Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onlinegokmarkt ondanks reclameverbod gegroeid

Onlinegokmarkt ondanks reclameverbod gegroeid

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders hebben vorig jaar meer geld ingezet bij goksites en maakten meer accounts aan, ondanks het verbod op ongerichte reclame voor onlinekansspelen dat vorig jaar in werking is getreden. Dat blijkt uit een rapport van de Kansspelautoriteit (Ksa). "Ook de komende jaren is er veel werk aan de winkel", zegt voorzitter René Jansen van de Ksa over de gokmarkt.

Bij elkaar verloren gokkers vorig jaar bijna 1,4 miljard euro. Dat is het totale ingezette bedrag minus het prijzengeld. Dit is ruim 300 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Het aantal actieve accounts steeg met 130.000 naar 1,1 miljoen.

Dat het aantal registraties is toegenomen, betekent volgens de Ksa niet per se dat meer mensen zijn gaan gokken, aangezien iemand meer dan één account kan aanmaken. De Ksa schat dat ongeveer 5 procent van de volwassen Nederlanders in de tweede helft van 2023 online heeft gegokt.

Zonder account

Ondanks de groei van de onlinegokmarkt is het aantal vergunningen dat de Ksa vorig jaar verleende voor het organiseren van onlinekansspelen flink afgenomen, staat in het jaarverslag. Waar in 2022 nog 22 vergunningen werden verleend, waren dat er in 2023 slechts vier.

Het verbod op ongerichte reclames voor onlinekansspelen is per 1 juli 2023 ingegaan om jongeren en andere kwetsbare groepen te beschermen tegen de risico's van gokken. Hoewel het verbod dus niet heeft geleid tot een krimp van de markt, zorgt het er wel voor dat mensen zonder een account minder snel naar goksites gaan. Daarmee heeft het reclameverbod vooral invloed op mensen die nog niet gokken, volgens de Ksa.

Meer uit Financieel

Herstel ASML blijft uit op Damrak na koersval

AMSTERDAM (ANP) - ASML leek donderdag te herstellen op de Amsterdamse beurs, maar het aandeel zag een kleine openingswinst weer snel verdampen en zakte 1,1 procent. De chipmachinefabrikant verloor een dag eerder zo'n 11 procent aan beurswaarde. Ook andere chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China.

4 uur geleden
Volvo verkocht meer auto's, vooral elektrisch en in Europa

STOCKHOLM (ANP) - Volvo Cars heeft in het vorige kwartaal flink meer auto's verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral in thuismarkt Europa wist de Zweedse fabrikant te profiteren, met een toename van 40 procent in het aantal verkochte wagens. Deze stijging is grotendeels toe te schrijven aan elektrische Volvo's.

4 uur geleden
Kapitaalinjectie maakt Rotterdams bedrijf grote speler chipmarkt

ROTTERDAM (ANP) - Het Rotterdamse bedrijf Nearfield Instruments heeft 135 miljoen euro opgehaald voor de ontwikkeling van geavanceerde meetsystemen voor de chipindustrie. Het bedrijf heeft het Zuid-Koreaanse techbedrijf Samsung al als klant binnengehaald.

4 uur geleden
Omzet Sligro onder druk door inflatie en slecht weer

VEGHEL (ANP) - Groothandelaar Sligro Food Group heeft in de eerste helft van dit jaar de omzet licht zien dalen en wijst daarbij op de impact van de hoge inflatie en het slechte weer op de consumentenbestedingen. Het bedrijf uit Veghel verwacht ook geen herstel van het consumentenvertrouwen en de bestedingen in de rest van dit jaar.

4 uur geleden
Winstsprong TSMC door sterke vraag naar AI-chips

HSINCHU (AFN/AFP/BLOOMBERG) - Het Taiwanese chipconcern TSMC heeft de winst in het afgelopen kwartaal met 36 procent omhoog zien gaan, boven de verwachtingen van marktkenners. Het concern profiteerde vooral van een sterke vraag naar halfgeleiders die worden gebruikt in toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI).

4 uur geleden
Aandacht voor chipbedrijven en rentebesluit ECB op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag vooral uit naar de chipsector en het rentebesluit in de eurozone. De chipbedrijven lieten woensdag forse verliezen zien door de vrees voor strengere Amerikaanse regels voor de export naar China. Zo kelderde ASML zo'n 11 procent, waarmee de chipmachinefabrikant bijna 43 miljard euro aan beurswaarde verloor.

5 uur geleden
Meeste 10- tot 12-jarigen zijn helemaal gewend aan digitaal geld

AMSTERDAM (ANP) - De meeste kinderen van boven de tien jaar zijn al helemaal gewend aan digitaal geld. Meer dan de helft van de kinderen tussen 10 en 12 jaar weet bijna altijd hoeveel geld er op hun bankrekening staat, blijkt uit onderzoek in opdracht van ABN AMRO.

5 uur geleden