Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

Ontruiming crisisnoodopvang Heumen gaat niet op tijd lukken

HEUMEN (ANP) - De ontruiming van de noodopvang voor achthonderd asielzoekers in de gemeente Heumen bij Nijmegen gaat niet voor vrijdag lukken. Dat heeft een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) gezegd. De noodopvang heeft vanaf vrijdag 1 december geen natuurvergunning meer. De Stichting Das & Boom wil van de provincie Gelderland weten hoe die gaat handhaven.

De opening van de crisisnoodopvang liep dit voorjaar veel vertraging op toen er dassen op het terrein bleken te zitten. Na rechtszaken konden de paviljoens van de noodopvang pas eind augustus in gebruik worden genomen. Daarvoor werd een ontheffing op basis van de Wet natuurbescherming afgegeven, die op 1 december afloopt.

Het COA vroeg de gemeente Heumen in oktober om verlenging van de openstellingsperiode. Maar de gemeenteraad gaf daar geen toestemming voor om het kwetsbare natuurgebied niet langer te belasten en omdat er overlast in de buurt zou zijn. Nu blijkt dat het COA er niet in gaat slagen om alle tijdelijke bewoners deze week te verhuizen. Volgens de woordvoerder verblijven er nog 670 asielzoekers in Heumen. "We zijn in overleg met de gemeente en de provincie. Daar kunnen we nog niks over zeggen", aldus de zegsman van het COA.

Groot tekort

Das & Boom wijst erop dat het recht op overpad over een landgoed, nodig om de crisisnoodopvang te bereiken, ook op 1 december vervalt. Ook is de lichtuitstraling in het natuurgebied toegenomen, sinds kortgeleden tijdens een storm licht- en geluidswerende schermen zijn weggewaaid.

Het COA kampt op dit moment weer met een groot tekort aan opvangplekken voor asielzoekers. Of dat de reden is dat het COA de locatie in Heumen niet tijdig leeg krijgt, wil de woordvoerder niet zeggen.

Meer uit Binnenland

Persoon zwaargewond door schietpartij in woning Schiedam

SCHIEDAM (ANP) - Een persoon is zondagavond gewond geraakt door een schietincident in een woning aan de Nieuwe Maasstraat in Schiedam. Het slachtoffer is met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, meldt de politie. Er zijn drie verdachten aangehouden in Schiedam en Maassluis.

6 uur geleden
Brand in verzorgingshuis in Drachten, pand ontruimd

DRACHTEN (ANP) - Zeventig bewoners van een zorgcomplex in Drachten zijn zondagmiddag elders opgevangen na een korte brand. Het vuur is uit, maar vanwege de rookontwikkeling moest een deel van het pand worden ontruimd. Er werd opgeschaald naar zeer grote brand, zodat meerdere brandweereenheden konden worden opgeroepen.

9 uur geleden
Na ongeluk op A4 gevluchte bestuurder aangehouden in Rotterdam

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag een 36-jarige man uit Spanje aangehouden die in de ochtend betrokken was bij een aanrijding tussen twee auto's op de A4 bij Den Hoorn (Zuid-Holland). Na het ongeluk, waarbij de bestuurder van de andere auto gewond raakte, ging de man er te voet vandoor.

11 uur geleden
Man op spoor geduwd in Vlissingen, verdachte aangehouden

VLISSINGEN (ANP) - Een 36-jarige man uit Vlissingen is zaterdagavond gewond geraakt, nadat hij op het station van de Zeeuwse stad door iemand op het spoor was geduwd. De politie heeft een verdachte aangehouden.

12 uur geleden
COA: weer minder dan 2000 asielzoekers in Ter Apel

TER APEL (ANP) - In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel hebben 1973 mensen de nacht van zaterdag op zondag doorgebracht, laat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten. Daarmee blijft de opvang opnieuw onder het maximumaantal van 2000 asielzoekers waaraan het COA zich op last van de rechter moet houden. Ook de afgelopen week lukte het steeds om onder dat maximum te blijven.

12 uur geleden
Twee explosies dit weekend in zelfde straat in Heerhugowaard

HEERHUGOWAARD (ANP) - In Heerhugowaard is dit weekend twee nachten op rij een explosief afgegaan in dezelfde straat, meldt de politie. De explosies vonden plaats bij de voordeur van verschillende adressen op de Middenweg, in het noordoosten van de Noord-Hollandse plaats.

15 uur geleden
Run op kaarten voor Boekenbal, meer animo van jongeren

AMSTERDAM (ANP) - Het animo voor kaarten voor het Boekenbal is "gigantisch" dit jaar. Dat meldt boekenkoepel CPNB, die de jaarlijkse aftrap van de Boekenweek organiseert. De ruim 1200 kaarten die beschikbaar zijn voor het feest op 15 maart worden verdeeld onder met name schrijvers en daarnaast mensen uit de boekenbranche, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders.

18 uur geleden