Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onlineplatform geeft burger stem over toekomst van de EU

Onlineplatform geeft burger stem over toekomst van de EU

BRUSSEL (ANP) - Nederlanders en andere EU-burgers kunnen sinds maandag via een onlineplatform hun ideeën spuien en interactief debatteren over welke kant het met de Europese Unie op moet. De zogeheten Conferentie over de toekomst van Europa met thema’s als het klimaat, werkgelegenheid, gezondheid en democratische controle duurt een jaar.

"In het verleden betaalden we een organisatie om de meningen van burgers over de EU te verzamelen en in een mooi Excelbestand te presenteren", zei Europarlementariër en covoorzitter van het conferentiebestuur Guy Verhofstadt bij de lancering. "Dit platform moet de motor, het vliegwiel, van de conferentie worden." Ook overheden en maatschappelijke organisaties doen mee, maar de visie van de burger staat centraal.

Op het platform kan jong en oud zich als deelnemer inschrijven en in de eigen taal meebouwen aan de gemeenschappelijke toekomst, als het maar een van de 24 officiële talen in de EU is zoals Nederlands. Door corona blijft de ‘oefening in overlegdemocratie’ vooralsnog digitaal maar het is de bedoeling dat er ook échte bijeenkomsten komen. De conclusies worden gebundeld en zullen volgens de EU-instellingen serieus genomen worden.

Meer uit Binnenland

Commissaris van de Koning Berends legt taken tijdelijk neer

ARNHEM (ANP) - De commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends, legt zijn taken tijdelijk neer. Dat meldt hij in een verklaring. Berends ligt onder vuur na beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag, waarover dagblad De Gelderlander vorige week berichtte. Maandag zei Berends nog dat hij het niet nodig vond om tijdelijk vervangen te worden.

2 uur geleden
Syrische Nederlanders soms minder goed af dan in eerste jaren

DEN HAAG (ANP) - Syrische Nederlanders zijn op sommige gebieden minder goed af dan de eerste jaren na aankomst, blijkt uit onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Eerdere onderzoeken lieten zien dat de positie van Syrische statushouders in de eerste paar jaar na hun aankomst vooruitging.

5 uur geleden
Halsema: Erwin Olaf was Hollandse Meester van de moderne tijd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft woensdagavond tijdens de gemeenteraad stilgestaan bij het overlijden van fotograaf Erwin Olaf. "Onze stad heeft een fotograaf verloren. Een kunstenaar die we kunnen beschouwen als een Hollandse Meester van de moderne tijd", aldus de burgemeester.

12 uur geleden
Dibbits: Olaf was gezichtsbepalend voor fotografie in Nederland

DEN HAAG (ANP) - Taco Dibbits, hoofddirecteur Rijksmuseum, noemt de overleden Erwin Olaf "gezichtsbepalend voor de fotografie in Nederland".

14 uur geleden
Documentaire over overleden fotograaf Erwin Olaf op NPO 2

HILVERSUM (ANP) - NPO 2 zendt woensdagavond om 23.36 uur een ingelaste documentaire over Erwin Olaf uit wegens het overlijden van de fotograaf op 64-jarige leeftijd. Complicaties na een longtransplantatie werden hem woensdagochtend fataal, zo liet zijn manager weten.

14 uur geleden
Unicef: kinderen dreigen op stoel of grond te slapen in Ter Apel

TER APEL (ANP) - Het is druk bij het opvangcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, maar komende nacht is er voor iedereen een slaapplek. "Iedereen is ondergebracht. Er hoeft vanavond niemand op stoelen of op de grond te slapen. Morgen weer een dag. Het blijft spannend." Dat laat een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) weten in reactie op UNICEF Nederland. Die organisatie kreeg signalen dat er komende nacht niet voldoende bedden waren voor tientallen alleenreizende kinderen.

14 uur geleden
Willem-Alexander en Máxima gaan vriendschap Erwin Olaf missen

DEN HAAG (ANP) - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen de vriendschap met fotograaf Erwin Olaf missen. Dat schrijft het koningspaar woensdag in een verklaring. Olaf (64) is enkele weken na een longtransplantatie woensdagochtend onverwachts overleden.

14 uur geleden