Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontdekker Hoedt nieuwsgierig naar marathondebuut atlete Hassan

Ontdekker Hoedt nieuwsgierig naar marathondebuut atlete Hassan

ARNHEM (ANP) - Nieuwsgierig kijkt haar ontdekker en vroegere coach Honoré Hoedt uit naar het debuut op de marathon van Sifan Hassan. De olympisch kampioene op de 5000 en 10.000 meter gaat zich zondag in Londen meten met de wereldtop. "En als ze kan volgen is een wereldrecord mogelijk", denkt de bevlogen atletiektrainer.

"Ik kan niet inschatten hoe ze ervoor staat, maar de Sifan die een paar jaar geleden al een Europees record op de halve marathon liep, zou ook op de hele tot de wereldtop moeten kunnen behoren."

Hoedt was niet verbaasd toen Hassan afgelopen winter haar ambitie uitsprak om op de Spelen van Parijs 2024 naast de baan ook op de marathon te willen uitkomen. "Als je kunt wat zij heeft laten zien in Tokio op de 5 en 10 kilometer, dan is het niet moeilijk om dat door trekken naar de marathon. Zeker met de ervaring die je al hebt op de halve. Het zou zelfs raar zijn om het niet te proberen."

Slijpwerk

Hoedt leerde Hassan in 2012 kennen. Gevlucht uit Ethiopië werd haar talent in Nederland al snel herkend en begon het slijpwerk. "We boden Sifan, zoals we dat bij beginnende atleten doen, het hele menu aan. Ze had nooit specifiek getraind, maar ontwikkelde zich met name op de 1500 meter stormachtig. Dat vond ze ook leuk. De 3 en de 5 (kilometer) vond ze eigenlijk maar niks."

Op de middenafstand behaalde ze de Europese titel en indoor de wereldtitel voordat ze op de Spelen van Rio 2016, gehinderd door een blessure, slechts vijfde werd op de 1500 meter. Hassan brak met haar coach. "Een afronding van iets is nooit leuk, maar we waren niet boos op elkaar. Ik respecteerde haar beslissing. Het was jammer, die blessure, opgelopen bij een wandeling in de Grand Canyon nota bene."

Geloof

Op afstand zag hij Hassan de atletiekkoningin van de Spelen van Tokio worden met ook nog brons op de 1500 meter. En nu volgt hij nieuwsgierig haar nieuwe stap. "Het kan alle kanten op. Als Sifan goed is, gaat ze mee met de besten. En die zullen in Londen in de buurt van het wereldrecord lopen. Maar het kan ook misgaan, zie Eliud Kipchoge afgelopen week nog in Boston. De stap van 30 kilometer naar 40 heeft ze nooit gemaakt. Als het bagger is zie ik haar terugkeren naar de 1500 meter."

Maar Hoedt, werkzaam als trainer en opleider bij Loopland Gelderland op Papendal, gelooft in zijn voormalig pupil. "Als ze de discipline heeft, de rust ook en geen blessures heeft kan ook dit, met de basis op de halve die ze al heeft, een groot succes worden."

Meer uit Sport

Judoka's Van Krevel en Jaring vroegtijdig uitgeschakeld op WK

ABU DHABI (ANP) - Judoka Naomi van Krevel is op de openingsdag van de WK judo vroegtijdig uitgeschakeld in de klasse tot 52 kilogram. De 24-jarige Nederlandse ging na een bye in de eerste ronde onderuit tegen de Hongaarse Roza Gyertyas.

11 minuten geleden
Tweede plaats triatlete Klamer in wereldbekerwedstrijd Mexico

HUATULCO (ANP) - Triatlete Rachel Klamer is tijdens een wereldbekerwedstrijd in het Mexicaanse Huatulco tweede geworden. In de eindsprint om de zege moest de Nederlandse alleen de Deense Alberte Kjaer Pedersen voor laten gaan.

50 minuten geleden
Turnster Biles onderstreept kandidatuur voor Spelen Parijs

HARTFORD (ANP/DPA) - De Amerikaanse turnster Simone Biles is haar seizoen gestart met winst in de US Classic. De 27-jarige Biles mikt op haar derde Olympische Spelen en zal zich eind juni bij de Amerikaanse trials, waar de tickets voor de Spelen worden verdeeld, in het team moeten turnen.

1 uur geleden
Bols concurrente McLaughlin-Levrone snel op 200 meter

LOS ANGELES (ANP/AFP) - De Amerikaanse atlete Sydney McLaughlin-Levrone heeft bij wedstrijden in Los Angeles de op een na beste jaartijd gerealiseerd op de 200 meter. De olympisch kampioene en wereldrecordhoudster op de 400 meter horden kwam tot een tijd van 22,07, een persoonlijk record. McLaughlin-Levrone is de voornaamste concurrente van Femke Bol op de 400 meter horden, maar de 24-jarige Amerikaanse heeft zich op dat onderdeel al bijna twee jaar niet meer laten zien.

2 uur geleden
Bokser Fury twijfelt over revanche tegen Oesik

RIYAD (ANP/AFP) - Bokser Tyson Fury weet nog niet of hij terugkeert in de ring voor een revanche tegen de Oekraïner Oleksandr Oesik. De 35-jarige Brit verloor in de nacht van zaterdag op zondag in Riyad zijn wereldtitel in het zwaargewicht voor de bond WBC. Het miljoenencontract van beide boksers biedt de mogelijkheid voor een nieuw duel.

3 uur geleden
Golfer Lowry evenaart record op PGA Championship

LOUISVILLE (ANP/AFP) - De Ierse golfer Shane Lowry heeft zich met een ronde van 62 slagen op de derde dag van het PGA Championship in de recordboeken geslagen. Slechts vier golfers kwamen eerder op een major tot een dergelijke lage score.

3 uur geleden
Doncic leidt basketballers Mavericks naar halve finale play-offs

DALLAS (ANP/DPA) - Aan de hand van Luka Doncic hebben de basketballers van Dallas Mavericks ten koste van Oklahoma City Thunder de halve finales bereikt van de play-offs om de titel in de NBA. De nipte 117-116-zege was genoeg om de best-of-sevenserie met 4-2 te beslissen. De aanstaande tegenstander komt uit de laatste partij tussen titelverdediger Denver Nuggets en Minnesota Timberwolves. Daar staat het na zes duels 3-3.

4 uur geleden