Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onrust over opvolging Merkel groeit binnen conservatieve kamp

Onrust over opvolging Merkel groeit binnen conservatieve kamp

BERLIJN (ANP/DPA) - In Duitsland groeit de druk op het conservatieve kamp van bondskanselier Angela Merkel om een knoop door te hakken over haar opvolging. CDU-prominent Friedrich Merz vroeg de kandidaten Armin Laschet (CDU) en Markus Söder (CSU) zaterdag om er onderling snel uit te komen.

Het conflict tussen tussen Laschet en Söder draait om de vraag wie als kanselierskandidaat naar voren wordt geschoven bij de parlementsverkiezingen van september. Merkel doet dan na ongeveer 16 jaar een stap terug. De top van haar CDU-partij steunt Laschet, die partijleider is en premier van Noordrijn-Westfalen. Voorman Söder van de Beierse zusterpartij CSU wil Merkel ook opvolgen en heeft de steun van zijn eigen partij.

Binnen de partijen is overlegd over mogelijkheden de patstelling te doorbreken, maar dat leidde niet tot een doorbraak. Het CDU geldt als de grotere partij, maar volgens peilingen is de Beierse deelstaatpremier Söder populairder onder de achterban en kiezers in het algemeen. Het conflict zorgt voor verdeeldheid binnen de Unie, het samenwerkingsverband van CDU/CSU, en wordt door sommige partijprominenten met lede ogen aangezien.

Leiderschap

"Sluit een overeenkomst, Markus Söder en Armin Laschet. Dit land heeft leiderschap nodig", zei Merz op een campagnebijeenkomst. Hij verloor eerder dit jaar de leiderschapsverkiezing binnen het CDU van Laschet en wil nu parlementariër worden. Merz heeft eerder al gezegd vierkant achter zijn partijgenoot en voormalige rivaal Laschet te staan.

Parlementariërs uit CDU en CSU zouden ondertussen werken aan een 'plan B'. Ze haalden vorige week handtekeningen op om een stemming in de partij af te kunnen dwingen over de opvolgingskwestie. Dat zou volgende week al kunnen gebeuren als het niet lukt om het conflict in onderling overleg op te lossen.

Als Söder uiteindelijk aan het langste eind trekt, zou het niet de eerste keer zijn dat het CSU de kanselierskandidaat mag leveren. In 1980 schoof de Unie CSU'er Franz-Josef Strauss naar voren en in 2002 mocht Edmund Stoiber het proberen. Beide kandidaten grepen uiteindelijk naast het kanselierschap.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Buitenland

VS laten weer migranten toe die zorg mogelijk niet kunnen betalen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten laten weer migranten toe die mogelijk een last kunnen gaan vormen voor het zorgsysteem, omdat ze zelf niet genoeg geld hebben om de zorg te betalen. President Joe Biden heeft het besluit van zijn voorganger Donald Trump om die migranten te weren ingetrokken.

3 minuten geleden
Drie raketten vanuit Syrië op Israël geschoten

TEL AVIV (ANP) - Drie raketten zijn vanuit Syrië op buurland Israël geschoten. Volgens het Israëlische leger is één van de raketten in Syrië neergekomen. Er is nog niets gemeld over waar de andere twee terecht zijn gekomen.

1 uur geleden
VS willen de-escalatie in conflict tussen Israël en Palestina

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis zegt er alles aan te doen om het conflict tussen Israël en Palestina te de-escaleren. De woordvoerster van president Joe Biden zei dat ze de regionale contacten willen gebruiken om tot een oplossing van het gewelddadige conflict te komen.

2 uur geleden
Rusland noemt VS en Tsjechië onvriendelijk, minder ambassadestaf

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische regering heeft de Verenigde Staten en Tsjechië vrijdag officieel aangemerkt als onvriendelijke landen. Daardoor is het maximumaantal medewerkers op de ambassade van die landen in Rusland beperkt tot negentien.

4 uur geleden
‘Duitsland bestempelt VK tot risico wegens Indiase coronavariant’

BERLIJN (ANP/RTR) - Duitsland is van plan het Verenigd Koninkrijk tot risicogebied te verklaren vanwege de extra besmettelijke Indiase variant van het coronavirus die daar de ronde doet. Het besluit kan deze vrijdag al worden genomen, zeggen bronnen tegen persbureau Reuters.

5 uur geleden
Libanese betogers dringen Israël binnen

METULAH (ANP) - Een groepje pro-Palestijnse betogers is vanuit Libanon Israël binnengedrongen en weer verjaagd, volgens plaatselijke media. Een groep stookte vuurtjes bij hekken langs de grens en wist vervolgens door een opening in de afrasteringen Israëlisch grondgebied te bereiken. Volgens plaatselijke media is door grenswachten op betogers geschoten en is er een gewond geraakt. De indringers zijn korte tijd later weer naar Libanon teruggegaan.

6 uur geleden
Rechter stopt zaak tegen Italiaanse ex-minister over migranten

CATANIA (ANP/AFP) - Een rechtbank op Sicilië heeft bepaald dat de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, niet terecht hoeft te staan voor de 'ontvoering' van bootmigranten. Aanklagers voerden aanvankelijk tegen Salvini aan dat hij migranten op zee wederrechtelijk vasthield omdat hij een boot met migranten weigerde toe te laten tot Italiaanse havens in afwachting van toezeggingen uit andere Europese landen om ze op te nemen.

8 uur geleden