Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontsnapte Nederlander had sinds augustus onbegeleid verlof

Ontsnapte Nederlander had sinds augustus onbegeleid verlof

DEN HAAG (ANP) - De 21-jarige man die woensdag om het leven kwam nadat hij twee medewerkers van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) had gegijzeld, had sinds augustus onbegeleid verlof. Hij werkte door de week buiten de inrichting, maar was volgens zijn werkgever die dag drie uur afwezig geweest. Toen de twee medewerkers hem na de melding van zijn afwezigheid terug wilden brengen naar de inrichting, had hij een vuurwapen bij zich, schrijft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens Weerwind verbleef de jongere in de inrichting op basis van een PIJ-maatregel, ook wel bekend als jeugd-tbs. In de laatste fase van deze behandeling wordt een verlofplan opgesteld.

De minister spreekt van een "verschrikkelijk incident dat veel vragen oproept". De Belgische en de Nederlandse politie onderzoeken het incident, schrijft de minister. Ook de DJI is gestart met een onderzoek naar de toedracht, net als de gezamenlijke inspecties waarbij het incident is gemeld.

Gijzeling

De 21-jarige man liet de medewerkers die hem woensdag ophaalden onder dwang van een vuurwapen naar België rijden. Daar zette hij de medewerkers de auto uit. Zij belden de Belgische politie, waarop een vuurgevecht volgde tussen de politie en de jongere. De ontsnapte Nederlander raakte daarbij gewond en overleed ondanks reanimatiepogingen ter plaatse.

Volgens Weerwind is er nazorg voor het betrokken personeel en medegedetineerden. De nabestaanden van de jongere zijn geïnformeerd, aldus de minister.

Meer uit Binnenland

Rode Kruis: aantal hittebehandelingen Vierdaagse valt nog mee

NIJMEGEN (ANP) - Het Rode Kruis heeft tot nu toe weinig wandelaars van de Vierdaagse behandeld vanwege de hitte. Rond 11.30 uur viel het volgens een woordvoerster mee en zijn bij de eerste medische post op de route zo'n vijftig oververhitte mensen gekoeld met ijs. Zij krijgen een zakje ijs in de nek of op een plek op het been.

6 minuten geleden
Impact storing op haven Rotterdam valt mee, wel hinder terminal

ROTTERDAM (ANP) - Het afwikkelen van de scheepvaart in de Rotterdamse haven ondervindt geen hinder van de computerstoring die wereldwijd voor problemen zorgt. Dat zegt het Havenbedrijf Rotterdam na een inventarisatie van de impact voor de grootste haven van Europa.

12 minuten geleden
Talpa verwacht 'in de loop van de dag' weer volledig te werken

HILVERSUM (ANP) - De impact van de wereldwijde computerstoring bij Talpa valt tot nu toe mee. Een woordvoerster laat na een inventarisatie aan het ANP weten te verwachten "in de loop van de dag technisch alles weer" te kunnen.

24 minuten geleden
Systemen reisorganisatie Prijsvrij lagen ook plat

DEN BOSCH (ANP) - Reisorganisatie Prijsvrij kampte de gehele vrijdagochtend met een computerstoring. Aan het eind van de ochtend waren de problemen verholpen, laat een woordvoerder weten.

25 minuten geleden
VodafoneZiggo waarschuwt voor langere wachttijden klantenservice

UTRECHT (ANP) - VodafoneZiggo waarschuwt voor langere wachttijden bij zijn klantenservice als gevolg van de wereldwijde computerstoring. Volgens het telecombedrijf is de basisdienstverlening niet geraakt. Maar twee van de externe callcenters, waarvan VodafoneZiggo gebruikmaakt, zijn niet beschikbaar als gevolg van de storing.

32 minuten geleden
KLM: kom niet naar Schiphol bij annulering of ernstige vertraging

SCHIPHOL (ANP) - KLM roept passagiers op niet naar Schiphol te komen als hun vlucht geannuleerd is of ernstige vertraging heeft door de wereldwijde computerstoring. Het vliegverkeer is op dit moment beperkt door de storing.

33 minuten geleden
Wandelaars Vierdaagse snappen inkorten route, balen wel

NIJMEGEN (ANP) - Begrijpelijk, maar jammer. Zo zien veel wandelaars aan de Vierdaagse de maatregel die de organisatie donderdag nam vanwege de hitte. De routes op de laatste wandeldag zijn ingekort, alle afstanden zijn vrijdag 10 kilometer korter. De temperatuur kan vrijdag in Nijmegen oplopen tot 30 graden.

34 minuten geleden