Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontevreden jeugdbeschermers demonstreren in Den Haag

Ontevreden jeugdbeschermers demonstreren in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Tientallen jeugdbeschermers verzamelden zich donderdagochtend vroeg voor het Centraal Station in Den Haag, om vervolgens in een demonstratieve optocht naar de Tweede Kamer te lopen. Daar wordt tot vroeg in de middag over jeugdbescherming gedebatteerd en die bijeenkomst willen ze allemaal bijwonen of in een alternatieve ruimte volgen. "Het is nog vroeg, maar we zijn strijdbaar", liet een actievoerder weten.

Met de actie willen de deelnemers hun eis kracht bijzetten om het aantal jeugdbeschermers te verdubbelen van 5000 naar 10.000, aldus een woordvoerder van de FNV. Niet dat de bond verwacht dat die mensen er ogenblikkelijk kunnen komen, maar ze wil wel een crisisplan in die richting. Volgens de woordvoerder worden er nu zestien tot achttien probleemgezinnen aan één beschermer toevertrouwd, terwijl ze er eigenlijk maximaal acht fatsoenlijk kunnen behappen. De jeugdbeschermers voeren inmiddels zeven weken actie voor oplossingen voor de problemen in hun sector. Na het debat zullen de demonstranten beoordelen of ze nog meer en heviger acties nodig vinden.

De jeugdbeschermers hullen zich voor de demonstratie in het zwart om de treurige situatie op hun werkterrein te benadrukken. Een van de deelnemers zei dat de jeugdbeschermers deel uitmaken van "een trouwe sector" en het heel belangrijk vinden om er voor de kinderen te zijn. "Maar de nood is nu zo hoog, we moeten ons wel laten horen."

Meer uit Binnenland

Raad: selectievere arbeidsmigratie kan helpen tegen arbeidstekort

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie is niet per definitie een goede oplossing voor het tekort aan personeel, zegt de Adviesraad Migratie in een rapport. Maar selectievere arbeidsmigratie, "gericht op specifieke kennis en vaardigheden" kan wel een oplossing bieden voor tekorten in belangrijke sectoren. Daarbij zou het "verstandig zijn" dat de overheid nadenkt over een stevigere regierol, zegt voorzitter Monique Kremer.

40 minuten geleden
Nog altijd meer sterfte dan verwacht, maar aandeel corona kleiner

DEN HAAG (ANP) - Nog altijd gaan er meer mensen in Nederland dood dan verwacht. Maar het coronavirus speelt een steeds kleinere rol in die zogeheten oversterfte.

1 uur geleden
CBS: Deel duurzame energie in vier jaar tijd 6 procent gestegen

DEN HAAG (ANP) - De afgelopen vier jaar is het aandeel van duurzame bronnen in het totale Nederlandse energieverbruik gestegen met 6 procentpunt. In 2019 was 9 procent afkomstig uit hernieuwbare bronnen zoals biomassa, zon en wind, in 2022 was dit percentage 15 procent. Het grootste deel hiervan was afkomstig uit biomassa, gevolgd door wind- en zonne-energie. Warmtepompen leverden ruim 1 procent van de groene energie, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op maandag.

1 uur geleden
CBS: bijna een op de vijf jongeren slachtoffer huiselijk geweld

DEN HAAG (ANP) - Bijna een op de vijf jongeren tussen 16 en 25 jaar krijgt te maken met huiselijk geweld. Dat zijn ruim 350.000 jongeren. Vooral minderjarige vrouwen (16 tot 18 jaar) werden met 29 procent vaak slachtoffer, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

11 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

12 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

13 uur geleden