Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontwerp nieuwe vloer Colosseum in Rome onthuld

Ontwerp nieuwe vloer Colosseum in Rome onthuld

ROME (ANP/AFP) - Het uitzicht op de tribunes van het Colosseum in Rome vanaf het middelpunt van de arena was ooit gereserveerd voor gladiatoren en terdoodveroordeelden, maar is binnenkort ook te bewonderen door toeristen. Het Italiaanse ministerie van Cultuur maakte zondag bekend hoe de nieuwe vloer in het Colosseum eruit gaat zien. In 2023 moet die voltooid zijn.

Het tweeduizend jaar oude Colosseum, gebouwd op initiatief van de Romeinse keizer Vespasianus en ingewijd door diens zoon en opvolger Titus, heeft momenteel geen arenavloer. Daardoor is nu het ondergrondse gedeelte nog te zien, op een klein stuk na.

Het ontwerp van een Milanees ingenieursbedrijf heeft zondag de voorkeur gekregen boven tien concurrenten. Het project moet ervoor zorgen dat de antieke resten van het Colosseum bewaard blijven, maar moet het gebouw ook gedeeltelijk in zijn oude luister herstellen, maakte minister van Cultuur Dario Franceschini bekend. De winnende kandidaat heeft een vloer van roterende houten planken voor ogen, die ervoor moet zorgen dat het nu nog blootgelegde ondergrondse gedeelte geventileerd en verlicht blijft.

Russo

De hoofdarcheoloog van het Colosseum, Alfonsina Russo, zegt dat het bouwproject voor de arena eind dit jaar of begin 2022 moet aanvangen. Voor de uitvoering van het project ter waarde van zo'n 15 miljoen euro loopt een Europese aanbesteding.

De arenavloer van zo'n 3000 vierkante meter moet in 2023 gereed zijn voor publiek, aldus Russo. Voor de coronapandemie bezochten dagelijks zo'n 25.000 toeristen het Colosseum. Voor de opknapbeurt is ongeveer 18,5 miljoen euro uitgetrokken.

Plan

In het plan dat zondag werd gepresenteerd, is voorgesteld om een volledig demonteerbare vloer te bouwen van accoya, een duurzame soort gemodificeerd hout. De latten van de vloer zullen gemonteerd worden aan een rotatiesysteem zodat er lichtval en luchttoevoer onder de vloer blijft. Het regenwater, dat nu nog terechtkomt in de resten waar binnenkort de vloer overheen wordt gelegd, gaat gebruikt worden voor de toiletten van Romes best bezochte monument.

Franceschini hoopt in juli de G20-cultuurtop die dan in Rome gepland staat in het Colosseum te houden. De bedoeling is dat het gebouw ook voor andere grote culturele evenementen gebruikt gaat worden.

Meer uit Buitenland

Oud-president CAR Bozizé bij verstek veroordeeld tot levenslang

BANGUI (ANP/AFP) - De voormalige president van de Centraal-Afrikaanse Republiek François Bozizé is bij verstek veroordeeld tot levenslange dwangarbeid. Hij is schuldig bevonden aan samenspanning en rebellie. Zijn twee zoons en twintig medeverdachten kregen dezelfde straf. Ook zij waren daarvoor niet in de rechtbank aanwezig.

20 minuten geleden
Kremlin denkt dat ruzie tussen Polen en Oekraïne zal toenemen

MOSKOU (ANP/AFP) - De ruzie tussen Oekraïne en Polen over de handel in graan is ook in Rusland niet onopgemerkt gebleven. Het Kremlin denkt dat de spanningen tussen die twee bondgenoten alleen maar zullen toenemen. Sterker nog, Moskou verwacht ook ruzies tussen Kyiv en andere Europese landen. "Dat is onvermijdelijk", zei Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov.

1 uur geleden
Frans OM eist proces tegen Marine Le Pen voor fraude met EU-geld

PARIJS (ANP/BELGA/RTR) - Het Openbaar Ministerie in Parijs zegt dat er een proces moet komen tegen voormalig Rassemblement National-voorzitter Marine Le Pen en 26 anderen. De rechts-nationalistische politica wordt ervan verdacht tussen 2004 en 2016 Europese overheidsgelden te hebben verduisterd. De politieke partij heeft alle beschuldigingen ontkend.

1 uur geleden
Kyiv: Russische 'energieterreur' voor winter is nu al begonnen

KYIV (ANP/AFP) - De Oekraïense premier Denys Sjmyhal zegt dat Rusland weer is begonnen met het systematisch aanvallen van de Oekraïense energievoorzieningen. Maar volgens Sjmyhal is de Oekraïense luchtafweer dit jaar een stuk beter voorbereid op de "energieterreur" dan vorige winter.

2 uur geleden
Separatisten: Azerbeidzjan omsingelt stad in Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP) - Azerbeidzjaanse soldaten zouden aan de rand van Stepanakert, de regiohoofdstad van Nagorno-Karabach, staan. Dat beweren de Armeense separatisten die het daar voor het zeggen hebben. Volgens een woordvoerder verstoppen inwoners zich in kelders.

2 uur geleden
Syrië en China kondigen 'strategische samenwerking' aan

HANGZHOU (ANP/RTR) - De Syrische president Bashar al-Assad heeft in China een ontmoeting gehad met zijn ambtgenoot Xi Jinping. Assad hoopte in zijn eerste bezoek in bijna twintig jaar de banden aan te halen met Beijing en lijkt succes te hebben. Xi kondigde na het gesprek een nieuwe "strategische samenwerking" aan.

3 uur geleden
Tweede graanschip vertrokken uit Oekraïne na stop graandeal

KYIV (ANP/RTR) - Sinds het aflopen van de graandeal heeft een tweede schip Oekraïne verlaten met een lading graan. Het is de Aroyat, die is vertrokken uit de haven van Chornomorsk, bevestigt de Oekraïense vicepremier Oleksandr Koebrakov.

4 uur geleden