Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onvrede in Kamer over besluit kabinet om naar WK in Qatar te gaan

Onvrede in Kamer over besluit kabinet om naar WK in Qatar te gaan

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer zijn boos over het besluit van het kabinet om toch een regeringsafvaardiging naar het WK voetbal in Qatar te sturen. Dat is tegen de wens van de Tweede Kamer. "Wat een pijnlijke vertoning", aldus Jasper van Dijk van de SP. "Zeer teleurstellend", vindt Gert-Jan Segers, leider van de kleinste coalitiepartij ChristenUnie. Ook D66 is het niet eens met het besluit van het kabinet, het is "ongepast en onverstandig" om te gaan, zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

De Tweede Kamer nam in februari vorig jaar een motie van de SP aan waarin werd gevraagd geen delegatie van de regering naar het evenement te sturen. De arbeidsomstandigheden en de mensenrechtensituatie zouden dat niet toestaan. Woensdag maakte het kabinet bekend toch te gaan. Het kabinet sluit niet uit dat de koning ook gaat.

Contact met het land is volgens Segers logisch, maar "dat een regeringsafvaardiging daar wil gaan feestvieren, vind ik echt onbegrijpelijk". Hij is niet te spreken over het feit dat het kabinet de wens van de Kamer naast zich neerlegt, en "ondanks alle doden en ondanks de beroerde situatie van minderheden in Qatar" toch naar het Golfstaatje afreist. "Voetbal is geweldig maar mensenrechten en vrijheid zijn belangrijker", zegt de ChristenUnie-voorman.

Argumenten kabinet

D66'er Sjoerdsma is het niet eens met de argumenten van het kabinet om toch te gaan. "Ik zou zeggen dat het niet erg is om als enige consequent te zijn over mensenrechten. Het is teleurstellend dat andere landen dat gebaar niet laten zien." Ook gaat de D66'er niet mee in het gegeven dat Qatar een belangrijke energieleverancier is. "Ongetwijfeld, net zoals Rusland was op gas. Je ziet wat ervan komt. Jarenlang heeft Nederland als het ging om mensenrechtenschendingen in Rusland maar ook in andere landen een oogje dichtgeknepen vanwege energieafhankelijkheid. De gevolgen zien we nu in de oorlog in Oekraïne. Dus ik zou zeggen, juist nu moet je je uitspreken."

Sjoerdsma hoopt dat het tij nog is te keren in een mensenrechtendebat donderdag in de Kamer. "Ik heb zelf niet de illusie dat we het kabinet na 1,5 jaar broeden op deze motie nog helemaal op een andere mening krijgen. Maar het lijkt me wel belangrijk als we het op zijn minst bewegen van een feestdelegatie naar een zakelijke delegatie." De Kamer spreekt donderdag met het kabinet over mensenrechten.

Qatarees LNG

"Mensenrechtenbeleid en de Nederlandse buitenlandpolitiek botsen weer hard in deze coalitie. (...) Vrees voor lng-tekort voedt opnieuw een dubbele moraal; geloofwaardigheid te grabbel", twitterde Tom van der Lee (GroenLinks). Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren vindt het besluit "pijnlijk" en Sylvana Simons (BIJ1) spreekt van "schoffering op schoffering".

Meer uit Politiek

Kamer wil niet terugkomen van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.

2 dagen geleden
GL-PvdA en D66 willen Kamer terug van reces voor debat over Gaza

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.

2 dagen geleden
Veldkamp deelt zorgen om inperking anticorruptiediensten Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.

2 dagen geleden
Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt (73) overleden

DEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.

3 dagen geleden
Provincies willen geen noodopvang, maar uitvoering spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - De provincies hebben demissionair minister Mona Keijzer van Asiel en Migratie opgeroepen om de spreidingswet uit te voeren, in plaats van te vragen om noodopvanglocaties. Acht provincies kregen deze week het verzoek om met spoed elk 325 extra plekken in de noodopvang te realiseren. Als reactie stuurden de commissarissen van de Koning een gezamenlijke brief aan Keijzer.

1 week geleden
Hermans kiest Schiermonnikoogroute voor stroomkabel naar Noordzee

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Sophie Hermans (Klimaat en Groene Groei) kiest voor de bekritiseerde kabelroute langs Schiermonnikoog. Er moeten zware kabels door de Waddenzee komen om windenergie van de Noordzee aan land te brengen. Dit is volgens de klimaat- en energieminister de 'snelste en meest betrouwbare route', schrijft ze in een Kamerbrief.

1 week geleden
NRC: contact tussen FVD en entourage Poetin

DEN HAAG (ANP) - Tweede Kamerlid voor Forum voor Democratie (FVD) Ralf Dekker nam in maart deel aan een videoconferentie met Russische politici, waarachter een campagne van het Kremlin schuilging om de NAVO te ondermijnen. Dat schrijft NRC.

1 week geleden