Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontvangers 'onterechte' waarschuwing klimaatprotest op gesprek

Ontvangers 'onterechte' waarschuwing klimaatprotest op gesprek

SCHIPHOL (ANP) - De Koninklijke Marechaussee (KMAR) heeft deze week meerdere mensen op gesprek uitgenodigd die zeggen dat ze ten onrechte een waarschuwingsbrief hebben gekregen over een klimaatprotest op Schiphol. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie, dat de brieven verzond op basis van informatie die de KMAR had aangeleverd, laat weten dat zich tot nog toe zeven ontvangers hebben gemeld die stellen dat ze niet bij het protest waren.

Tijdens de demonstratie van 5 november vorig jaar gingen honderden klimaatactivisten een afgesloten deel van Schiphol op om privéjets te hinderen. Vijf van hen worden vervolgd omdat ze zich hadden vastgeketend aan landingsgestellen en volgens justitie "aanzienlijke schade" veroorzaakten. Het OM stuurde 176 anderen, die op het terrein gewandeld of gefietst zouden hebben, in juli een waarschuwingsbrief.

In de brief stond stellig: "Vastgesteld kan worden dat u het terrein van de luchthaven Schiphol wederrechtelijk bent binnengedrongen en daar vervolgens bent verbleven." Diverse ontvangers reageerden verbaasd, omdat ze naar eigen zeggen helemaal niet aan het protest hadden deelgenomen. Een van hen is bestuurskundige Kirsten Verdel. Zij ging in op de uitnodiging, omdat ze onder meer wil weten "hoe ze mij geïdentificeerd denken te hebben". Mocht dat met gezichtsherkenning zijn gebeurd, dan kan de software volgens Verdel "meteen in de prullenbak".

Reactie OM

Het OM wil nu niet in detail treden over de zaken. "De KMAR treedt in contact met deze mensen en op basis van de bevindingen zal het OM beslissen wat er met de klachten moet gebeuren", zegt de woordvoerster. Daarbij is het volgens haar behulpzaam als de betrokkenen informatie meenemen die bevestigt dat ze elders waren. "Dat is geen verplichting", benadrukt ze.

Verdel heeft intussen een bericht ontvangen van een betrokken officier van justitie, die schrijft: "Dit lijkt niet te lopen zoals het met mij is afgesproken. Dat ga ik uiteraard uitzoeken." De woordvoering van het OM bevestigt dat een mail van die strekking is verstuurd.

Uitsluitsel

"We hebben gezien dat er wat ophef is", zegt de woordvoerster verder. Vorige maand schreef het OM al in een persbericht: "Als er mensen inderdaad niet aanwezig waren, dan is dat betreurenswaardig en zullen er excuses volgen. Uiteraard zullen dan ook alle geregistreerde gegevens worden vernietigd." Wanneer de betrokkenen uitsluitsel krijgen is nog onduidelijk. "We streven naar zo snel mogelijk", aldus de woordvoerster.

Meer uit Binnenland

Ali B hoort strafeis in zedenzaak

HAARLEM (ANP) - Ali B hoort donderdag in de rechtbank van Haarlem welke straf het Openbaar Ministerie in de zedenzaak tegen hem eist. De 42-jarige rapper wordt verdacht van vier zedenfeiten met drie vrouwen. Het gaat om twee verkrachtingen en twee aanrandingen.

1 uur geleden
PBL: coalitie kijkt vooral naar 'hier en nu', minder naar toekomst

DEN HAAG (ANP) - In het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie wordt veel naar het "hier en nu" gekeken en minder naar de toekomst en de rest van de wereld. Dat zegt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een reflectie op het door de PVV, VVD, NSC en BBB gesloten akkoord.

5 uur geleden
Oorlog Oekraïne leidt volgens rapport tot miljarden klimaatschade

DEN HAAG (ANP) - De oorlog in Oekraïne verwoest niet alleen levens en infrastructuur, maar veroorzaakt volgens een donderdag verschenen rapport ook grote klimaatschade. Een groep onderzoekers heeft met steun van de Oekraïense overheid een poging gedaan de totale CO2-uitstoot te berekenen die het gevolg is van twee jaar strijd. Ze komen uit op grofweg 175 miljoen ton. Dat is een zesde meer dan heel Nederland vorig jaar uitstootte.

5 uur geleden
Twee mensen naar ziekenhuis na woningbrand in Enschede

ENSCHEDE (ANP) - Door een woningbrand in Enschede zijn twee mensen gewond geraakt. Ook een kat is uit de woning gehaald en wordt verzorgd door de dierenambulance, meldt de brandweer.

8 uur geleden
Onderzoek: kwart agenten zegt bedreigd te zijn door criminelen

DEN HAAG (ANP) - Een kwart van de agenten op straat en rechercheurs zegt te maken te hebben gehad met bedreiging door criminelen. Dat komt naar voren uit een onderzoek onder ruim zeshonderd politiemedewerkers in opdracht van de Politieacademie.

10 uur geleden
Freek de Jonge geopereerd vanwege kanker, kreeg recent black-out

AMSTERDAM (ANP) - Freek de Jonge werd vorig jaar ernstig ziek. Bij de cabaretier, die in augustus 80 jaar wordt, werd kanker vastgesteld. De Jonge vertelde daarover woensdagavond in het televisieprogramma Over Leven van omroep Human.

10 uur geleden
Redactie BOOS weerspreekt uitlatingen Ali B tijdens rechtszaak

AMSTERDAM (ANP) - De redactie van het programma BOOS van Tim Hofman heeft woensdagavond op Instagram gereageerd op een aantal uitspraken die Ali B woensdag tijdens zijn rechtszaak deed. De uitspraken gingen over de uitzending van BOOS over de misstanden bij het RTL-programma The Voice of Holland, waar Ali B jurylid was.

10 uur geleden