Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onrust in Bagdad houdt aan ondanks uitgaansverbod

Onrust in Bagdad houdt aan ondanks uitgaansverbod

BAGDAD (ANP/AFP/RTR) - Ondanks het uitgaansverbod dat werd afgekondigd, is het ook in de avonduren onrustig gebleven in Bagdad. Opnieuw werd ook geweervuur gemeld. Maandag liep de spanning tussen rivaliserende sjiitische groeperingen op nadat aanhangers van de invloedrijke geestelijke Muqtada al-Sadr uit protest het regeringspaleis hadden bestormd in de afgeschermde groene zone van de Iraakse hoofdstad. Dat was een reactie op het bericht dat hun leider de politiek verlaat.

Het gevolg waren ongeregeldheden en botsingen met islamitische tegenstanders, die banden hebben met Iran, en met ordetroepen in de beveiligde wijk waar veel overheidsinstellingen en ambassades zijn gevestigd en waar ook het parlementsgebouw staat. Artsen meldden maandagavond dat twaalf volgelingen van Sadr om het leven zijn gekomen, 270 andere betogers liepen letsel op. Dat varieerde van schotwonden tot het inademen van traangas.

Sadr (48) liet eerder op de dag via Twitter weten de politiek nu definitief voor gezien te houden. Zijn partij boekte vorig jaar een verkiezingszege, maar het is nog steeds niet gelukt overeenstemming te bereiken over een nieuwe regeringsleider en president. Ondertussen zucht Irak onder een zware economische crisis, hoge inflatie en corruptie.

De VN-missie voor Irak (Unami) noemde de ontwikkelingen een "extreem gevaarlijke escalatie". Ze riep alle betrokken partijen op af te zien van acties die kunnen leiden tot een niet te stuiten reeks ongewenste gebeurtenissen. "Het voortbestaan van de natie staat zelfs op het spel."

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

47 minuten geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

48 minuten geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

55 minuten geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

2 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

3 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

3 uur geleden