Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontwikkelaars verwachten snellere bouw met woningplannen De Jonge

Ontwikkelaars verwachten snellere bouw met woningplannen De Jonge

DEN HAAG (ANP) - Projectontwikkelaars krijgen minder last van bezwaarprocedures als de nieuwe bouwplannen van woonminister Hugo de Jonge doorgaan, zo verwacht hun koepelorganisatie NEPROM. Daardoor kunnen ontwikkelaars sneller woningen bouwen. In het voorstel van De Jonge is bezwaar alleen nog mogelijk via de Raad van State, die binnen een half jaar uitspraak moet doen.

Directeur Jan Fokkema van NEPROM is hier blij mee, zegt hij in een eerste reactie. "Mensen die al een huis hebben kunnen een procedure eindeloos vertragen, ten koste van woningzoekenden", stelt hij. Daarnaast is de mogelijkheid om woningbouw te kunnen forceren bij gemeenten volgens hem nodig om het woningtekort op te lossen.

Maar hij heeft ook kritiek op het wetsvoorstel. Hij vindt dat partijen als projectontwikkelaars in het voorstel maar weinig aan bod komen. "Terwijl de rol van de markt essentieel is." De nieuwe wet gaat volgens hem "erg ver" in het bepalen van welke woningen er gebouwd mogen worden. Na raadpleging van de leden verwacht NEPROM binnenkort met een definitieve reactie te komen.

Meer regie

Het kabinet wil tot en met 2030 900.000 huizen bouwen, maar op de huidige manier lijkt dit niet te lukken. De Jonge heeft donderdag aangekondigd dat het kabinet meer regie in handen neemt en zo nodig gemeenten kan dwingen om een bepaald aantal woningen te leveren. De nieuwe wet gaat voornamelijk om sociale huur, middenhuur en koophuizen tot zo'n 355.000 euro.

Bouwend Nederland, de branchevereniging voor bouwbedrijven, is positief over het versnellen van procedures in de plannen van De Jonge. Maar de belangenbehartiger van de bouw vraagt de minister ook om de omstandigheden op de markt in de gaten te houden. De Jonge wil dat twee derde van de nieuwbouw uit betaalbare woningen bestaat, maar volgens bouwers moet dat "richtinggevend zijn, maar zeker geen dogma".

Stikstof uitstoten

Daarbij is het volgens Bouwend Nederland ook belangrijk dat de doorstroom op de woningmarkt is geholpen bij de nieuwbouw. Het grootste deel van de starters koopt namelijk een al bestaande woning. Maar die moeten dan wel vrijkomen, bijvoorbeeld doordat huizenbezitters vertrekken naar nieuwbouwwoningen die zij aantrekkelijk vinden, redeneert de brancheorganisatie. De bouwsector benadrukt ook dat er genoeg ruimte moet zijn om stikstof uit te stoten tijdens het bouwen om voldoende woningen op te kunnen leveren.

Meer uit Financieel

Onderzoek: Duitsland heeft 400 miljard voor infrastructuur nodig

FREIBURG (ANP/DPA) - Duitsland heeft ongeveer 400 miljard euro aan investeringen in zijn verouderde infrastructuur nodig, zoals voor wegen, spoor en ook het energienetwerk. Dat zegt een invloedrijke econoom van de Universiteit van Freiburg in een studie. Die professor Lars Feld is een adviseur van de Duitse minister van Financiën Christian Lindner. Volgens Feld heeft de overheid te lang niks gedaan aan investeringen in modernisering van infrastructuur.

1 uur geleden
Staking om hoger loon legt Griekse veerboten langer stil

PIRAEUS (ANP/DPA) - Werknemers op veerboten in Griekenland staken ook op donderdag voor een hoger loon en de vakbond voor veerbootpersoneel dreigt zelfs met een staking voor onbepaalde tijd als werkgevers niet instemmen met de looneisen. De staking begon dinsdag en zou eigenlijk 48 uur duren.

2 uur geleden
Besi en Unilever winnen op Amsterdamse beurs na kwartaalcijfers

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijf Besi en levensmiddelenconcern Unilever stonden donderdag bij de winnaars in de Amsterdamse AEX-index na kwartaalcijfers die goed werden ontvangen door beleggers. Biotechnoloog Pharming ging wel flink omlaag, na de aankondiging van het vertrek van de topman. Ook de in financiële problemen verkerende elektrische bussenbouwer Ebusco stond in de belangstelling om een belangrijke stemming van aandeelhouders over een aandelenuitgifte.

3 uur geleden
Oekraïners in Duitsland werken vaker, wel minder dan in Nederland

BERLIJN (ANP/DPA) - Oekraïense vluchtelingen in Duitsland zijn vaker aan het werk dan toen ze in 2022 naar het land waren gevlucht door de oorlog. Volgens een Duits instituut voor bevolkingsonderzoek was eerder dit jaar circa 30 procent van de Oekraïners in Duitsland aan het werk. Dat was medio 2022 nog slechts 16 procent.

3 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden
Aandeelhouders Ebusco stemmen in met uitgeven nieuwe aandelen

DEURNE (ANP) - Aandeelhouders van de elektrische bussenbouwer Ebusco hebben ingestemd met het uitgeven van nieuwe aandelen. Dit meldt het in geldproblemen verkerende bedrijf, dat donderdag een buitengewone aandeelhoudersvergadering houdt. Met de goedkeuring kunnen bestaande aandeelhouders tot 36 miljoen euro aan nieuwe aandelen van Ebusco kopen. Daarmee lijkt het voortbestaan van het bedrijf uit het Brabantse Deurne iets zekerder geworden.

4 uur geleden
Aanbestedingen bij EU-agentschappen moeten beter

LUXEMBURG (ANP) - De Europese Rekenkamer (ERK) ziet nog steeds fouten bij openbare aanbestedingen door de 43 agentschappen van de Europese Unie. De procedures voor de gunning en uitvoering van contracten moeten worden verbeterd, oordeelt de controleur van bestedingen van EU-geld. Dat geldt ook voor de twee in Nederland gevestigde agentschappen Europol en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA).

4 uur geleden