Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

Ook aanmeldcentra asielzoekers worden via spreidingswet verdeeld

DEN HAAG (ANP) - Niet alleen reguliere opvangplekken voor asielzoekers worden via de spreidingswet evenredig over het land verdeeld, maar ook aanmeldcentra. Dat bevestigde staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) in het Kamerdebat over zijn wetsvoorstel.

Dat was voor onder anderen PvdA-Kamerlid Kata Piri, die ook namens GroenLinks het debat voerde, een - aangename - verrassing. In acht jaar tijd is het door opeenvolgende kabinetten niet gelukt om een tweede aanmeldcentra te openen, naast het centrum in het overbelaste Ter Apel, zei Piri.

Woensdag meldde Van der Burg aan de Kamer dat er momenteel geen enkel gesprek met een gemeente gaande is voor een tweede aanmeldcentrum. Hij heeft nog geen enkele gemeente bereid gevonden om een aanmeldcentrum te openen. Alle asielzoekers die Nederland binnenkomen, moeten zich bij dat ene aanmeldcentrum laten registreren.

Motie ingediend

Piri diende op de tweede dag van het debat een motie in, waarin het demissionaire kabinet wordt opgedragen expliciet in de spreidingswet vast te leggen dat volwaardige aanmeldcentra eerlijk over Nederland worden verspreid en op welke manier het kabinet dit gaat regelen. Die motie wordt in ieder geval gesteund door D66, ChristenUnie, de SP en Volt.

De Kamer stemt pas mogelijk pas op 10 oktober over de spreidingswet. Dat geldt ook voor de 32 moties die woensdag werden ingediend. Die splitsing gebeurt op verzoek van BBB.

Veel amendementen

Er zijn tijdens het 'mini-marathondebat' van de afgelopen twee dagen veel amendementen ingediend, waaronder een paar die leiden tot forse aanpassingen van het wetsvoorstel. Als die worden aangenomen, is sprake van een "verbouwing" van de wet, zei SGP-Kamerlid Roelof Bisschop in een steunverklaring voor het verzoek. Een meerderheid van de Kamer wil tijd hebben om de balans op te maken voordat er over de politiek gevoelige wet wordt gestemd.

De spreidingswet moet zorgen voor een eerlijke verdeling van asielzoekers over Nederland. Als gemeenten geen of te weinig asielzoekers willen opvangen, kunnen zij daartoe worden gedwongen.

Meer uit Binnenland

OM eist 17 jaar cel voor misdrijven lid Syrische militie

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft maandag zeventien jaar cel geëist tegen de 35-jarige Syriër Mustafa A. voor zijn rol bij de gewelddadige arrestatie van twee mannen in een Palestijns vluchtelingenkamp in Syrië, nabij de noordelijke stad Aleppo, in januari 2013. A. kwam in 2020 als asielzoeker naar Nederland en werd in mei 2022 in zijn woonplaats Kerkrade opgepakt.

34 minuten geleden
Rechter: activisten Greenpeace moeten van schip in Grote Oceaan

AMSTERDAM (ANP) - Actievoerders van Greenpeace moeten met "onmiddellijke ingang" een schip in de Grote Oceaan verlaten, waarop zij zich hebben verschanst. Dit heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam geoordeeld. Greenpeace voert actie tegen diepzeemijnbouw.

50 minuten geleden
Crisisnoodopvang Heumen uit nood langer open, gemeente niet blij

HEUMEN (ANP) - De crisisnoodopvang in Heumen bij Nijmegen blijft twee maanden langer open, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) geen andere plek voor de asielzoekers kan vinden. De gemeente Heumen is, aldus een verklaring, niet blij met deze situatie en heeft haar ongenoegen daarover laten weten aan het COA. Heumen wilde dat de noodopvang voor achthonderd asielzoekers zoals afgesproken op 1 december zou sluiten.

1 uur geleden
Utrecht stopt met pogingen wolf te zenderen

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht stopt met de pogingen de wolf te zenderen die een aantal keer is gesignaleerd in de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) schrijft aan Provinciale Staten dat daartoe is besloten omdat het in de praktijk lastig is gebleken de wolf te zenderen. Ook is het sinds 10 oktober rustig rond de wolf in de provincie. "Er zijn geen probleemsituaties meer geweest."

1 uur geleden
ANWB: bijna 40 procent meer pechmeldingen door vrieskou

DEN HAAG (ANP) - De vrieskou leidt ertoe dat de ANWB veel meer meldingen krijgt van pechgevallen. Een woordvoerster ziet een stijging van bijna 40 procent ten opzichte van een gewone donderdag. "We verwachten dat we aan het einde van de dag op 5100 meldingen uitkomen." Ook vrijdag wordt het druk, voorspelt ze.

2 uur geleden
Gedenkteken voor slachtoffers WOII op Duits grafveld Ysselsteyn

DEN HAAG (ANP) - Rabbi Binyomin Jacobs, opperrabbijn van Nederland, wijdt maandag op de Duitse oorlogsbegraafplaats in Ysselsteyn (Limburg) een gedenkteken in voor alle slachtoffers van de nationaalsocialistische vervolging in Nederland in de Tweede Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat de Duitse Volksbund, verantwoordelijk voor het onderhoud van de graven, een gedenkteken voor slachtoffers opricht in een ander land. Het monument is ontworpen door een kunstenaar uit Berlijn.

2 uur geleden
OM eist 20 jaar cel in hoger beroep Drentse kofferbakmoord

LEEUWARDEN (ANP) - In het hoger beroep over de zogeheten Drentse kofferbakmoord heeft het Openbaar Ministerie een celstraf van twintig jaar geëist. "Alles wijst in de richting van één persoon: Hans O.", zei de aanklager donderdag in het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden