Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Onvoldoende vooruitgang met klimaatactie EU'

'Onvoldoende vooruitgang met klimaatactie EU'

BRUSSEL/LUXEMBURG (ANP) - De EU boekt onvoldoende vooruitgang met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. De uitstoot van CO2 is tussen 2003 en 2018 weliswaar met 20,6 procent gedaald vergeleken met het niveau in 1990, maar het gaat te langzaam. Tussen 2013 en 2018 ging het om slechts 2,7 procent. In dat tempo wordt de beoogde daling met 40 procent in vergelijking met 1990, laat staan een ambitieuzere doelstelling, niet gehaald. Dat meldt het Europees Bureau voor de Statistiek Eurostat in een rapport.

EU-commissaris Paolo Gentiloni (Economie) wees er op een persconferentie in Brussel op dat het doel van 20 procent in 2020 wel is gehaald. "Maar deze cijfers tonen aan dat de Green Deal belangrijker is dan ooit. Terwijl we tegen de dramatische gevolgen van de pandemie strijden moeten we wereldwijde uitdagingen als klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en groeiende sociale en economische ongelijkheid niet uit het oog verliezen. De lidstaten worden meer en meer geconfronteerd met klimaatveranderingen en temperatuurstijgingen."

In december presenteerde de Europese Commissie haar Green Deal om tot een klimaatneutraal Europa te komen in 2050, dat door de regeringsleiders werd omarmd. Vicevoorzitter Frans Timmermans wil in september komen met een percentage voor een verdere emissiedaling in 2030 ten opzichte van 1990. Vooralsnog is 40 procent afgesproken maar het dagelijks EU-bestuur beoogt een ambitieuzere daling van 50 tot 55 procent ten opzicht van 1990. Het Europees Parlement wil zelfs 65 procent.

Ontwikkelingsdoelen

Begin maart drongen Nederland en elf andere EU-lidstaten bij de commissie aan op snellere aanscherping van de klimaatdoelen voor 2030. Een voorstel moet uiterlijk in juni worden gepresenteerd, schreven twaalf ministers onder wie Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) toen aan Timmermans.

De Eurostatcijfers over de broeikasemissies zijn onderdeel van een bredere rapportage over de zeventien zogeheten duurzame ontwikkelingsdoelen die de 193 lidstaten van de VN zich tussen 2015 en 2030 hebben gesteld. Die gaan onder meer over het beëindigen van armoede en honger in de wereld, hoogwaardig onderwijs voor iedereen en betaalbare, schone energie. Op de meeste gebieden heeft de EU goede stappen vooruit gezet, maar met het realiseren van gendergelijkheid is het gemiddeld in de EU verslechterd.

Meer uit Buitenland

NAVO-troepen mogelijk al in Zweden voor toetreding tot alliantie

STOCKHOLM (ANP/RTR) - Zweden staat toe dat de NAVO troepen en materieel in het land stationeren, terwijl het zelf nog geen lid is van de alliantie. Het besluit is een "duidelijk signaal" naar Rusland en versterkt de Zweedse verdediging, aldus premier Ulf Kristersson en defensieminister Pal Jonson in een opiniestuk in de krant Dagens Nyheter.

7 minuten geleden
Dader steekpartij Annecy psychiatrisch onderzocht

ANNECY (ANP/AFP) - De Syrische vluchteling die donderdag in de Franse stad Annecy op een kinderspeelplaats met een mes onder anderen peuters aanviel, wordt psychiatrisch onderzocht. Zo wordt onder meer geprobeerd te achterhalen wat de man bewoog. De Franse autoriteiten denken niet aan een terroristisch motief en de man was niet onder invloed van alcohol of drugs.

2 uur geleden
Republikeinse voorzitter: aanklacht Trump donkere dag voor VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy heeft donderdag op Twitter laten weten dat hij de aanklacht tegen voormalig president Donald Trump "een donkere dag" vindt voor de Verenigde Staten.

5 uur geleden
Oud-president Trump aangeklaagd om opslag geheime documenten

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Oud-president Donald Trump heeft op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht "schijnbaar" te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

8 uur geleden
Amerikaanse wetenschappers zien begin van El Niño

WASHINGTON (ANP/AFP) - Het weerverschijnsel El Niño lijkt te zijn begonnen, meldt het Amerikaanse National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). Dat betekent dat de Stille Oceaan zal opwarmen. De wetenschappers houden rekening met nieuwe temperatuurrecords, mede omdat klimaatverandering het effect van El Niño kan versterken.

13 uur geleden
EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

LUXEMBURG (ANP) - De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

13 uur geleden
VS en VK: nauwer samenwerken als tegenwicht voor China en Rusland

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaan nauwer economisch samenwerken om tegenwicht te kunnen bieden aan Rusland en China. Dat heeft de Britse premier Rishi Sunak bekendgemaakt na een overleg met president Joe Biden in het Witte Huis. Ze zijn het eens geworden over een "Atlantische Verklaring", volgens Sunak een "actieplan voor de toekomst van onze samenwerking". De landen willen onder meer nauwer samenwerken op het gebied van technologie, waaronder AI, energie en innovatie. Hij belooft dat de verklaring zal leiden tot een sterkere economie en daarmee nieuwe banen.

13 uur geleden