Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onverwacht cao-akkoord voor ziekenhuispersoneel

Onverwacht cao-akkoord voor ziekenhuispersoneel

UTRECHT (ANP) - Na maanden van onderhandelen is donderdagavond onverwacht een akkoord bereikt over een cao voor de 200.000 ziekenhuismedewerkers. Dat melden de zorgbonden FNV en CNV. Vlak voor kerst klapte het overleg met de werkgeverskoepel NVZ nog na een zevende onderhandelingsronde.

Afgesproken is nu dat per 1 januari van dit jaar de lonen ten minste 2 procent omhooggaan, met een bodem van 90 euro, aldus het CNV. Alle medewerkers krijgen een eenmalige uitkering van 250 euro bruto. Ook wordt onregelmatig werken beter beloond: "Over bereikbaarheidsdiensten en aanwezigheidsdiensten wordt de vergoeding verdubbeld en ook de regeling voor de onregelmatigheidstoeslag wordt verbeterd", meldt het CNV.

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over het aanpakken van de werkdruk, onder meer over het 'recht op onbereikbaarheid' voor medewerkers die niet staan ingeroosterd.

Centen en procenten

"We hebben zowel afspraken in centen als procenten gemaakt", zegt Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. De huidige cao was een halfjaar geleden al verlopen. Deze nieuwe cao loopt van 1 juli 2021 tot en met 31 januari 2023.

De derde zorgbond, NU'91, die verpleegkundigen en verzorgenden vertegenwoordigt, sluit zich niet bij het akkoord aan. Een woordvoerder noemt het bereikte resultaat "te slecht" en zegt dit niet te zullen voorleggen aan zijn achterban. Deze bond rekent voor dat de ziekenhuizen 2 procent loonsverhoging bieden over 19 maanden, wat neerkomt op "nog geen 1,3 procent op jaarbasis".

"Tijdens de pandemie is, en wordt nog steeds, het uiterste van de verpleegkundigen en verzorgenden gevraagd. Toch staan zij nu weer achteraan. Het is tijd voor een passende waardering", zegt voorzitter Stella Salden van NU'91. Van de leden van deze bond werken er rond de 10.000 in de ziekenhuizen.

Meer uit Binnenland

Nieuwe getuige verklaart op laatste moment in zedenzaak Ali B

HAARLEM (ANP) - In de zedenzaak tegen Ali B presenteerde het Openbaar Ministerie donderdag een nieuwe getuigenverklaring. De getuige heeft woensdagavond een verklaring afgelegd bij de politie, zei de officier van justitie bij aanvang van de tweede zittingsdag.

47 minuten geleden
NS: minder treinen van en naar Leiden door defect

LEIDEN (ANP) - Van en naar station Leiden rijden donderdagochtend minder treinen en treinen zijn vertraagd, meldt de NS. Reden is een defecte bovenleiding.

58 minuten geleden
Marechaussee onderschept meer valse documenten

DEN HAAG (ANP) - De Koninklijke Marechaussee heeft vorig jaar aan de Nederlandse grenzen 1710 identiteits-, reis- en verblijfsdocumenten onderschept waarmee werd gefraudeerd. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar, meldt de organisatie.

1 uur geleden
Basisscholieren kregen minder vaak vwo-advies na doorstroomtoets

DEN HAAG (ANP) - Kinderen in groep acht van de basisschool hebben na de doorstroomtoets minder vaak een advies gekregen om naar het vwo te gaan dan achtstegroepers in vorige jaren. Het ministerie van Onderwijs heeft een rapport daarover vrijgegeven na een verzoek van de Volkskrant.

1 uur geleden
Ook buiten grote steden worden woningen getroffen door explosies

DEN HAAG (ANP) - Van de 496 incidenten met explosies die dit jaar plaatsvonden, was twee derde gericht op woningen, meldt de politie donderdag. Hoewel de aanslagen verhoudingsgewijs het vaakst gebeuren in Amsterdam en Rotterdam, zijn ook huizen in kleinere gemeenten steeds vaker doelwit van explosies.

2 uur geleden
Kabinet wil zaken doen met Israëlische wapenfabrikant

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Defensie wil zaken doen met de Israëlische wapenfabrikant Elbit. Dat blijkt uit een brief die demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) eerder deze week naar de Tweede Kamer stuurde en waar het FD donderdag over schrijft.

2 uur geleden
Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

4 uur geleden