Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

Onvermurwbaar Hongarije jaagt EU-landen schrik aan

BRUSSEL (ANP) - EU-landen maken zich zorgen over het verzet van Hongarije tegen hulp aan Oekraïne en de volgende stap voor dat land naar EU-lidmaatschap. Drie dagen voor de EU-top waar de EU-leiders het daarover eens hopen te worden, geeft Hongarije nog geen krimp.

EU-buitenlandchef Josep Borrell hoopt "dat de Europese eenheid niet breekt", zei hij bij aankomst voor overleg met de buitenlandministers van de EU-landen in Brussel. De kwestie is volgens hem "zeker" een van de belangrijkste vraagstukken voor demissionair minister Hanke Bruins Slot en haar 26 collega's. "Dit is niet het moment om onze steun aan Oekraïne af te zwakken. Juist het omgekeerde, dit is het moment om die te vergroten."

De Hongaarse premier Viktor Orbán dreigt Oekraïne met zijn veto dwars te zitten om gedaan te krijgen dat de EU miljarden euro's aan bevroren subsidies uitkeert, denken EU-diplomaten. Zulke koehandel is eigenlijk niet in de haak, zegt de Finse buitenlandminister Elina Valtonen. "Maar natuurlijk, in deze toestand moeten we alle mogelijke kanalen aanspreken die kunnen helpen een oplossing te vinden." Ze noemt de opstelling van Boedapest "heel, heel betreurenswaardig".

De ambassadeurs van de 27 lidstaten vergaderden zondag urenlang vruchteloos over onder meer nieuwe financiële hulp aan Oekraïne en het openen van toetredingsonderhandelingen met het land. Als de leiders er donderdag ook niet uitkomen, heeft dat "verwoestende gevolgen" voor Oekraïne, vreest de Oekraïense minister Dmytro Koeleba. De bondgenoten van Kyiv maken een steeds wankelmoediger indruk, erkennen diplomaten in Brussel, en dat doet het moreel in het Kremlin zichtbaar goed. Koeleba is maandag ook even bij het overleg van de EU-ministers in Brussel.

Meer uit Buitenland

Weer aanvallen op Houthi-doelen in Jemen

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk hebben zaterdag aanvallen uitgevoerd op achttien doelen van Houthi-rebellen, meldt het Pentagon. Doelwit waren onder meer opslagplaatsen voor raketten en andere wapens, luchtverdedigingssystemen, radars en een helikopter op acht locaties in Jemen.

3 uur geleden
Dahomey van Mati Diop wint Gouden Beer voor beste film

BERLIJN (ANP) - De film Dahomey van de Frans-Senegalese regisseuse Mati Diop heeft zaterdag de belangrijkste prijs gekregen op het Filmfestival van Berlijn. De film won de Gouden Beer, de prijs voor beste film. De Berlinale wordt traditiegetrouw afgesloten met de uitreiking van de Gouden Beer voor de beste film en de Zilveren Beren voor onder meer beste regisseur, acteurs en script.

4 uur geleden
Weer aanhoudingen bij herdenkingen Navalny in Rusland

MOSKOU (ANP/DPA) - In Rusland zijn zaterdag tientallen mensen aangehouden die de overleden oppositiepoliticus Aleksej Navalny herdachten of stilstonden bij het begin van de oorlog met Oekraïne twee jaar geleden, zeggen burgeractivisten. Een onafhankelijk medium meldde bijna vijftig aanhoudingen.

4 uur geleden
G7 blijft vierkant achter Oekraïne staan

KYIV (ANP/RTR) - Leiders van de G7-landen hebben toegezegd Oekraïne te blijven steunen zolang als nodig is in de oorlog met Rusland. Ze zullen er ook alles aan doen om Rusland op te laten draaien voor de schade van de oorlog, verklaarden de zeven grote en invloedrijke economieën zaterdag na een videoconferentie met de Oekraïense president Zelensky, precies twee jaar nadat Rusland Oekraïne binnenviel.

6 uur geleden
Pro-Oekraïense demonstraties in heel Europa na twee jaar oorlog

BERLIJN (ANP/AFP/BELGA) - In heel Europa zijn mensen zaterdag de straat op gegaan om hun steun te betuigen aan Oekraïne. Onder meer in Berlijn, Londen en Parijs waren er grote demonstraties. Daarbij werd opgeroepen tot aanhoudende steun van het Westen voor dat land, twee jaar na de grootschalige Russische invasie.

7 uur geleden
Zelensky sluit veiligheidsdeals met Canada en Italië

KYIV (ANP/RTR/AFP) - Oekraïne heeft zich zaterdag verzekerd van steun op de lange termijn van Italië en Canada. President Zelensky sloot in Kyiv overeenkomsten met de Italiaanse premier Giorgia Meloni en de Canadese premier Justin Trudeau.

8 uur geleden
Lichaam Navalny overgedragen aan moeder

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het lichaam van Aleksej Navalny is overgedragen aan zijn moeder, zo maakte een woordvoerder van de familie zaterdag bekend op X.

9 uur geleden