Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onvrede bij ondernemers over coronasluiting neemt toe

Onvrede bij ondernemers over coronasluiting neemt toe

AMSTERDAM (ANP) - De onvrede bij ondernemers over de verplichte coronasluiting van niet-essentiële winkels en andere diensten lijkt toe te nemen. Veel branches, van zonnestudio's tot boekwinkels, dringen bij het kabinet aan op heropening. Schoenenwinkel Van Mourik uit Sliedrecht heeft zelfs al aangekondigd op 15 januari hoe dan ook open te gaan voor winkelen op afspraak.

Audax, het concern achter winkels als Bruna en AKO, wil dat het kabinet boekhandels als essentieel gaat bestempelen. Nu alleen supermarkten tijdschriften verkopen verschraalt het aanbod, zegt directeur Hubert de Leeuw. Hij wijst erop dat lectuurzaken in buurlanden gewoon open zijn.

De brancheorganisatie van zonnestudio's benadrukt dat mensen bij hen toch altijd in hun eentje zonnen, in een afgesloten cabine. Van een besmettingsrisico zou dus geen sprake zijn. De VNSWB, de vereniging voor sauna- en wellnessbedrijven, claimt dat saunabezoek juist zou kunnen helpen bij het fitter maken van mensen.

Horeca

Vanuit de horeca en detailhandel waren er eerder deze week ook betogen voor een heropening. Er werd ook boos gereageerd na opmerkingen vanuit het Outbreak Management Team (OMT) dat het mogelijk nog te vroeg zou zijn voor echte versoepelingen van het coronabeleid.

Volgens de Sliedrechtse schoenenverkoper Jeffrey van Mourik is de onvrede bij ondernemers inmiddels "enorm". Maar niet iedere ondernemer durft een statement te maken, zegt hij. Veel winkeliers zouden bang zijn voor negatieve reacties van klanten. Zelf heeft Van Mourik besloten om op zaterdag 15 januari hoe dan ook weer open te gaan voor shoppers op afspraak, ook als de overheid besluit om de winkels dicht te houden na 14 januari.

Stiekem

Van Mourik weet dat iedere ondernemer die hij spreekt stiekem nog wel eens klanten ontvangt. Dat stiekeme is hij zat. "En als de politie mijn winkel na een aantal keer waarschuwen straks weer wil sluiten, dan gaan we over op plan B." Dan gaat hij open als groothandel voor klanten met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel, want daar heeft hij ook de papieren voor. "Net zoals de Makro doet. En wij zijn dan net zo 'streng' als de Makro."

Het midden- en kleinbedrijf staat niet alleen in de roep om meer perspectief. De gemeente Veenendaal heeft al een open brief gestuurd aan premier Mark Rutte. Daarin vraagt de gemeente of hij bij de coronamaatregelen rekening houdt met de belangen van ondernemers uit de niet-essentiële sector. "Uit de gesprekken met deze ondernemers blijkt dat velen maar nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden", geeft burgemeester Gert-Jan Kats aan.

Meer uit Financieel

Zakensite: nieuwe topvrouw Twitter nu al aan de slag

SAN FRANCISCO (ANP) - Linda Yaccarino gaat deze maandag aan de slag als nieuwe topvrouw van Twitter. Dat meldt zakensite Business Insider. Eigenlijk zou Yaccarino rond 22 juni beginnen bij het socialmediaplatform, maar dat zou nu dus vervroegd zijn.

20 minuten geleden
VDL gaat in Breda fietsframes produceren

EINDHOVEN (ANP) - Industrieconcern VDL gaat zich vanaf later dit jaar bezighouden met het produceren van fietsframes. Het in Eindhoven gevestigde bedrijf zegt als alternatief te willen gaan optreden voor de producten die nu nog vooral uit Azië komen. Er moeten per jaar 70.000 aluminium frames van de band in de fabriek in Breda gaan rollen.

56 minuten geleden
Expert: benzineprijs stijgt pas over paar weken door accijns

DEN HAAG (ANP) - Automobilisten hoeven zich de komende weken geen zorgen te maken over grote prijsstijgingen aan de pomp. Marktdeskundige Paul van Selms van consumentencollectief UnitedConsumers verwacht niet dat de productiebeperking door oliekartel OPEC+ gaat zorgen voor veel duurdere olie. Een veel grotere invloed gaat het verhogen van de accijnzen per 1 juli hebben, waardoor de benzineprijs met ongeveer 14 cent omhoogschiet.

1 uur geleden
Krant: grote banken VS moeten hogere buffers gaan aanhouden

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Grote Amerikaanse banken zullen waarschijnlijk hun buffers om tegenslagen op te vangen moeten verhogen. Dat meldt zakenkrant The Wall Street op basis van anonieme bronnen. Na het omvallen van een aantal kleinere regionale banken eerder dit jaar zullen de kapitaaleisen van de grootbanken met gemiddeld 20 procent worden opgevoerd door de aankomende strengere regelgeving, aldus de bronnen.

1 uur geleden
Boete van 400.000 euro voor gokbedrijf Bingoal

DEN HAAG (ANP) - Aanbieder van sportweddenschappen Bingoal heeft een boete van 400.000 euro gekregen van de Kansspelautoriteit (Ksa). Volgens de toezichthouder heeft de onderneming, ook bekend als de naamgever van het Bingoal-stadion van voetbalclub ADO Den Haag, zich in reclame-uitingen gericht op jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 24 jaar, en dat is verboden.

2 uur geleden
Brussel vraagt techbedrijven aan te merken wat met AI is gemaakt

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie vraagt internetbedrijven om met onmiddellijke ingang te vermelden of een foto, filmpje of tekst met kunstmatige intelligentie (AI) is gemaakt. Zij wil die afspraak opnemen in de vrijwillige gedragscode waaraan bijvoorbeeld Google en Meta zich houden. Dat kan "meteen", zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Vera Jourova, terwijl officiële Europese regels pas na de zomer ingaan.

2 uur geleden
Kleine winst voor AEX, Viaplay keldert na waarschuwing

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging maandag licht vooruit. Beleggers deden het rustig aan na de stevige winsten van vrijdag. Nu het gevaar voor wanbetaling door de Verenigde Staten is geweken, wordt op de beursvloeren vooral uitgekeken naar de rentebesluiten van de Amerikaanse en Europese centrale banken later deze maand.

2 uur geleden