Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontwikkelingsbank rekent op 30 procent krimp Oekraïense economie

Ontwikkelingsbank rekent op 30 procent krimp Oekraïense economie

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Oekraïne krimpt dit jaar mogelijk met 30 procent. Met die nieuwe inschatting komt de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBWO), die er daarbij vanuit gaat dat de oorlog met Rusland nog dit jaar stopt. In maart rekende de bank uit Londen nog op 20 procent krimp van het Oekraïense bruto binnenlands product (bbp).

De bank, ooit opgericht om voormalige Sovjetstaten te helpen bij de overgang naar een vrijemarkteconomie, is somberder geworden omdat de oorlog maar blijft voortduren. Eerder ging de organisatie ervan uit dat Oekraïne en Rusland binnen enkele maanden tot een staakt-het-vuren zouden komen.

"Naast de directe oorlogsschade wordt de productie in de landbouw bemoeilijkt door een gebrek aan brandstoffen, zaden, kunstmest en landbouwmaterieel", schrijft de EBWO in een rapport. Volgens onderzoekers van de ontwikkelingsbank kunnen boeren in Oekraïne zeker een vijfde van de landbouwgronden niet bewerken door de oorlog. Het Oost-Europese land is wereldwijd een belangrijke exporteur van voedingsgewassen. Oekraïne is goed voor 10 procent van de wereldwijde tarwe-export, 14 procent van al de geëxporteerde maïs en 37 procent van alle zonnebloemolie.

Ook Rusland kampt dit jaar met sterke economische krimp door de inval in Oekraïne. De EBWO gaat uit van 10 procent krimp in 2022. Westerse landen hebben uit woede over de aanval op Oekraïne sancties ingesteld tegen het land, waaronder de bevriezing van de buitenlandse tegoeden van de Russische centrale bank. De Verenigde Staten kopen ook geen fossiele brandstoffen uit het land en het Verenigd Koninkrijk verwacht nog dit jaar de import van Russische olie volledig te stoppen. Binnen de Europese Unie wordt nog onderhandeld tussen lidstaten over een boycot van Russische olie.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

2 uur geleden
Minister: energietransitie Europa niet mogelijk zonder China

BRUSSEL (ANP) - De Europese energietransitie is niet mogelijk zonder China, waarschuwt minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Liesje Schreinemacher in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times. Europa probeert minder afhankelijk van China te worden, maar moet daarbij niet helemaal 'ontkoppelen', stelt de bewindsvrouw. "Ze doen veel aan onderzoek en ontwikkeling en het zou zonde als we onze banden helemaal doorsnijden."

5 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

5 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

6 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

10 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden