Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook algemeen directeur Van der Plas verlaat gymnastiekunie KNGU

Ook algemeen directeur Van der Plas verlaat gymnastiekunie KNGU

BEEKBERGEN (ANP) - Algemeen directeur Marieke van der Plas vertrekt bij de Nederlandse gymnastiekunie KNGU. Van der Plas gaat per 1 mei aan de slag bij de Rutgers Stichting. Eerder dit jaar vertrok ook al technisch directeur Mark Meijer bij de KNGU. Afgelopen jaar stopten de bondscoaches Gerben Wiersma en Bram van Bokhoven.

Van der Plas (45) werkt sinds 2017 als algemeen directeur bij de gymnastiekunie. Ze kreeg te maken met een groot schandaal binnen de turnsport. In 2020 traden tal van Nederlandse oud-turnsters naar buiten met hun verhalen over misbruik en grensoverschrijdend gedrag. Diverse coaches werden beschuldigd, onder wie Wiersma en Vincent Wevers. De KNGU gaf opdracht tot een diepgaand onderzoek en schakelde ook het Instituut Sportrechtspraak in. Maandag behandelde het ISR de zaak tegen Wevers, wiens contract bij de KNGU eind vorig jaar niet werd verlengd.

"Het is dankzij de bevlogenheid en de enorme betrokkenheid van Marieke dat we als sportbond professioneler, financieel meer solide en betekenisvoller zijn geworden", zegt voorzitter Monique Kempff. "Het bestuur van de KNGU is Marieke in het bijzonder dankbaar voor haar rol als directeur ten tijde van de crisis in onze sport. Er is respect en waardering voor de wijze waarop zij de signalen over misstanden en het grensoverschrijdend gedrag in onze sport heeft opgepakt en aangekaart. Mede door haar vasthoudendheid heeft zij de noodzakelijke cultuurverandering afgedwongen. Deze cultuurverandering is vanzelfsprekend nog steeds werk in uitvoering."

Van der Plas zegt "vol trots" terug te kijken op "mooie en intensieve jaren", waarin de coronacrisis veel impact had op onder meer de binnensporten. "Het waren ook jaren die in het teken stonden van de spiegel die oud-turnsters ons voorhielden. De ervaringen die zij deelden, raken mij tot de dag van vandaag", aldus Van der Plas. "Door hun moed konden we een versnelling maken in de ingezette cultuuromslag en ook werden de eerste stappen gezet in de langverwachte nazorg en erkenning voor slachtoffers. Vol vertrouwen kijk ik naar de toekomst. Met onze pedagogische visie is de basis gelegd voor de toekomst van talentontwikkeling en topsport, het (nog beter) inrichten van het wedstrijdaanbod en de doorontwikkeling van de coachopleidingen. Zo laten we zien dat plezier en medailles hand in hand gaan."

Meer uit Sport

Russische sporters onder neutrale vlag naar Spelen in Parijs

LAUSANNE (ANP) - Russische en Belarussische sporters mogen onder neutrale vlag meedoen aan de Olympische Spelen in Parijs. Dat heeft het IOC vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om de individuele sporten. De landenteams zijn uitgesloten.

30 minuten geleden
Knegt als vervanger naar wereldbeker shorttrack in Seoul

SEOUL (ANP) - Sjinkie Knegt mag toch meedoen aan de wereldbeker shorttrack half december in Seoul. Hij is als vervanger aangewezen voor Melle van 't Wout, die een blessure aan zijn knie heeft opgelopen.

1 uur geleden
Susie Wolff online beschimpt na mogelijk onderzoek

LONDEN (ANP) - Susie Wolff, de vrouw van Mercedes-teambaas Toto Wolff, zegt online beschimpt te zijn na de aanklacht tegen haar om mogelijke belangenverstrengeling.

2 uur geleden
Italiaanse skiester Goggia de beste op super-G in Sankt Moritz

SANKT MORITZ (ANP) - De Italiaanse skiester Sofia Goggia heeft in het Zwitserse Sankt Moritz de eerste wereldbekerwedstrijd van de super-G van het seizoen gewonnen. Voor de 31-jarige Goggia was het de eerste zege in twee jaar in de discipline en de zesde in totaal. Ze heeft nu 23 wereldbekerzeges op haar palmares staan.

2 uur geleden
NOC*NSF alert na aangescherpt reisadvies voor Parijs

PAPENDAL (ANP) - Sportkoepel NOC*NSF is alert op de ontwikkelingen in Parijs. Dat laat een woordvoerster desgevraagd aan het ANP weten naar aanleiding van het aangescherpte reisadvies voor de Franse hoofdstad.

3 uur geleden
Derde plek skeletonster Bos bij wereldbeker in La Plagne

LA PLAGNE (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos is als derde geƫindigd bij de wereldbekerwedstrijd in La Plagne. Ze moest in Frankrijk de Britse Tabitha Stoecker en de Amerikaanse Mystique Ro voor zich dulden. Stoecker was 0,09 sneller dan Bos en Ro 0,02. Bos was op haar beurt een honderdste sneller dan de Duitse Jacqueline Pfeifer.

4 uur geleden
Van Aert rijdt eerste veldrit van dit seizoen in Essen

ESSEN (ANP/BELGA) - Wout van Aert rijdt zaterdag in Essen zijn eerste veldrit van dit seizoen. Voor de Belgische renner van Jumbo-Visma is het crossen slechts een bijnummer. Volgens coach Mathieu Heijboer is Van Aert nog niet 100 procent fit.

4 uur geleden