Ontruiming Kamp Vught herdacht: 'gitzwart hoofdstuk' geschiedenis
VUGHT (ANP) - In herinneringscentrum Nationaal Monument Kamp Vught is zondag de overhaaste ontruiming van het concentratiekamp in september 1944 herdacht. De Brabantse commissaris van de Koning Ina Adema noemde de ontruiming in haar toespraak "een gitzwart hoofdstuk" in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. "Het waren zware oorlogsmisdaden die hier 80 jaar geleden plaatsvonden." Bij de herdenking waren volgens een woordvoerster 380 mensen aanwezig.
"Wat zich hier heeft afgespeeld, tart elk voorstellingsvermogen", aldus Adema. De ontruiming van het SS-kamp in Noord-Brabant volgde op geruchten dat Nederland elk moment bevrijd kon worden. Op 5 september 1944, ook wel Dolle Dinsdag genoemd, bereikten de berichten een hoogtepunt. De nazi's deporteerden hierop in allerijl de ruim 3500 gevangenen uit Kamp Vught naar kampen in Duitsland.
Adema sprak in haar speech vol lof over de vele verzetsstrijders die vastzaten in Kamp Vught en de oorlog niet overleefden, en waarschuwde voor "onrecht en verdeeldheid" en "antidemocratische elementen" in de samenleving. "Een oorlog begint met het zaaien van wantrouwen en van haat. Gelukkig zijn er altijd mensen die hiertegen op durven te staan." Ook benoemde ze de impact van oorlog, die "groot en onuitwisbaar" is. De CdK vertelde daarbij over haar vader, die twee broers verloor in de oorlog en dat trauma nooit verwerkte. Adema wenste de aanwezigen tot slot "nog vele jaren in vrede, veiligheid en vrijheid" toe.
Solidariteit
Een van de gevangenen van Kamp Vught was de moeder van Jetske van den Burger. Zij zat er van juli 1943 tot september 1944 omdat ze had geweigerd een Joodse familie te verraden. Na de ontruiming kwam ze in het Duitse concentratiekamp Ravensbrück terecht. "Zij sprak er in ons gezin geregeld over en zij legde dan de nadruk op de vriendschappen met al die prachtige vrouwen die ze ontmoet had in de kampen", vertelde Van den Burger tijdens de herdenking. "In tijden van nood leer je elkaar kennen en is solidariteit van levensbelang."
De herdenking begon met een stille tocht naar de voormalige fusilladeplaats van het concentratiekamp, waar een monument staat met daarop de namen van 329 verzetsmannen die er van juni tot september werden doodgeschoten. Daarna volgden toespraken, muziek en de voordracht van een gedicht. Ook werd een krans gelegd bij het monument.
Meer uit Binnenland
DEN BOSCH (ANP) - Psycholoog Wim van Dijk (80) hoort dinsdag of hij de gevangenis in moet voor illegale handel in antibraakmiddelen. Die leverde hij aan mensen in combinatie met het dodelijke 'middel X'. De rechtbank in Den Bosch doet uitspraak in zijn zaak. Die gaat alleen over het overtreden van de geneesmiddelenwet met de antibraakmedicijnen, dus niet over hulp bij zelfdoding. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
46 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - De gemeente Westerwolde vindt dat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) te weinig doet om te zorgen dat het aanmeldcentrum in Ter Apel niet overvol raakt. "Ze lopen hard, maar we menen dat er af en toe een sprint bijgetrokken kan worden", aldus de gemeenteadvocaat tijdens het kort geding in Groningen maandag. Het COA zegt al alles te doen om zich aan de afspraak te houden niet meer dan 2000 asielzoekers op het terrein te hebben. "We zitten in volle sprint, er zit geen rek meer in."
10 uur geledenTER APEL (ANP) - De twee nachten voordat een nieuw kort geding dient van de gemeente Westerwolde tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), sliepen er minder dan 2000 asielzoekers bij het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dit onderwerp stond maandag centraal in de rechtbank in Groningen. Om druk en overlast in en om het terrein te beperken en goede opvang voor asielzoekers te verzorgen, wil Westerwolde, de gemeente waarbinnen het centrum ligt, dat er niet meer dan het maximum afgesproken aantal mensen op het terrein zijn. Die limiet wordt vaak overschreden, omdat er te weinig opvangplekken zijn waar het COA mensen naartoe kan brengen.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland heeft al bijna 3 miljoen euro gedoneerd op Giro555 voor slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten. Het geld is bedoeld voor noodhulp in Libanon, Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël en Syrië. De actie van Giro555 werd vorige week donderdag bekendgemaakt.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Recente uitspraken over belasting in box 3 leiden ertoe dat de IT-systemen van de Belastingdienst later worden vernieuwd. In juni keurde de Hoge Raad de voorgestelde herstelwet af die onrechtmatigheden in de vermogensrendementsbelasting moest repareren.
12 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Met de nieuwe reisapp van Arriva is het mogelijk om vanuit Limburg naar Aken en vanaf daar naar Keulen te reizen zonder een Duits ticket te moeten kopen. Reizigers kunnen in de app in- en uitchecken. Vergeten ze uit te checken, dan doet de app dit automatisch zodra die merkt dat je niet meer in het openbaar vervoer bent. Het systeem is ook te gebruiken bij bussen en treinen van Arriva in Limburg.
13 uur geledenMAASTRICHT (ANP) - Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat hij de jongen om het leven heeft gebracht door hem te smoren met een kussen. M. (24) zei dat hij "gek" werd van het geschreeuw en gehuil van de jongen, die hij kort daarvoor had geprobeerd seksueel te misbruiken.
13 uur geleden