Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ontbossing Amazone laatste tijd sterk toegenomen, waarschuwt WWF

Ontbossing Amazone laatste tijd sterk toegenomen, waarschuwt WWF

ZEIST (ANP) - De ontbossing van het Amazonegebied in Brazilië is in de eerste maanden van dit jaar sterk toegenomen volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF). De natuurorganisatie becijfert dat in deze periode bijna 70 procent meer regenwoud is gekapt dan in de maanden daarvoor. Het WWF legt een verband met de aankomende presidentsverkiezingen in Brazilië en met de oorlog in Oekraïne.

Met verkiezingen op komst in oktober is het toezicht volgens de natuurorganisatie "sterk verminderd", waardoor illegale houtkappers vrij spel hebben. Ook in de afgelopen jaren werd de controle en handhaving al sterk afgebouwd. President Jair Bolsonaro heeft in zijn regeerperiode de nadruk steevast gelegd op economische belangen in plaats van natuurbescherming. Desondanks was Brazilië eind vorig jaar op de klimaattop in Glasgow wel een van de landen die een akkoord ondertekenden waarin ze beloofden voor het einde van dit decennium een einde te maken aan ontbossing en landdegradatie.

Het WWF becijfert dat alleen al in april 1102 vierkante kilometer regenwoud verloren is gegaan. "Dat is meer dan al het bos van de Veluwe."

Belangrijke rol

Het tropische regenwoud houdt grote hoeveelheden CO2 vast en speelt daarmee een belangrijke rol in het wereldwijde klimaat. Inmiddels stevent de Amazone af op een kantelpunt, waarschuwt het WWF. "Door de grootschalige kap ontstaat minder wolkvorming boven de rivieren. De vochtigheid in de atmosfeer vermindert en er valt minder regen", schetst de organisatie. Door dat gebrek aan neerslag verandert een nog groter gebied in een "dor grasland".

Volgens het WWF probeert de Braziliaanse regering de oorlog in Oekraïne aan te grijpen om plannen voor mijnbouw in inheemse gebieden erdoor te krijgen. In die mijnen zou bijvoorbeeld fosfaat gewonnen kunnen worden, een grondstof die onder meer voor kunstmest wordt gebruikt. De Russische export daarvan ligt momenteel stil. "Het wetsvoorstel over mijnbouw maakt deel uit van het vernietigingspakket, een set wetsvoorstellen die de vernietiging van de Amazone zullen verergeren en waardoor de bedreigingen richting inheemse gemeenschappen zullen toenemen", aldus het WWF.

De rechts-populistische Bolsonaro neemt het tijdens de verkiezingen in oktober op tegen de linkse oud-president Lula da Silva.

Meer uit Buitenland

VN beschuldigen Rusland en Oekraïne van standrechtelijke executies

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties in Oekraïne maakt zich ernstige zorgen over standrechtelijke executies door zowel Russische als Oekraïense strijdkrachten. Matilda Bogner, het hoofd van de VN-mensenrechtenmissie in Oekraïne, laat weten dat de organisatie documentatie heeft van dergelijke executies van gevangenen aan beide kanten van de strijd.

2 uur geleden
VS klagen Russische infiltrant strafhof Den Haag aan

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten klagen de Rus aan die vorig jaar onder een valse Braziliaanse identiteit probeerde te infiltreren bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Amerikanen beschuldigen hem van spionage en diverse vormen van fraude.

7 uur geleden
Geen celstraf voor man die ruim duizend manuscripten stal

NEW YORK (ANP) - De man die zich als anderen voordeed om zo aan ruim duizend nog niet gepubliceerde boeken te komen, is aan een gevangenisstraf ontkomen. Tegen de 30-jarige Italiaan was een jaar cel geëist, maar een rechter in New York oordeelde volgens The New York Times dat hij al lang genoeg in voorarrest had gezeten. Wel wordt hij uitgezet naar Italië of het Verenigd Koninkrijk.

7 uur geleden
Aanklager van Trump met dood bedreigd

NEW YORK (ANP/DPA) - De New Yorkse aanklager Alvin Bragg die een onderzoek leidt naar de Amerikaanse ex-president Donald Trump, is met de dood bedreigd. In het gebouw met het kantoor van Bragg is een envelop afgeleverd met een kaart met daarop de tekst: Alvin, ik ga je vermoorden. In de envelop zat ook een wit poeder, maar dat bleek onschadelijk, melden Amerikaanse media.

11 uur geleden
1500 mensen geëvacueerd bij eerste grote bosbrand Spanje dit jaar

MADRID (ANP/DPA) - Door de eerste grote bosbrand dit jaar in Spanje hebben ongeveer 1500 mensen hun huis moeten verlaten. Bijna 40 vierkante kilometer natuur ten noorden van de Oost-Spaanse stad Valencia werd verwoest. De Spaanse premier Pedro Sanchez uitte zijn bezorgdheid over een bosbrand zo vroeg in het jaar, nog voor de gebruikelijke periode.

13 uur geleden
Britse rechercheurs zetten nep-ddos-sites op als lokaas

LONDEN (ANP) - Britse cyberrechercheurs hebben meerdere sites opgezet waar criminelen zogenaamd ddos-aanvallen konden bestellen. Duizenden digitale vandalen trapten in de val en maakten accounts aan, waardoor hun gegevens in handen van de politie kwamen. Zij kunnen binnenkort een bezoekje verwachten, maakte de Britse recherche vrijdag bekend. Het is niet bekend of onder de gebruikers ook Nederlanders zijn.

15 uur geleden
Toenemende kritiek op handelen Franse politie bij protesten

PARIJS (ANP/AFP) - In Frankrijk wordt steeds meer kritiek geuit op het optreden van de politie bij de aanhoudende pensioenprotesten in het land. Mensenrechtenorganisaties zeggen zich zorgen te maken over wat zij willekeurige of preventieve arrestaties en buitensporig gebruik van geweld noemen.

15 uur geleden