Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onrust Armenië houdt aan: prominente oppositieleden opgepakt

Onrust Armenië houdt aan: prominente oppositieleden opgepakt

JEREVAN (ANP/AFP/DPA) - De Armeense autoriteiten hebben tien prominente oppositieleden opgepakt. Ze worden verdacht van het organiseren van "illegale en gewelddadige onlusten" op grote schaal. In het land wordt al dagen geprotesteerd tegen een omstreden vredesdeal die een eind moest maken aan de strijd om de regio Nagorno-Karabach.

Critici van premier Nikol Pasjinian gaan naar verwachting ook donderdag weer de straat op in hoofdstad Jerevan. Ze zijn woest dat de premier zijn goedkeuring heeft gegeven aan het akkoord met buurland Azerbeidzjan. Dat mag gebieden houden die het de afgelopen weken heeft veroverd in Nagorno-Karabach, waaronder de tweede stad van die regio.

Pasjinian houdt vol dat hij weinig keus had. Hij sloot een deal om een militair debacle te voorkomen. Toch eisen boze landgenoten zijn aftreden. Er waren woensdag zo'n 10.000 demonstranten op de been in Jerevan. Zij scandeerden leuzen als "Nikol is een verrader" en botsten met de politie. Die verrichtte volgens staatsmedia zo'n 120 arrestaties. De opgepakte politici riskeren een gevangenisstraf van tien jaar.

Meer uit Buitenland

Tunesië wil niet Europese grenswacht zijn

TUNIS (ANP) - Tunesië is niet van plan de rol van grenswacht op zich te nemen ten behoeve van andere landen. Dat zegt de Tunesische president Kais Saied op de vooravond van een topontmoeting omtrent migratie.

1 uur geleden
Trump: wrede vervolging is een aanfluiting van gerechtigheid

COLUMBUS (ANP/RTR) - Bij zijn eerste publieke optreden nadat hij werd aangeklaagd voor tientallen misdrijven, haalde voormalig president Donald Trump uit naar president Joe Biden en het Amerikaanse ministerie van Justitie. Op de Republikeinse staatsconventie in de staat Georgia zei hij dat de "wrede vervolging een aanfluiting is van gerechtigheid".

3 uur geleden
Macron vraagt Iran onmiddellijk te stoppen met steun aan Rusland

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron heeft gebeld met zijn Iraanse ambtgenoot Ebrahim Raisi met de vraag "een onmiddellijk einde te maken" aan de militaire steun die het land biedt aan Rusland in de strijd tegen Kyiv. Macron benadrukte de "humanitaire gevolgen" van de aanvallen die in Oekraïne plaatsvinden met Iraanse drones.

5 uur geleden
Na vertrek Johnson stappen nog twee Britse parlementsleden op

LONDEN (ANP/RTR) - Nadat de voormalige Britse premier Boris Johnson vrijdag is opgestapt als lid van het Britse Lagerhuis, hebben nog twee vertrouwelingen van hem zijn voorbeeld gevolgd. Vrijdag gaf Nadine Dorries aan te vertrekken en zaterdag kondigde ook Nigel Adams aan op te stappen. Beiden waren minister in de regering van Johnson.

7 uur geleden
Veertien lichamen aangetroffen na bosbranden in Kazachstan

ASTANA (ANP/RTR) - In het noordoosten van Kazachstan zijn in de nasleep van grote bosbranden zeker veertien lichamen aangetroffen. Dat meldt de overheid van het Centraal-Aziatische land. Die had eerder aangekondigd dat reddingswerkers op zoek gingen naar opzichters van het bos die door het vuur vastzaten.

8 uur geleden
Witte neushoorn doet na zeventien jaar herintrede in Congo

KINSHASA (ANP/AFP) - Zestien exemplaren van de zeldzame witte neushoorn zijn overgebracht van een privépark in Zuid-Afrika naar het Garamba Nationaal Park in Congo. Daarmee leven er voor het eerst sinds 2006 weer witte neushoorns in het Centraal-Afrikaanse land.

8 uur geleden
Zelensky: tegenaanvallen tegen Russische troepen zijn bezig

KYIV (ANP/AFP/RTR/DPA) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft zaterdag gezegd dat er een Oekraïens tegenoffensief gaande is tegen de Russische troepen. Hij weigerde details te geven.

10 uur geleden