Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onrustig protest van boeren in Den Haag

Onrustig protest van boeren in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Zeker vier boeren zijn woensdag aangehouden tijdens het protest in Den Haag tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Ze maakten zich volgens de politie schuldig aan belediging, opruiing en verstoring van de openbare orde. Het werd onrustig toen de betogers van het demonstratieterrein naar het nabijgelegen ministerie van Landbouw wilden lopen. Ze wilden stickers van actiegroep Farmers Defence Force op dat gebouw plakken. De politie hield ze tegen en drong ze terug. Al snel hielden de boeren het protest voor gezien. De tractoren verlaten inmiddels Den Haag.

Enkele uren daarvoor had de leider van Farmers Defence Force, Mark van den Oever, excuses geëist van premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten. Die excuses kwamen niet. Daarop riep Van den Oever zijn achterban op tot het stickerprotest: "We gaan effe stickertje plakken en kijken of ze effe naar buiten komt en ons te woord staat. We gaan niet met de trekkers, gewoon een ludieke actie, hou het netjes. Maar we gaan er wel efkes langs."

Bij het protest waren enkele duizenden boeren aanwezig. Ook stonden er tractoren met omgekeerde Nederlandse vlaggen, een symbool van nood en protest. Op het podium spraken onder meer Thierry Baudet en Theo Hiddema van Forum voor Democratie en Jaco Geurts en Maurits von Martels van het CDA.

Pepperspray

De eerste boeren waren dinsdagavond al vertrokken uit Groningen en Drenthe. In de buurt van Apeldoorn werd woensdagochtend een 19-jarige man uit Loenen opgepakt, omdat hij met zijn tractor de A50 op reed. Agenten reden de tractor ter hoogte van Teuge klem. De man weigerde echter naar buiten te komen en luisterde niet naar de politie. Agenten forceerden daarom de deur en gebruikten pepperspray. Ook bij Den Haag werd een demonstrant opgepakt, die voor gevaarlijke situaties op de weg zou hebben gezorgd.

Op weg naar huis mogen de boeren ook niet over autowegen en snelwegen, zegt de politie. Die controleert dan ook extra op rijden onder invloed.

Meer uit Binnenland

Opnieuw slapen asielzoekers nacht buiten de poorten van Ter Apel

TER APEL (ANP) - Ook in de nacht van zondag op maandag zullen naar verwachting mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel buiten moeten slapen. Om hoeveel mensen het gaat, is nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) zondag aan het begin van de avond. "We zijn nog druk bezig met het regelen van plekken."

2 uur geleden
Opstootjes voor poorten van aanmeldcentrum Ter Apel

TER APEL (ANP) - Bij de hekken van het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zijn zondag aan het einde van de middag ongeregeldheden uitgebroken. De politie kwam ter plekke en hield één betrokkene staande, maar volgens een politiewoordvoerster is uiteindelijk besloten om hem niet aan te houden.

2 uur geleden
Dinsdag vanaf tweede helft avond geen treinen Amersfoort Centraal

UTRECHT (ANP) - Van, via en naar station Amersfoort Centraal rijden dinsdag vanaf 21.00 uur geen treinen vanwege spoedwerkzaamheden. Dat melden ProRail en de NS. Een systeem dat de veiligheid van het treinverkeer rondom het station regelt moet worden vervangen. De NS biedt geen vervangend vervoer aan, omdat busbedrijven zouden hebben aangegeven onvoldoende bussen en chauffeurs te kunnen leveren.

2 uur geleden
Brandweer druk met berm- en natuurbrandjes

BAKEL (ANP) - Op meerdere plekken in Nederland moest de brandweer zondag in actie komen om brandjes in bermen en bossen te bedwingen. Zo brak er brand uit in bosjes bij Bakel en Budel in Brabant.

3 uur geleden
Voorman Federatie Indische Nederlanders stapt op om herdenking

DEN HAAG (ANP) - Hans Moll, de voorzitter van de Federatie Indische Nederlanders (FIN), legt per direct zijn functie neer. Aanleiding is de invulling van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945, die maandagavond plaatsvindt.

5 uur geleden
Opnieuw druk op stranden op tropische zondag

DEN HAAG (ANP) - Vanwege de hitte is het zondag aan de kust opnieuw enorm druk. Alle parkeerplekken in Scheveningen, Zandvoort en Noordwijk zijn vol. Volgens een woordvoerder van Reddingsbrigade Nederland zijn er ondanks de drukte geen calamiteiten. "We zien vooral veel mensen die genieten van een mooie stranddag."

6 uur geleden
Picnic verwacht beperkt leveringsprobleem door brand in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een bezorgpunt (hub) van onlinesupermarkt Picnic aan de Vlambloem in Rotterdam heeft zondagochtend veel rook- en roetschade opgelopen door een brandje na kortsluiting. De klanten in de regio hebben bericht gekregen dat hun boodschappen zondag niet worden geleverd. Voor de komende dagen wordt geprobeerd de boodschappen vanuit andere locaties te bezorgen. "Een heel gepuzzel", zegt topman Michiel Muller van Picnic.

7 uur geleden