Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onvrede bij vakbond om onduidelijkheid rond verkoop Tata Steel

Onvrede bij vakbond om onduidelijkheid rond verkoop Tata Steel

IJMUIDEN (ANP) - Vakbond FNV voelt zich in het ongewisse gelaten over besluiten die de toekomst van Tata Steel Nederland aangaan. Bestuurder Roel Berghuis zegt nog altijd te wachten op een gesprek met de directie sinds bekend werd dat het Indiase moederconcern het bedrijf wil verkopen. Hij vreest dat al veel zaken worden besloten die onomkeerbaar zijn.

"Er wordt op dit moment achter de schermen van alles besproken en misschien ook besloten, zonder dat wij daarbij betrokken worden", schetst Berghuis de situatie "Ons geduld is op. Wij willen meepraten."

Vorige week werd bekend dat het Indiase Tata Steel onderhandelt over de verkoop van zijn Nederlandse onderdeel aan het Zweedse staalconcern SSAB. In samenhang met de eventuele transactie wordt de Nederlandse poot van Tata Steel Europe losgeweekt van het Britse deel, dat al jaren verliesgevend is.

Zelfstandigheid behouden

Voor de vakbond staat voorop dat Tata Steel Nederland na een eventuele overname door de Zweden veel van zijn zelfstandigheid moet behouden. Zo eist FNV voor het bedrijf achter de IJmuidense hoogovens ook na de verkoop een eigen directie en raad van commissarissen, die de Nederlandse belangen bewaken.

De huidige opzet, waarbij Tata Steel Nederland onder een Europees management viel, zorgde in Berghuis' ogen voor een organisatie die "vleugellam en besluiteloos" was. Volgens de vakbond biedt de scheiding van het Nederlandse en Britse deel van Tata Steel een goede kans om een einde te maken aan logge en onduidelijke bestuurslagen.

Werknemers van Tata Steel in IJmuiden staakten eerder dit jaar 24 dagen lang uit onvrede over reorganisatieplannen. Daarbij speelde ook de vrees voor het verlies van de Nederlandse zelfstandigheid mee. Het vertrek van Theo Henrar als directeur van Tata Steel Nederland, dat als ontslag werd gezien, leidde in het bijzonder tot woede.

Meer uit Financieel

BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

11 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

12 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

13 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

15 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

15 uur geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

17 uur geleden
Twitter stapt uit vrijwillige EU-overeenkomst rond desinformatie

BRUSSEL (ANP/DPA) - Twitter houdt zich niet langer aan een vrijwillige Europese gedragscode voor internetplatforms. Eurocommissaris Thierry Breton (Industrie) meldt op Twitter dat het sociale medium van Elon Musk uit de EU-overeenkomst is gestapt.

18 uur geleden