Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Onlinebank bunq heeft eerste winstgevende maand ooit

Onlinebank bunq heeft eerste winstgevende maand ooit

AMSTERDAM (ANP) - Onlinebank bunq kende vorig jaar zijn eerste winstgevende maand ooit. Maar bezien over heel 2021 ging er toch weer een miljoenenverlies in de boeken. Topman Ali Niknam meldt dat zijn bank hard groeit en dat daarvoor ook de nodige kosten moeten worden gemaakt.

De bank kwam vorig jaar onder de streep uiteindelijk ruim 13 miljoen euro tekort, waarmee het verlies wat werd teruggedrongen ten opzichte van een jaar eerder. Daartegenover stond dat de inkomsten uit abonnementen met driekwart toenamen tot bijna 33 miljoen euro. Ook de optelsom van de tegoeden van gebruikers is flink hoger uitgekomen.

De enige maand dat bunq zwarte cijfers schreef was volgens Niknam aan het einde van vorig jaar. De bank, die nog altijd veel investeert in groei, was die maand minder geld kwijt aan negatieve rente voor het stallen van geld. Dat kwam vooral ook door de extra euro's die nodig waren voor kredietverlening met daarbij behorende rendementen.

Negatieve rentes

Bunq ziet de inkomsten ook dit jaar verder stijgen al kampte de bank in de eerste maanden van het jaar evengoed nog met negatieve rentes. Daarbij lopen de kosten ook op omdat bunq veel inzet op marketing, vooral online. Deze kosten kunnen volgens de topman snel aangepast worden als dat nodig is.

Bunq begon in 2015 met een app waarmee gebruikers eenvoudig kunnen bankieren. Het was toen de eerste nieuwe onafhankelijke bank met een bankvergunning in Nederland sinds DSB jaren terug. Inmiddels timmert de onderneming in meerdere landen aan de weg. Zo heeft bunq, waar zo'n 360 mensen werken, ook kantoren in Duitsland, Frankrijk, Spanje en sinds kort ook Ierland.

Rechtzaak

Enkele maanden terug haalde bunq nog het nieuws door een rechtszaak tegen De Nederlandsche Bank (DNB). De bank verzet zich tegen bepaalde onderdelen uit de witwasaanpak die de toezichthouder voorschrijft, waaronder de technologie die bunq gebruikt. De uitspraak in deze zaak laat zeker tot oktober op zich wachten in plaats van juli.

Het uitstel met een paar maanden vind Niknam niet erg, al moet hij veel juridische kosten maken. Hij is blij dat de rechters de tijd nemen. De topman noemt het "onbegrijpelijk" als de technologie die bunq gebruikt voor het screenen van mensen wordt verboden. Vooral ook omdat volgens hem "de hele wereld" weet dat het qua technologie die kant op gaat. Hij benadrukt verder dat de regels openlaten welke inspanning een bank moet verrichten om witwassen zo veel als mogelijk tegen te gaan.

Meer uit Financieel

ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

7 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

7 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

8 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

8 uur geleden
Krant: Sony alleen geïnteresseerd in bezittingen Paramount

NEW YORK (ANP/RTR) - De filmtak van Sony en investeerder Apollo hebben geheimhoudingsovereenkomsten ondertekend die hen in staat stellen de boeken van Paramount te bekijken voorafgaand aan een mogelijk bod op bezittingen van de filmstudio. Maar ze zijn niet meer geïnteresseerd in een overname van Paramount als geheel, heeft The New York Times gehoord van ingewijden.

10 uur geleden
Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen vergunning Zaventem

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Brussels Airlines maakt formeel bezwaar tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor Brussels Airport, ook wel bekend als Zaventem, omdat Europese regels bij de totstandkoming ervan niet zouden zijn gerespecteerd. In de dit weekend aangekondigde bezwaarstap verwijst de luchtvaartmaatschappij naar dezelfde 'balanced-approach-procedure' waarover eerder rond Schiphol veel te doen was.

11 uur geleden
Lamborghini: nog te vroeg voor volledig elektrische sportauto

SANT'AGATA BOLOGNESE (ANP/BLOOMBERG) - De Italiaanse sportwagenfabrikant Lamborghini wacht voorlopig met het volledig elektrisch maken van zijn sportwagens. Volgens Lamborghini-baas Stephan Winkelmann is het op zich geen probleem om snelle elektrische auto's te produceren. Alleen emotionele aspecten, zoals het brullende geluid van de V10-motor van de Huracan, kunnen niet zomaar worden nagebootst.

13 uur geleden