Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onyx-kolencentrale Rotterdam sluit versneld

ROTTERDAM (ANP) - De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de eigenaar van de centrale maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en ontmantelen van de installatie. Zodra aan alle voorwaarden is voldaan kan de centrale binnen twee maanden stoppen. De ontmanteling van de centrale duurt maximaal drie jaar.

Aan de subsidie zijn voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een sociaal plan vaststellen en steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen. Ook moet de Europese Commissie uitsluitsel geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Het kabinet heeft verder met Onyx afgesproken dat wordt afgezien van een eerder verleende subsidie voor het bij- en meestoken van biomassa.

Bij de productie van stroom met kolen komt veel CO2 vrij. Door het sluiten van de kolencentrale op de Maasvlakte wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar nul. Volgens Greenpeace is de kolencentrale, als deze op volle kracht draait, goed voor 2 procent van de CO2-uitstoot in Nederland. Nederland wil tegen 2030 alle kolencentrales uitgefaseerd hebben.

Compensatie

Het Amerikaanse Riverstone kocht de kolencentrale in 2019 van het Franse nutsbedrijf Engie. De eigenaar zei eerder al open te staan voor het vervroegd sluiten van de centrale als het kabinet met compensatie over de brug zou komen. De volledige sluiting van een kolencentrale is nodig om de CO2-uitstoot met zeker een kwart te kunnen terugdringen ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak. Eerder besloot het kabinet om kolencentrales al minder elektriciteit te laten produceren om de uitstoot te verlagen.

Yeşilgöz-Zegerius benadrukt dat met de sluiting de leveringszekerheid van stroom niet in gevaar komt. De overige drie kolencentrales in Nederland kunnen waar nodig meer stroom produceren op dagen dat het bijvoorbeeld windstil en niet zonnig is. De kolencentrale in Rotterdam zou, gelet op de technische staat, nog jaren in gebruik kunnen blijven. Dat is meegenomen in de berekening van de subsidie voor het sluiten. Deze wordt stapsgewijs betaald.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Porjus 1 maand geleden
Hoe stom kan je wezen als staatssecretaris, een prima werkende centrale sluiten, om plaats te maken voor onrendabele windmolentjes. Waar zit het verstand eigenlijk daar in Den Haag?

Meer uit Binnenland

Opnieuw minder coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw licht gedaald. In totaal liggen er zondag met 1217 mensen 2 coronapatiënten minder in de ziekenhuizen dan de dag ervoor, staat zondag in de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

6 uur geleden
Handhaving laat vol Grieks restaurant in Roermond ontruimen

ROERMOND (ANP) - Grieks Restaurant Irodion in Roermond moest zaterdagavond de gasten in de eetgelegenheid vragen om per direct de zaak te verlaten. Het restaurant had daartoe opdracht gekregen van handhaving van de gemeente Roermond. Volgens een woordvoerder van de gemeente zondag werd er rond 20.30 uur in het restaurant nog activiteit geconstateerd, en werd de zaak gebeld met de boodschap dat iedereen naar buiten moest.

7 uur geleden
Directeur wil van debatcentrum geloofsgenootschap maken

AMSTERDAM (ANP) - Yoeri Albrecht, de directeur van Debatcentrum De Balie in Amsterdam, wil van de instelling een levensbeschouwend genootschap maken. Zodoende kan volgens Albrecht het debatcentrum onder de huidige coronamaatregelen weer open. "Ik ga morgen naar de Kamer van Koophandel om de statuten te veranderen", zei de directeur in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

8 uur geleden
Demonstratie tegen coronabeleid in Amsterdam 'vreedzaam verlopen'

AMSTERDAM (ANP) - De demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam is zondag "vreedzaam verlopen". Volgens de gemeente waren er rond 15.00 uur op het Museumplein zo'n 15.000 mensen aanwezig.

8 uur geleden
Achtervolgde auto tikt politieauto van de weg

ALPHEN AAN DEN RIJN (ANP) - Een politieauto is zaterdagavond in Alphen aan den Rijn bij een achtervolging van de weg getikt en op een lantaarnpaal gebotst. De agenten in de auto raakten lichtgewond. Zij hebben aangifte gedaan van poging tot doodslag, meldt de politie.

9 uur geleden
Duitser op Schiphol opgepakt in vliegtuig na bommelding

SCHIPHOL (ANP) - Een 22-jarige Duitser is zondagochtend op Schiphol in een vliegtuig aangehouden, nadat hij een medepassagier had verteld dat hij een bom bij zich had. Het vliegtuig en de man zijn onderzocht. Daarbij zijn geen explosieven aangetroffen, meldt de marechaussee.

9 uur geleden
Amsterdamse Olympisch Stadion beklad met antinazi-leuzen

AMSTERDAM (ANP) - Het Olympisch Stadion in Amsterdam is beklad met leuzen als 'fuck nazi's' en een bronzen beeld zit onder de rode verf. Eronder is het anarchistensymbool te zien. Naast het standbeeld is een vlag aangetroffen met de tekst 'weg met fascisme', bevestigt een woordvoerster van de politie een bericht van AT5.

9 uur geleden