Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontvangers 'onterechte' waarschuwing klimaatprotest op gesprek

Ontvangers 'onterechte' waarschuwing klimaatprotest op gesprek

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMAR) heeft deze week meerdere mensen op gesprek uitgenodigd die zeggen dat ze ten onrechte een waarschuwingsbrief hebben gekregen over een klimaatprotest op Schiphol. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, dat de brieven verzond op basis van informatie die de KMAR had aangeleverd, laat weten dat zich tot nog toe zeven ontvangers hebben gemeld die stellen dat ze niet bij het protest waren.

Tijdens de demonstratie van 5 november vorig jaar gingen honderden klimaatactivisten een afgesloten deel van Schiphol op om privéjets te hinderen. Vijf van hen worden vervolgd omdat ze zich hadden vastgeketend aan landingsgestellen en volgens justitie "aanzienlijke schade" veroorzaakten. Het OM stuurde 176 anderen, die op het terrein gewandeld of gefietst zouden hebben, in juli een waarschuwingsbrief.

In de brief stond stellig: "Vastgesteld kan worden dat u het terrein van de luchthaven Schiphol wederrechtelijk bent binnengedrongen en daar vervolgens bent verbleven." Diverse ontvangers reageerden verbaasd, omdat ze naar eigen zeggen helemaal niet aan het protest hadden deelgenomen. Een van hen is bestuurskundige Kirsten Verdel. Zij ging in op de uitnodiging, omdat ze onder meer wil weten "hoe ze mij geïdentificeerd denken te hebben". Mocht dat met gezichtsherkenning zijn gebeurd, dan kan de software volgens Verdel "meteen in de prullenbak".

Reactie OM

Het OM wil nu niet in detail treden over de zaken. "De KMAR treedt in contact met deze mensen en op basis van de bevindingen zal het OM beslissen wat er met de klachten moet gebeuren", zegt de woordvoerster. Daarbij is het volgens haar behulpzaam als de betrokkenen informatie meenemen die bevestigt dat ze elders waren. "Dat is geen verplichting", benadrukt ze.

Verdel heeft intussen een bericht ontvangen van een betrokken officier van justitie, die schrijft: "Dit lijkt niet te lopen zoals het met mij is afgesproken. Dat ga ik uiteraard uitzoeken." De woordvoering van het OM bevestigt dat een mail van die strekking is verstuurd.

Uitsluitsel

"We hebben gezien dat er wat ophef is", zegt de woordvoerster verder. Vorige maand schreef het OM al in een persbericht: "Als er mensen inderdaad niet aanwezig waren, dan is dat betreurenswaardig en zullen er excuses volgen. Uiteraard zullen dan ook alle geregistreerde gegevens worden vernietigd." Wanneer de betrokkenen uitsluitsel krijgen is nog onduidelijk. "We streven naar zo snel mogelijk", aldus de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

3 uur geleden
Henny Huisman: overlijden Jacques d'Ancona is een koud idee

DEN HAAG (ANP) - Henny Huisman en Jacques d'Ancona kenden elkaar al zo'n veertig jaar en vrijdag overleed d'Ancona plots op 86-jarige leeftijd. "Ik ben heel erg geschrokken, ik ben echt van streek", reageert zijn goede vriend en collega Henny Huisman tegenover het ANP. "Ik vind het een heel koud idee."

4 uur geleden
Zoon van Ridouan Taghi uitgeleverd aan Nederland door VAE

DEN HAAG (ANP) - De 23-jarige zoon van Ridouan Taghi is vrijdag overgebracht vanuit de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) naar Nederland. Dat bevestigt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie na berichtgeving door De Telegraaf en AD.

4 uur geleden
Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona (86) overleden

PATERSWOLDE (ANP) - Journalist en Soundmixshow-juryvoorzitter Jacques d'Ancona is op 86-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn Dagblad van het Noorden, waarvoor D'Ancona begin deze maand zijn laatste stuk schreef.

5 uur geleden
ADO Den Haag geeft voorlopig geen interviews aan Omroep West

DEN HAAG (ANP) - ADO Den Haag honoreert voorlopig geen interviewverzoeken van Omroep West, zo meldt de voetbalclub op haar website. De aanleiding is een stuk van de omroep van 31 mei over het afgelopen seizoen van ADO, waarin volgens de club "meerdere feitelijke onjuistheden" zouden staan. De omroep mag wel aanwezig zijn bij trainingen en wedstrijden om daar verslag van te doen.

7 uur geleden
Man opgepakt voor vernielen van graven in Utrecht

UTRECHT (ANP) - Een 21-jarige man wordt ervan verdacht dat hij tot twee keer toe graven heeft vernield op een begraafplaats in Utrecht. De man uit Vleuten zou in de nacht van 4 of 5 mei hebben toegeslagen op begraafplaats Daelwijck in de wijk Overvecht, en op 12 mei weer.

10 uur geleden
Man aangehouden voor verkrachtingen in studentencomplex in Diemen

DIEMEN (ANP) - Een 21-jarige man uit Diemen is aangehouden omdat hij eerder dit jaar twee vrouwen zou hebben verkracht in een studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen. De verkrachtingen vonden plaats in maart en in mei.

10 uur geleden