Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onzekerheid vreet aan sporters, maar Spelen het ultieme doel

Onzekerheid vreet aan sporters, maar Spelen het ultieme doel

ARNHEM (ANP) - Vol onzekerheid, maar tegelijk ook vol vastberadenheid werken de Nederlandse sporters toe naar de Olympische Spelen van Tokio. Of die komende zomer wél doorgaan, blijft voorlopig twijfelachtig. "Als je alles relativeert en de omstandigheden bekijkt waarin we zitten, dan is topsport de grootste bijzaak", zegt oud-zwemster Hinkelien Schreuder, voorzitter van de Nederlandse atletencommissie. "Maar een sporter bereidt zich zijn hele carrière voor op dit moment: de Spelen zijn hét toppunt van een sportcarrière."

Geen sporter zal volgens Schreuder dan ook zeggen dat de naar 2021 uitgestelde Spelen maar beter geschrapt kunnen worden, ook niet nu de wereld al een jaar in de greep is van de coronapandemie. "Die situatie zorgt ervoor dat er nog steeds heel veel onzekerheid is. Dat wens ik niemand toe, zeker niet de sporters die zich nu voor het tweede jaar op rij voorbereiden op Spelen waarvan ze niet weten of die doorgaan. De enige zekerheid die we hebben, is dat het IOC zich gewoon blijft voorbereiden op de Spelen; tot het moment dat vanwege gezondheidsredenen een ander besluit wordt genomen."

IOC-voorzitter Thomas Bach herhaalde deze week dat alle betrokkenen toewerken naar 23 juli, de dag dat de olympische vlam moet worden ontstoken in de Japanse hoofdstad. "Vorig jaar hoorden we in deze periode ook steeds: het gaat door. Maar goed, het blijft nog wel een tijdje onzeker. De sporters moeten zorgen dat ze zo goed mogelijk voorbereid zijn. Hopelijk krijgen ook de Nederlandse sporters de kans om gevaccineerd af te reizen naar Tokio."

Diverse scenario’s

Schreuder (36) deed mee aan de Spelen van 2008 en 2012. Als lid van de estafetteploeg op de 4x100 meter vrije slag pakten ze respectievelijk goud en zilver in Peking en Londen. "In onzekerheid toewerken naar een evenement, dat overkomt je als sporter regelmatig. Maar de situatie van nu is nergens mee vergelijkbaar. Iedere sporter hoopt dat het doorgaat. Vier jaar lang, en nu zelfs vijf jaar, streef je in de voorbereiding iedere dag naar het optimale in voeding, rust, mentale welzijn en trainingsinspanning. Daar zet je alles voor opzij. Deze week zei een atletenvertegenwoordiger: dit wordt hét moment in onze carrière, de komende vier jaar hangt hier ook voor een groot gedeelte van af."

Komende week staat weer een overleg tussen alle nationale atletencommissies en het IOC op het programma. Schreuder hoopt dan onder meer duidelijkheid te krijgen over de diverse scenario’s richting de Spelen, de maatregelen die het IOC en Japan willen nemen en de situatie rond de omstreden 'Rule 50', waarin staat dat geen politieke en religieuze gebaren worden getolereerd op de Spelen. Het betekent dat protesteren tegen racisme min of meer verboden is. Veel sporters willen dat die regel wordt aangepast.

Meer uit Sport

Judoka Vermeer maakt een jaar na zware blessure rentree

PRAAG (ANP) - Judoka Sanne Vermeer maakt dit weekeinde, een jaar nadat ze een zware knieblessure had opgelopen, haar rentree. Ze komt in actie op de European Open in Praag. De Friezin, die in 2021 brons won op de WK in de klasse tot 63 kilogram, komt voortaan uit in een andere gewichtsklasse, namelijk die tot 70 kilogram.

8 uur geleden
CAS plant nog meer zittingen in dopingzaak kunstrijdster Valieva

LAUSANNE (ANP) - De spraakmakende dopingzaak rond de Russische kunstschaatsster Kamila Valieva is na drie zittingsdagen bij het hof van sportarbitrage CAS nog niet afgerond. Er komen in november nog twee zittingsdagen, meldde het sporttribunaal in Lausanne. De rechters hebben meer documentatie nodig, was de toelichting.

10 uur geleden
Ricciardo 'waarschijnlijk' nog niet terug in GP Qatar

MILTON KEYNES (ANP) - Daniel Ricciardo keert vermoedelijk ook in de Grote Prijs van Qatar nog niet terug in de Formule 1-auto van AlphaTauri. "Eerder niet waarschijnlijk dan waarschijnlijk", sprak teambaas Christian Horner van Red Bull bij SkySports over zijn reserve, die het stoeltje van de tegenvallend presterende Nyck de Vries overnam bij zusterteam Alpha Tauri na de Grote Prijs van Italië.

10 uur geleden
Springruiters niet naar finale van Nations Cup

BARCELONA (ANP) - De Nederlandse springruiters hebben zich niet voor de finale van de Nations Cup weten te plaatsen. Ze eindigden in Barcelona als tiende in de kwalificatie. De beste acht ploegen gaan naar de eindstrijd. Nederland won de Nations Cup twee jaar geleden.

11 uur geleden
Wereldkampioenen klagen over veel te volle MotoGP-kalender

MOTEGI (ANP) - De MotoGP heeft met het aangekondigde recordaantal van 22 grands prix in 2024 wel de grens bereikt. Dat menen de oud-wereldkampioenen Fabio Quartararo en Marc Márquez. "Wat mij betreft, is dit wel de limiet. Het probleem is dat er niet alleen 22 races zijn, maar er komen ook nog eens 22 sprintraces bij", aldus de Fransman Quartararo, die rijdt voor het fabrieksteam van Yamaha.

13 uur geleden
Renner Arensman maakt rentree in Ronde van Emilia

CAPRI (ANP) - Thymen Arensman maakt zaterdag zijn rentree in het peloton na zijn zware val begin deze maand in de Vuelta. Zijn ploeg Ineos Grenadiers heeft de Nederlandse renner opgenomen in het team voor de Ronde van Emilia.

14 uur geleden
Van Praag voorgedragen als voorzitter Nederlandse basketbalbond

NIEUWEGEIN (ANP) - Michael van Praag wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de Nederlandse basketbalbond, de NBB. De verkiezingen vinden plaats tijdens de algemene ledenvergadering van 25 november, waar Van Praag de enige kandidaat is.

17 uur geleden