat meerdere gemeenten, mogelijk tweehonderd, de brief hadden ontvangen. Het gemeentehuis van Tynaarlo werd na de vondst ontruimd.

44 minuten geleden