Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontmantelen beschadigd kerkorgel Notre-Dame van start

Ontmantelen beschadigd kerkorgel Notre-Dame van start

PARIJS (ANP/RTR/DPA) - In de door brand beschadigde kathedraal Notre-Dame is een begin gemaakt met het verwijderen van het grote kerkorgel. Het grootste muziekinstrument van Frankrijk moet stapsgewijs worden ontmanteld, schoongemaakt en gerepareerd. Dat proces gaat naar verwachting jaren duren.

Het kerkorgel raakte tijdens de grote brand in april 2019 niet beschadigd door de vlammen, maar kwam wel onder het roet te zitten en liep ook vochtschade op. Een van de organisten van de wereldberoemde kathedraal in Parijs noemde het bij radiozender Europe 1 een "wonder" dat het instrument het inferno overleefde. "Zo'n orgel is enorm en ziet er onverwoestbaar uit, maar is in werkelijkheid erg kwetsbaar."

Het immense orgel wordt de "stem van de kerk" genoemd en bestaat onder meer uit vijf klavieren (toetsenborden) en maar liefst 8000 orgelpijpen. Die zijn in sommige gevallen 10 meter lang. "Er is een soort magische relatie tussen dit instrument en de kerk", merkte een andere organist op bij televisiezender TF1. "Het laat de stenen zingen."

Het ontmantelen van het orgel kan nog maanden in beslag nemen. Het reinigen en opknappen van het instrument kan vervolgens nog tot 2024 duren.

Meer uit Buitenland

Russen voeren volgens gouverneur bombardement in regio Charkiv op

KYIV (ANP/RTR) - Rusland heeft de bombardementen op de plaats Vovtsjansk in het noordoosten van Oekraïne geïntensiveerd, stelt de gouverneur van de regio Charkiv. Ook zouden Russische sabotagegroepen de grens hebben proberen over te steken.

25 minuten geleden
Indiase oppositieleider komt tijdelijk op borgtocht vrij

NEW DELHI (ANP/RTR/AFP) - De Indiase oppositieleider Arvind Kejriwal komt tijdelijk op borgtocht vrij. Hij kan daardoor weer campagne voeren voor de parlementsverkiezingen die sinds halverwege april plaatsvinden.

1 uur geleden
Israël: Kerem Shalom opnieuw aangevallen door Hamas

KEREM SHALOM (ANP) - Israël meldt dat Hamas de grensovergang Kerem Shalom opnieuw heeft aangevallen met raketten. De twee projectielen zijn neergehaald door de luchtverdediging, aldus de Israëlische krijgsmacht.

2 uur geleden
Duitse minister over politiek geweld: harder straffen onvoldoende

BERLIJN (ANP/DPA) - Strenger straffen is niet voldoende om de toenemende agressie tegen politici tegen te gaan. Dat stelt de Duitse minister van Justitie Marco Buschmann, nadat in de afgelopen weken meerdere Duitse politici gewond zijn geraakt bij aanvallen.

2 uur geleden
UNRWA schat dat 110.000 mensen Rafah hebben verlaten

RAFAH (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) schat dat ongeveer 110.000 mensen Rafah in het zuiden van de Gazastrook hebben verlaten. Israël heeft dinsdag opgeroepen tot de evacuatie van Oost-Rafah. Deze oproep was gericht aan 100.000 mensen, aldus Israël.

3 uur geleden
Thailand telt nu al meer doden door zonnesteek dan in 2023

BANGKOK (ANP/AFP) - In Thailand zijn dit jaar 61 personen overleden na het oplopen van een zonnesteek. Dat is nu al meer dan in heel 2023, toen 37 sterfgevallen werden geregistreerd. Het land kampt de afgelopen weken met ongebruikelijk hoge temperaturen.

4 uur geleden
Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen

CAÏRO (ANP/AFP) - Bemiddelaar Egypte vindt dat Hamas en Israël flexibiliteit moeten tonen als ze een overeenkomst willen sluiten over een staakt-het-vuren en de uitwisseling van gijzelaars en gevangenen. De jongste onderhandelingsronde deze week in Caïro heeft niet tot een doorbraak geleid.

4 uur geleden