Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onlinebank bunq heeft eerste winstgevende maand ooit

Onlinebank bunq heeft eerste winstgevende maand ooit

AMSTERDAM (ANP) - Onlinebank bunq kende vorig jaar zijn eerste winstgevende maand ooit. Maar bezien over heel 2021 ging er toch weer een miljoenenverlies in de boeken. Topman Ali Niknam meldt dat zijn bank hard groeit en dat daarvoor ook de nodige kosten moeten worden gemaakt.

De bank kwam vorig jaar onder de streep uiteindelijk ruim 13 miljoen euro tekort, waarmee het verlies wat werd teruggedrongen ten opzichte van een jaar eerder. Daartegenover stond dat de inkomsten uit abonnementen met driekwart toenamen tot bijna 33 miljoen euro. Ook de optelsom van de tegoeden van gebruikers is flink hoger uitgekomen.

De enige maand dat bunq zwarte cijfers schreef was volgens Niknam aan het einde van vorig jaar. De bank, die nog altijd veel investeert in groei, was die maand minder geld kwijt aan negatieve rente voor het stallen van geld. Dat kwam vooral ook door de extra euro's die nodig waren voor kredietverlening met daarbij behorende rendementen.

Negatieve rentes

Bunq ziet de inkomsten ook dit jaar verder stijgen al kampte de bank in de eerste maanden van het jaar evengoed nog met negatieve rentes. Daarbij lopen de kosten ook op omdat bunq veel inzet op marketing, vooral online. Deze kosten kunnen volgens de topman snel aangepast worden als dat nodig is.

Bunq begon in 2015 met een app waarmee gebruikers eenvoudig kunnen bankieren. Het was toen de eerste nieuwe onafhankelijke bank met een bankvergunning in Nederland sinds DSB jaren terug. Inmiddels timmert de onderneming in meerdere landen aan de weg. Zo heeft bunq, waar zo'n 360 mensen werken, ook kantoren in Duitsland, Frankrijk, Spanje en sinds kort ook Ierland.

Rechtzaak

Enkele maanden terug haalde bunq nog het nieuws door een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De bank verzet zich tegen bepaalde onderdelen uit de witwasaanpak die de toezichthouder voorschrijft, waaronder de technologie die bunq gebruikt. De uitspraak in deze zaak laat zeker tot oktober op zich wachten in plaats van juli.

Het uitstel met een paar maanden vind Niknam niet erg, al moet hij veel juridische kosten maken. Hij is blij dat de rechters de tijd nemen. De topman noemt het "onbegrijpelijk" als de technologie die bunq gebruikt voor het screenen van mensen wordt verboden. Vooral ook omdat volgens hem "de hele wereld" weet dat het qua technologie die kant op gaat. Hij benadrukt verder dat de regels openlaten welke inspanning een bank moet verrichten om witwassen zo veel als mogelijk tegen te gaan.

Meer uit Financieel

EU-landen blijven nog een jaar streven naar gasbesparing

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen proberen ook komend jaar 15 procent minder gas te verbruiken. Ze hebben afgesproken de noodmaatregel, die ze vrijwillig op zich nemen, met een jaar te verlengen.

7 minuten geleden
ACM: supers niet in overtreding met verkapte prijsverhogingen

DEN HAAG (ANP) - Supermarkten en voedingsmiddelenfabrikanten zijn niet in overtreding met verkapte prijsverhogingen door verpakkingen van levensmiddelen kleiner te maken. "Dat zien wij niet als een overtreding van de consumentenregels omdat de consument wel gewoon krijgt wat op de verpakking staat", stelt een woordvoerster van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

14 minuten geleden
Franse justitie doet inval bij banken om dividendfraude

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/RTR/AFP) - De Franse justitie is dinsdag bij banken binnengevallen. Die worden verdacht van dividendfraude en witwassen. Het gaat om de Franse banken BNP Paribas, Société Générale, Natixis en de Franse tak van het Britse HSBC.

53 minuten geleden
Adyen grootste daler in licht lagere AEX, Prosus bovenaan

AMSTERDAM (ANP) - Betaalbedrijf Adyen was dinsdag de grootste daler in de AEX-index, die een eerdere winst zag verdampen. Techinvesteerder Prosus stond bovenaan in de hoofdindex dankzij een koersherstel van Tencent. De banken gingen licht omhoog doordat de zorgen over de stabiliteit van de financiële sector wat lijken te zijn afgenomen. Beleggers zijn nu vooral benieuwd in hoeverre de recente onrust in de bankensector van invloed zal zijn op de toekomstige rentestappen van de centrale banken.

2 uur geleden
Webwinkelconcern Alibaba wil zich opsplitsen in zes onderdelen

SHANGHAI (ANP/BLOOMBERG) - Het Chinese tech- en webwinkelconcern Alibaba is van plan om zijn activiteiten op te splitsen in zes hoofdonderdelen, waaronder e-commerce, media en de cloud. Op termijn zou elk onderdeel een eigen beursnotering kunnen krijgen. De activiteiten van Alibaba, dat een beursnotering heeft in New York en Hongkong, hebben een totale waarde van 220 miljard dollar, omgerekend zo'n 205 miljard euro.

2 uur geleden
ANVR: reisorganisaties verbeteren websites om prijstransparantie

DEN HAAG (ANP) - Reisorganisaties passen momenteel hun websites aan zodat zij voldoen aan eisen op het gebied van prijstransparantie van de Autoriteit Consument & Markt, meldt reiskoepel ANVR. De nieuwe afspraken hierover gelden vanaf zaterdag. Alle informatie over vakantieprijzen moet dan meteen duidelijk zijn voor de reiziger, stelt de ANVR.

3 uur geleden
EU eens over meer laadpalen en makkelijker afrekenen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie is het eens geworden over het plaatsen van meer laadpalen voor elektrische auto's. Betalen aan de laadpaal moet ook makkelijker en inzichtelijker worden.

3 uur geleden