Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onrust bankensector terug op beurzen, ING grootste daler in AEX

Onrust bankensector terug op beurzen, ING grootste daler in AEX

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen gingen vrijdag omlaag, waarmee de forse koerswinsten van een dag eerder voor een deel werden ingeleverd. De onrust onder beleggers in de bankensector laaide weer op, met een zware min voor de geplaagde Zwitserse bank Credit Suisse in Zürich. In Amsterdam moest de ING het ontgelden, de bank was de grootste daler in de AEX-index.

De AEX eindigde uiteindelijk 0,6 procent in het rood op 722,43 punten. Eerder op de dag liet de hoofdgraadmeter op het Damrak nog winst zien. De MidKap zakte 1,1 procent tot 935,41 punten. Frankfurt, Londen en Parijs leverden tot 1,4 procent in.

De Zwitserse SMI-index daalde 1 procent, mede door een daling van ruim 8 procent van Credit Suisse. Op donderdag steeg het aandeel juist nog sterk door het nieuws dat de bank gebruik zal maken van steun van de Zwitserse centrale bank. Boze beleggers in de Verenigde Staten hebben Credit Suisse inmiddels aangeklaagd. Ze beweren dat de bank de eigen bedrijfsvoering te rooskleurig heeft weergegeven in het jaarverslag over 2021.

ING

In de AEX bungelde ING onderaan met een min van 3,6 procent. Dat kan ook te maken hebben met het bericht dat de Poolse dochter ING Bank Slaski van plan is geen dividend uit te keren op verzoek van de Poolse overheid. Verzekeraar Aegon had het ook lastig met een min van 3 procent. In Frankfurt gingen Deutsche Bank en Commerzbank tot 3,5 procent onderuit en in Parijs zakte BNP Paribas 2 procent.

Koplopers in de hoofdindex op Beursplein 5 waren de chipbedrijven ASMI en ASML met plussen tot 2,4 procent. In de MidKap was tankopslagbedrijf Vopak de grootste stijger met een plus van 7,2 procent. PostNL won 3,2 procent dankzij goede cijfers van de Amerikaanse pakketbezorger FedEx die zijn winstverwachting verhoogde. Grootste daler bij de middelgrote fondsen was verzekeraar ASR met een min van 3,6 procent.

Sif

Bij de kleinere bedrijven verloor Sif 2,2 procent. De fabrikant van funderingen voor windmolens zag het bedrijfsresultaat afgelopen jaar stijgen. De nettowinst nam wel af. Biotechnoloog Pharming kelderde om onduidelijke redenen bijna 14 procent.

De euro was 1,0667 dollar waard, tegen 1,0622 dollar een dag eerder. De olieprijzen moesten de eerdere plussen opgeven. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 2,6 procent tot 66,69 dollar en Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 72,96 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Zeer sterke stijging winkeldiefstallen in Engeland en Wales

LONDEN (ANP/RTR) - De winkeldiefstallen in Engeland en Wales zijn enorm gestegen, met grote verliezen voor winkeliers tot gevolg. Volgens het Britse nationale statistiekbureau ONS steeg het aantal door de politie geregistreerde diefstallen in het verslagjaar, dat eind maart afliep, met 30 procent tot bijna 444.000.

8 minuten geleden
Europese betaaloptie Ferrari: sportauto afrekenen met crypto's

MARANELLO (ANP) - De Europese dealers van Ferrari accepteren voortaan ook cryptogeld zoals bitcoins om de Italiaanse sportwagens af te rekenen. In de Verenigde Staten was dit al mogelijk.

10 minuten geleden
Rusland negeert zwarte lijst en zet olietankers weer in

PRIMORSK (ANP/BLOOMBERG) - De Russische olietanker Viktor Bakaev is vanuit de havenstad Primorsk op weg naar China met een lading van 730.000 vaten ruwe olie. De Russische staatsrederij Sovcomflot negeert daarmee de blokkade van westerse landen die het schip op de zwarte lijst hebben gezet.

11 minuten geleden
Britse waakhond beboet TikTok om gebrekkige informatie

LONDEN (ANP) - De Britse mediatoezichthouder Ofcom heeft de populaire filmpjesapp TikTok een boete van omgerekend ruim 2,2 miljoen euro opgelegd omdat het geen nauwkeurige informatie verstrekte over zijn ouderlijk toezicht. TikTok reageerde te laat op verzoeken van Ofcom en de informatie bleek niet te kloppen.

1 uur geleden
FrieslandCampina blijft last houden van een dalende melkaanvoer

AMERSFOORT (ANP) - Zuivelconcern FrieslandCampina blijft last houden van een dalende aanvoer van melk, mede doordat meerdere Nederlandse melkveehouders zijn gestopt met hun bedrijf. "De politieke onzekerheid helpt daar ook niet bij", zegt Jan Derck van Karnebeek, topman van het bedrijf, in een toelichting op de halfjaarresultaten.

1 uur geleden
Amsterdamse groothandel in parfums waste 40 miljoen wit

AMSTERDAM (ANP) - Prestige Perfumes, een Amsterdamse groothandel in parfums en cosmetica, moet een boete van bijna 2 ton betalen, omdat via bankrekeningen van het bedrijf bijna 40 miljoen euro is witgewassen. De groothandel wist volgens justitie niet dat het om crimineel geld ging.

3 uur geleden
IEA verwacht dat vraag naar steenkool voorlopig niet afneemt

PARIJS (ANP) - De wereldwijde vraag naar steenkool zal voorlopig niet dalen, verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA). Ondanks de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen blijft de vraag naar elektriciteit in de belangrijkste economieën zo groot dat het verbruik van steenkool tot volgend jaar grotendeels stabiel blijft.

4 uur geleden