Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

"Onvoorstelbaar verdriet heerst in Scheveningen en daarbuiten"

"Onvoorstelbaar verdriet heerst in Scheveningen en daarbuiten"

DEN HAAG (ANP) - In Scheveningen is diep bedroefd gereageerd op de dood van vijf "fitte, jonge, sportieve mensen die daar de zee als hun broekzak kenden, maar toch in de problemen raakten." Dat zei burgemeester Johan Remkes van Den Haag dinsdag tijdens een persconferentie over het surfongeluk van de avond ervoor. "Het verdriet in de Scheveningse gemeenschap en daarbuiten is onvoorstelbaar."

Remkes drukte de slachtoffers, nabestaanden en vrienden van de slachtoffers op het hart dat "we allemaal om u heen staan" en niet alleen nu. "Zij, hun familie en vrienden verdienen vandaag, morgen en overmorgen onze steun."

De burgemeester sprak zijn grote waardering uit voor het werk van de hulpdiensten. "De KNRM, GGD, politie, brandweer en kustwacht hebben als bezetenen samengewerkt", vatte hij hun optreden samen. "Ik ben diep onder de indruk."

Evalueren

De betrokken diensten gaan hun eigen optreden evalueren en de veiligheidsregio komt in de loop van volgende week met de eerste informatie daarover naar buiten, beloofde Remkes. "Schuim heeft een belangrijke rol gespeeld natuurlijk. Ook voor de redding, men zag het onderscheid tussen strand en schuim niet."

Onderzocht wordt natuurlijk of er meer waarborgen moeten zijn voor de veiligheid. Luister in ieder geval goed naar waarschuwingen van het KNMI. Contact met de surfscholen heeft Remkes naar eigen zeggen nog niet gehad.

Ervaring

Het is volgens hem te vroeg om precies vast te stellen wat er is gebeurd. "Hoe kan het dat mensen met zoveel ervaring volkomen overvallen zijn?"

Wel reageerde hij boos dat aan de andere kant van het havenhoofd tot in de avond gewoon werd doorgesurft. "Het is in alle opzichten onbestaanbaar dat er een reddingsoperatie bezig was, en er even verderop nog werd gesurft."

Meer uit Binnenland

Honderden mensen bijeen op de Dam in Amsterdam voor Chanoeka

AMSTERDAM (ANP) - Op de Dam in Amsterdam is donderdagavond de nationale Chanoekaviering begonnen. Tijdens de viering wordt een grote chanoekia, een negenarmige kandelaar, aangestoken. Onder anderen demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) en rabbijn Simcho Stanton zijn aanwezig bij de start van het joodse feest, dat tot en met vrijdag 15 december duurt.

17 minuten geleden
Nieuwe acties op stations voor staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Op meerdere treinstations zijn donderdag weer honderden mensen bijeen gekomen voor sit-ins "in opstand tegen de genocide en etnische zuivering in Palestina". De actievoerders eisen onder andere dat de Nederlandse overheid oproept tot een permanent staakt-het-vuren en onvoorwaardelijke humanitaire toegang voor de bevolking in Gaza.

1 uur geleden
Politie: meerdere aangiften 'heftig' incident PowNed op Ameland

NES (ANP) - Er zijn inmiddels meerdere aangiften gedaan naar aanleiding van het incident dat zich dinsdagavond op Ameland heeft afgespeeld tussen eilandbewoners en een cameraploeg van PowNed. Zowel de omroep als inwoners van Ameland hebben aangifte gedaan, zegt een woordvoerder van de politie.

2 uur geleden
Bouw nieuwe marinierskazerne zeker jaar vertraagd

DEN HAAG (ANP) - De bouw van de nieuwe marinierskazerne in Nieuw-Milligen bij Apeldoorn loopt opnieuw flinke vertraging op. Het ministerie van Defensie verwacht dat het om "minimaal" een jaar gaat. De verwachting is dat het complex niet vroeger dan voorjaar 2031 klaar zal zijn.

2 uur geleden
Hagenaar aangehouden voor handel in zwaar vuurwerk

DEN HAAG (ANP) - Een 19-jarige Hagenaar is vrijdag aangehouden voor de handel in zwaar vuurwerk. De man werd op heterdaad betrapt bij de overdracht van meerdere pakken met cobra's, meldt de politie donderdag.

3 uur geleden
Reclassering adviseert hof jeugdstrafrecht bij Mallorcaverdachte

LEEUWARDEN (ANP) - De reclassering adviseert het gerechtshof om in de zogeheten Mallorcazaak het jeugdstrafrecht toe te passen bij hoofdverdachte Sanil B. (21). Volgens de reclassering zijn er meer argumenten voor het toepassen van het jeugdstrafrecht dan voor het volwassenenstrafrecht, bleek donderdag op de vierde zittingsdag bij het hof in Leeuwarden.

3 uur geleden
Culemborg opent crisisnoodopvang voor Oekraïners

CULEMBORG (ANP) - In het Gelderse Culemborg gaat een crisisnoodopvang open voor maximaal tweehonderd Oekraïners. Culemborg komt daarmee tegemoet aan de vraag van het Rijk aan veiligheidsregio's om met spoed ruimte te maken voor de nog steeds toenemende stroom Oekraïense vluchtelingen, aldus de gemeente. Het is de bedoeling dat de Oekraïners hooguit een week in de crisisnoodopvang verblijven.

4 uur geleden