Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onzekerheid over oorlog zet Wall Street toch weer lager

Onzekerheid over oorlog zet Wall Street toch weer lager

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met kleine verliezen aan de nieuwe handelsdag begonnen. Rusland temperde de verwachtingen rond onderhandelingen met Oekraïne over een staakt-het-vuren. Een dag eerder won Wall Street nog fors door opluchting over het rentebesluit van de Federal Reserve en optimisme over vredesgesprekken bij de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Een woordvoerder van het Kremlin sprak eerdere berichten over vooruitgang in onderhandelingen met Oekraïne echter tegen. Wel gaan de gesprekken tussen de twee landen donderdag verder.

Het Witte Huis kondigde daarnaast aan dat de Amerikaanse president Joe Biden en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping vrijdag telefonisch zullen spreken over de oorlog. Tot nu toe stelde China zich neutraal op, wat de Russen de kans biedt om de economische banden met de Aziatische grootmacht te versterken om de pijn van westerse sancties te verzachten.

Rentebesluit

De Dow-Jonesindex koerste in de eerste minuten 0,3 procent lager op 33.954 punten. De brede S&P 500 zakte eveneens 0,3 procent, tot 4344 punten en techbeurs Nasdaq ging 0,5 procent omlaag naar 13.366 punten.

Beleggers kauwden ook nog na op het rentebesluit van de Federal Reserve. Die kondigde aan de rente met 0,25 procentpunt te verhogen. Later volgen nog meer rentestappen om de hoge inflatie in te dammen, zei voorzitter Jerome Powell.

Olieprijzen

De olieprijzen stegen weer na dagen van dalingen, en daar profiteerden olieconcerns ExxonMobil, ConocoPhillips en Chevron van met winsten tot 4,2 procent. Occidental (plus 7,9 procent) kreeg een extra steun doordat superbelegger Warren Buffetts investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway haar belang in het bedrijf vergrootte. Een vat Amerikaanse olie werd 7,3 procent duurder op 101,97 dollar per vat. Brentolie steeg 7,6 procent in prijs tot 105,49 dollar per vat.

IT-consultant Accenture maakte goede sier met zijn kwartaalresultaten en steeg 2,1 procent. Het Ierse bedrijf met een notering in New York zag de omzet in de afgelopen periode met ruim een kwart stijgen ten opzichte van een jaar eerder. De vooruitzichten voor het lopende tweede kwartaal waren ook beter dan analisten in doorsnee hadden verwacht.

Tesla

Tesla dikte 0,3 procent aan. De fabrikant van elektrische auto's zei er alles aan te doen om de productie van zijn fabriek in Shanghai gaande te houden te midden van aangescherpte coronamaatregelen.

De euro was 1,1064 dollar waard, tegen 1,1009 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Grote Duitse oefening rond crisis bij acuut tekort aan aardgas

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitsland heeft donderdag een grote oefening gehouden rond de crisis die zou ontstaan bij een acuut tekort aan aardgas. In verschillende deelstaten werden simulaties georganiseerd door de Duitse toezichthouder voor de energievoorziening Bundesnetzagentur over wat kan worden gedaan in het geval van een tekort en hoe het gasverbruik dan verminderd zou moeten worden.

31 minuten geleden
Vakbonden blij met verhoging minimumloon, FNV wil meer

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV laten weten blij te zijn met het voorstel van de Tweede Kamer om het minimumloon volgend jaar extra te verhogen met 1,7 procent. FNV vindt echter dat het minimumloon, de AOW en het sociaal minimum nog verder omhoog moeten.

1 uur geleden
Pomphoudersclub: blij dat verhoging brandstofaccijns niet doorgaat

DEN HAAG (ANP) - Het is goed nieuws dat de Tweede Kamer een streep zet door een verhoging van de brandstofaccijns per 1 januari. Dat zegt Ewout Klok, voorzitter van Belangenvereniging Tankstations (BETA). Volgens hem is dit vooral erg belangrijk voor Nederlandse pomphouders in de grensstreek omdat het prijsverschil met Duitsland en België daardoor niet nog verder oploopt.

2 uur geleden
Rode cijfers op Europese beurzen na rentebesluit Fed

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen donderdag over een breed front omlaag, na het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve een dag eerder. De centrale bank hield de rente in de Verenigde Staten onveranderd, maar een grote meerderheid van de beleidsmakers van de Fed is echter wel voorstander van nog een renteverhoging later dit jaar om de inflatie te bestrijden. Daardoor laaide de rentevrees weer op.

3 uur geleden
Chipmaker Broadcom zakt op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Broadcom behoorde donderdag tot de grootste dalers op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden op een bericht van techwebsite The Information dat Google-moederbedrijf Alphabet overweegt de chipfabrikant te laten vallen als leverancier van chips voor kunstmatige intelligentie (AI) zodra het techconcern zijn eigen chips heeft ontwikkeld. Dat zou mogelijk al in 2027 kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Mediatycoon Rupert Murdoch met pensioen, weg bij News Corp en Fox

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Mediamagnaat Rupert Murdoch gaat met pensioen en treedt af als voorzitter van zijn mediabedrijven News Corp en Fox. Zijn zoon Lachlan Murdoch neemt de taken van hem over.

5 uur geleden
Elektronicaketen BCC doet aanvraag voor bankroet

AMSTERDAM (ANP) - BCC heeft faillissement aangevraagd, bevestigt de elektronicaketen. De keten vroeg vorige week al uitstel van betaling aan, naar eigen zeggen als gevolg van "aanhoudende en toenemende zware marktomstandigheden". BCC heeft zestig vestigingen, verspreid door het land. Bij het bedrijf werken ruim 1100 medewerkers.

6 uur geleden