Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Onwenselijke' buitenlandse vakantiereizen blijven mogelijk

'Onwenselijke' buitenlandse vakantiereizen blijven mogelijk

AMSTERDAM (ANP) - Reisorganisaties zijn niet van plan zomaar te stoppen met het aanbieden van vakanties naar landen met code geel. Daarmee slaan ze opmerkingen van premier Mark Rutte van afgelopen vrijdag in de wind. Die gaf toen aan dat hij het "onwenselijk" vindt dat buitenlandse vakantiereizen nog worden aangeboden. Enkele dagen eerder gaf hij Nederlanders al een "dringend" negatief reisadvies voor reizen naar het buitenland tot half januari. Curaçao is een uitzondering op dat advies, zei Rutte nadrukkelijk.

De tegenstrijdige adviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat reizen naar rode en oranje gebieden verbiedt en naar gele gebieden toestaat, en van Rutte, die erop blijft hameren niet te reizen, "ook niet naar gele gebieden", veroorzaken verwarring. Voorzitter Frank Oostdam van de reisbranchevereniging ANVR benadrukt dat Curaçao een uitzonderingspositie heeft en buiten het algemene negatieve reisadvies valt dat Rutte gaf. "Dat ligt anders voor de Canarische Eilanden, die hebben niet die uitzonderingspositie. Er is dus wel een duidelijk verschil tussen deze twee vakantiebestemmingen", aldus Oostdam. Dat reisorganisaties vakanties blijven aanbieden naar Curaçao en Bonaire vindt de voorzitter begrijpelijk.

TUI laat weten dat zij het advies van het ministerie van Buitenlandse Zaken volgen, en daarom nog reizen naar Curaçao en de Canarische eilanden aanbiedt. Vakantieorganisatie Corendon biedt nog wel Curaçao aan als reisbestemming, maar besloot vakanties naar de Canarische Eilanden en Portugal tot half januari te annuleren, om duidelijkheid te creëren voor klanten. Wie naar Curaçao en de Canarische eilanden vliegt, moet een negatieve coronatest kunnen tonen.

Toch blijft Rutte erop hameren dat Nederlanders zo min mogelijk reisbewegingen maken, "ook niet naar gele gebieden". Want volgens de premier lopen mensen ook daar het risico dat zij bijvoorbeeld "in een nachtclub toch het virus oplopen en vervolgens in Nederland verder verspreiden." Dat is afgelopen zomer gebeurd, zei de premier vrijdag.

Curaçao heeft al sinds juli een speciaal coronabeleid voor toerisme. Zo geldt een maximaal aantal toeristen van 20.000 per maand op het eiland. De lokale GGD neemt om de paar dagen telefonisch contact op met toeristen om eventuele gezondheidsklachten te monitoren. Verder gaan horecagelegenheden om 23.00 uur dicht en is er een avondklok vanaf middernacht. Vergeleken met vorig jaar is het aantal boekingen naar Curaçao en de Canarische eilanden veel lager, waardoor het rustiger op de eilanden is, laat de woordvoerster van TUI weten.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

2 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

3 uur geleden
Europese Commissie doet inval bij kunstgrasbedrijf TenCate

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft een inval gedaan bij kunstgrasproducent TenCate Grass uit Nijverdal. Dat laat topman Michael Vogel van het bedrijf weten aan het ANP. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een breder onderzoek naar mogelijke kartelvorming door producenten van kunstgras voor sportvelden. Daarvoor zijn in verscheidene lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan.

4 uur geleden
Hackers maken data personeel British Airways, BBC en Boots buit

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/AFP/RTR) - Een Russische hackersgroep heeft gegevens buitgemaakt van personeel van onder meer luchtvaartmaatschappij British Airways, omroep BBC en drogisterijketen Boots. De getroffen bedrijven hebben van hackersgroep Clop een week de tijd gekregen om te onderhandelen over losgeld. Is er dan nog niet betaald, dan zal de hackersgroep de gestolen gegevens publiceren.

4 uur geleden
Netflix stijgt op afwachtend Wall Street na positief rapport

NEW YORK (ANP) - Netflix behoorde woensdag tot de stijgers op de aandelenbeurzen in New York. Analisten van de Amerikaanse bank Wells Fargo kwamen met een positief rapport over de streamingdienst, waarin het koersdoel van het aandeel werd opgeschroefd tot 500 dollar. Dat is het hoogste koersdoel voor Netflix onder de Wall Street-analisten. Ook de kenners van JPMorgan verhoogden hun koersdoel voor het aandeel Netflix, dat 2,4 procent steeg.

4 uur geleden
Topman IEA: economie China belangrijkste factor voor olieprijs

PARIJS (ANP) - Oliekartel OPEC+ probeert met productieverlagingen de olieprijzen te stuwen, maar de economie van China is de belangrijkste factor voor de ontwikkelingen op de oliemarkt. Dat zei directeur Fatih Birol van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) tegen persbureau Bloomberg. China is namelijk 's werelds grootste olie-importeur en de vraag uit dat land heeft grote invloed op de oliemarkt.

5 uur geleden
Privacytoezichthouder bezorgd om ChatGPT, vraagt opheldering

DEN HAAG (ANP) - De makers van chatbot ChatGPT moeten duidelijkheid geven over de manier waarop de technologie is ontwikkeld. De Autoriteit Persoonsgegevens, de toezichthouder voor privacy, maakt zich zorgen en wil daarom opheldering van ontwikkelaar OpenAI. De waakhond "wil onder meer weten hoe OpenAI omgaat met persoonsgegevens bij het trainen van het onderliggende systeem".

6 uur geleden